Pamětní deska H. Benešové na Loretánském náměstí odstraněna

Telefonát redakci LtN:

12.říjen 2017 14:04  

 

Benešová Hana deska Loretánské nám 2Po včerejším zveřejnění textu o poničení a následném odstranění busty a pamětní desky Edvarda Beneše v Českém Krumlově z nádvoří hotelu Růže telefonovala do redakce paní, která se ohlásila pod jménem Vildmanová. Oznámila nám, že stejný osud potkal desku manželky prezidenta Edvarda Beneše.

 

Jedná se o pamětní desku Hany Benešové na dvoupatrovém renesančním domě U Drahomířina sloupu na pražském Loretánské náměstí 2. V bytě se zvláštním vchodem zde žila manželka československého prezidenta až do své smrti v roce 1974.

 

V roce 2006 byla na domě na popud Československé obce legionářské umístěna pamětní deska s textem: „V tomto domě žila první dáma republiky paní Hana Benešová“. Deska z plastu zde byla ještě v roce 2011, kdy začala přestavba domu. V roce 2009 koupil dům podnikatel Zdeněk Bakala, který zde chce vytvořit Havlovu knihovnu a svou soukromou rezidenci. V roce 2011 se podepisovala petice Klubu Za starou Prahu proti necitlivé rekonstrukci domu. Podepsali ji tehdy mimo jiné i Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek. Pražští památkáři ovšem s přestavbou domu souhlasili a jejich stanovisko schválil ministr kultury Daniel Herman.

 

Desku si objednala Československá obec legionářská v roce 2005 a jejím autorem je významný český sochař Zdeněk Josef Preclík. Jedná se o netradičně plastovou reliéfní podobiznu Hany Benešové. Zároveň byla níže na desce signatura Zdeňka Preclíka, který ve své monografii na toto své dílo vzpomíná a píše o tom, že růže „jí ponechávali Pražané na protest u jejího domu na Loretánském náměstí.“

 

V roce 2006, kdy byla na domě deska instalována, ji legionáři spolu s pomníkem prezidenta Edvarda Beneše, který je na Loretánském náměstí, darovali Hlavnímu městu Praha. Město obě díla svěřilo do péče Galerie hlavního města Prahy.

 

Člověk se ani nediví naštvání paní, která volala redakci, když od roku 2011 není nikdo schopný desku vrátit na její původní místo. Je to záměrně nebo nedbalost?

Literární noviny