Piráti považují poslanecké náhrady za příliš vysoké

Šéf ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) k jejich záměru řekl „Jestli si opravdu Piráti myslí, že hlavním problémem země, v situaci nástupu Babišova ANO do vlády s podporou SPD a komunistů, jsou poslanecké náhrady, tak ať si s tím hrají.

Podobně se k věci postavil i Jan Farský (STAN). „Nevím, jestli je to to zásadní pro ČR, co je potřeba řešit. Ale jestli to Piráti vyhodnotili tak, že je to to nejdůležitější, co přinesou, tak o tom budu s chutí debatovat,“ řekl Právu.

Podle našeho názoru by poslanci o tomto návrhu Pirátů měli diskutovat s vědomím, že nejde jen a jen o spravedlivou výši poslaneckých náhrad, ale i s tím neodlučně spojenou důvěryhodnost každého poslance i Poslanecké sněmovny PČR jako celku. Pakliže se v diskusi ukáže, že páni poslanci již delší dobu pobírali neoprávněně nespravedlivě vysoké náhrady, může tato skutečnost otřást celkovým postavením Poslanecké sněmovny PČR, jejíž preference již nyní jsou malé.

Z tohoto hlediska celou tuto kauzu skutečně považujeme za jeden z hlavních problémů ČR. Ukáže-li se, že Piráti mají pravdu, pak by v Poslanecké sněmovně mělo dojít alespoň k menšímu zemětřesení. Všichni ti, co nesou odpovědnost za zcela nepřiměřeně vysoké poslanecké náhrady, by měli doznat svou odpovědnost a vyvodit z ní odpovídající důsledky. Pokud tak neučiní, zbaví sněmovnu zbývající důvěryhodnosti a sami sebe ukáží v negativním světle. Jak může o nás, o našich právech a povinnostech, rozhodovat orgán, v němž těch, co se řídí zásadou „Co je doma, to se počítá“, je značná část. Takovým poslancům, ať již patří k jakékoliv politické straně či hnutí, nemůžeme nadále věřit. Jejich odchod je podmínkou pro to, abychom mohli poslanecké sněmovně opětně věřit.

A pokud jde o uvedený výrok pana poslance Bendy, pak v něm postrádáme demokratické cítění, přestože jeho strana, ODS, je součástí Demokratického bloku. Vítěz voleb, a to zcela nesporný, je ANO. Jakákoliv ultimata dávaná vítěznému hnutí, např. požadavek, aby Babiš, který je předsedou ANO, neusiloval o funkci předsedy vlády, a pak ČSSD a KDU s ANO vytvoří koalici, jsou politicky zpozdilá a jasně nedemokratická. A když ANO tento skandální požadavek nevzalo v úvahu, mělo na výběr. Dál se prosit o podporu stran Demokratického bloku (DB) a nechat si od nich diktovat další požadavky, nebo jednat s okamurovci a komunisty o jejich takové či onaké podpoře vlády ANO. Anovci zvolili druhou možnost a tím strany DB odstavili. A potrefená husa se poté ozvala. Tím to nekončí, obstrukce pravice bude dále vymýšlet a naplňovat.
J. Kovář