Otázka reparací komplikuje vztahy polsko-německé,

říká polský ministr zahraničních věcí

 

Němci samozřejmě tvrdí, že reparace byly již politicky i právně vyřešeny. Totéž tvrdí skupina polských politiků proněmecky zaměřených.

Co nakonec udělají Poláci? Budou na Německu požadovat reparace?

Řekové jsou ráznější. O reparace Německo již požádali. Jak daleko jsou jejich diplomatická jednání s Němci o reparacích, nevíme. Je nám však známo, že Řekové prohlásili, že v případě neúspěchu jednání se obrátí na příslušný soud.

Němci i nám dluhují reparace Neplatí je, ač v minulosti jejich někteří kancléři a ministři zahraničních věcí svatosvatě slibovali, že nám reparace uhradí. Posledním z nich byl H.-D. Genscher, jenž požadoval na nás, abychom jen trochu posečkali a jakmile dojde ke sjednocení Německa a skončí všeněmecké volby, rychle se dohodneme.

Jde o částku asi 3 biliony současných korun. Přesto "naši politici" tvrdí, že česko-německé vztahy jsou tak dobré jako nikdy dříve. Němci to oprávněně říkat mohou. Jak by ne, když  Češi je reparačními požadavky neobtěžují. O reparacích se současná vláda ani nezmínila. Proněmecká skupina je zde mnohem silnější než v Polsku. Pokud ve vládě budeme mít takové lidi jako je B. Sobotka, P. Bělobrádek, D. Herman, M. Marksová a jim podobné, nemůžeme ani doufat, že by otázka německých reparací se dostala byť jen na diplomatický stůl. V našem případě asi platí zásada: čím více nám Němci dluhují, tím česko-německé vztahy jsou lepší. Je to sice zvrácené, ale v česko-německých vztazích zřejmě tento princip je uplatněn. Jak dlouho ještě budete zneužívat naší trpělivosti s tímto stavem?:

K. Malý