Operace Račak byla legitimní a bezchybná, říká velitel

globe-32299_960_720

 

Příspěvky od messin 18.5.2017

 

Vysloužilý generál srbského ministerstva vnitra (MUP) Goran „Guri“ Radosavljevic řekl deníku Vecenje Novosti, že v Račaku proběhla legitimní policejní operace.

 

Radosavljevic zdůraznil, že operace z 15. ledna 1999 bylo provedena „bezchybně“ a že by za ní od NATO dostal „zlatou medaili.“

 

„Nebyl to masakr, ani nic jiného, co by se odchylovalo od zvyklostí války. Potvrzuje to skutečnost, že v učebnicích NATO pro speciální operace je tato akce srbské policie uvedena jako příklad toho, jak zasahovat proti teroristům. Tato operace byla provedena členy zvláštní policejní jednotky (PJP), které jsem velel, policisty z Uroševace a armádou. Byla včas oznámena mezinárodní monitorovací misi a ta celou operaci sledovala,“ říká Radosavljevic.

 

Dodal, že ji na pozvání policie monitorovali také pozorovatelé OBSE, stejně jako reportéři několika zahraničních médií, kteří směli filmovat obklíčení a obsazení tohoto důležitého opevnění UCK („Kosovské osvobozenecké armády“).

 

Radosavljevic řekl, že rozhodující zúčtování s teroristy bylo naplánováno a provedeno po zabití čtyř srbských policistů.

 

„Když jsme se blížili k Račaku, skupina teroristů na nás zahájila palbu ze samotné obce, ze zákopů, bunkrů a dalších opevnění, za použití automatických zbraní, RPG a minometů, ale policie je dokázala rozbít. Měli jsme jednoho raněného, policistu Gorana Vucicevice. Teroristé měli mnohem větší počet obětí,“ řekl Radosavljevic.

 

Podle něj mezi oběťmi nebyli žádní civilisté – pouze uniformovaní a ozbrojení muži s nášivkami UCK, kteří zahájili palbu na policii.

 

Jenomže Srbsko bylo místo toho obviněno ze zabití civilistů, nikoliv ozbrojených teroristů v této kosovské obci a případ je vnímán jako podnět k bombardování země aliancí NATO, které bylo zahájeno v březnu 1999.

 

Kauza je nyní opět v centru pozornosti ve světle nedávných prohlášení učiněných Američanem Williamem Walkerem, který v té době stál v čele ověřovací mise OBSE v Kosovu.

 

Hovoříme-li o Walkerovi, ten prohlásil, že v minulosti podporoval nezávislost Kosova a nyní pracuje na projektu „sjednocení Albánců“ – a srbský premiér a nově zvolený prezident Alexander Vucic ho začátkem minulého týdne označil jako „lobbistu za Velkou Albánii.“

 

Později ve čtvrtek řekl Vucic v rozhovoru pro RTS, že Walker byl bývalý agent CIA, který byl udělán vedoucím mise OBSE a jehož zpráva o Račaku před osmnácti lety způsobila Srbsku vážné škody.

 

„Lidé zapomínají, že přímé rozhodnutí o zahájení agrese (NATO) a útoku na Federální republiku Jugoslávii (Srbsko a Černou Horu), především Srbsko, v menší míře i Černou Horu, bylo provedeno na základě jeho zprávy (Walker). A následkem výsledné agrese uznal v roce 2008 větší počet zemí takzvanou „nezávislost Kosova“. Jedná se o dva strašlivé následky, které jsou výsledkem práce Williama Walkera,“ řekl Vucic.

 

Překlad Messin

 

Zdroj: http://www.b92.net/eng/news/politics.php…