Ohrožení lidského rodu

 

          70. výročí skončení druhé světové války nabádá i k zásadnímu zamyšlení se nad celkovým stavem světa nyní.

 

Podle dostupných informací je planeta Země jedinou planetou vesmíru, která je obydlena živými tvory. Dosud.

 

Podmínky k životu člověka jako živého tvora na Zemi vytváří různorodá bohatá flora a fauna, které umožňují kontinuitu lidského rodu. Dosud.

 

Na planetě Země žijí nyní víc jak 6 miliard lidí. Dosud. Je to málo, je to hodně, je to příliš ?  Jak pro koho.

                                       *         *         *

 

Neustále novými a novými vynálezy v posledních stoletích si člověk v současnosti vytvořil možnost zásobovat se vším potřebným co jako živý tvor k životu potřebuje. Dosud.

 

Snaha člověka neustále zvyšovat svou sílu vedla k vynálezům, které je možno použít pro dobro lidí, ale i zlo. Když švédský chemik Alfred Nobel (1833-1896) vynalezl třaskavinu na jeho dobu nevídané síly, domníval se, že odstraší od vedení válek. Nestalo se.

 

Za druhé světové války usilovali v nacistickém Německu využít atomovou energii k výrobě atomové bomby. Když Rudá armáda hnala německou Wehrmacht od Stalingradu zpět do Německa a konečná porážka nacistického Německa se stala zjevnou, utěšoval Hitler oznámením, že má „tajnou zbraň“ s jejímž použitím situaci na frontě otočí ve prospěch Německa. Ještě atomovou bombu neměl, Než Rudá armáda dobyla Berlín ji nestačil vyrobit a použít. Naštěstí.

 

Na využití jaderné energie k sestrojení atomové bomby pracovali v USA vědci z celého světa. Daný úkol se jim sice podařilo splnit až porážce nacistického Německa, ale ještě před skončením války USA s Japonskem. V té době ale již i konečná porážka Japonska byla evidentní. Z vojenského hlediska nebylo použití atomové bomby proti Japonsku třeba. Ale stalo se tak z jiných důvodů 

 

Druhá světová válka se území USA nedotkla. Ekonomika světového hegemona Velké Britanie byla otřesena. O Francii ani nemluvě. Evropská část SSSR byla zničena. Zničená byla ekonomika evropských států. Naopak ekonomika USA nejen nebyla oslabena, ale dokonce vzrostla. USA vyšly z druhé světové války jako největší ekonomika světa. V ekonomické oblasti se USA staly světovým hegemonem

 

Svržením atomové bomby z politických důvodů na japonská města Hirošimu a Nagasaki  demonstrovaly USA, že jsou světovým hegemonem ve vojenské oblasti. Dokonce oficiálně daly najevo, že jsou připraveny použít jadernou zbraň preventivně. Daly celému světu na srozuměnou: dělejte co od Vás chceme nebo. Dejte si pozor.

 

Tak tomu bylo do doby než SSSR prokázal, že má jadernou bombu také. V oficiálních kruzích USA došlo ze ztráty monopolu na jadernou zbraň ke zděšení. Uvědomili si, že když použijí jadernou zbraň k napadení SSSR, donutí SSSR v rámci sebeobrany použít jadernou zbraň proti USA.

 

V současné době má jadernou zbraň řada států. Některé ji vlastní oficiálně, jiné to zatajují. Síla jaderných zbraní, které existují, je schopna zničit lidskou společnost několikrát.

 

70 let po skončení druhé světové války nutno bohužel konstatovat, že je tomu poprvé v historii lidstva kdy člověk je schopen zničit sám sebe, zničit lidský rod. V případě použití existujících jaderných zbraní by planeta Země přestala být obydlená. Byla by bez života jako tomu je na ostatních planetách vesmíru. Bohužel.

         

Ing. Jiří Sobotka, CSc. – NE účasti ČR ve válkách