Odpověď na očerňující prohlášení arcibiskupa Graubnera

    Citace z prohlášení: „ThDr. Antonín Dohnal přijal řeholní jméno Eliáš, prohlásil se za biskupa.“

Odpověď: Patriarchu Eliáše ThD řádně vysvětili na biskupa tři pravověrní biskupové na Ukrajině. Já sám jsem spolu s ním toto biskupské svěcení přijal též. Na svěcení bylo přítomno více kněží. Tedy je lží tvrdit, že se patriarcha Eliáš prohlásil za biskupa. Za biskupa byl platně a legálně vysvěcen. Svěcení bylo oznámeno Benediktu XVI. a odůvodněno mimořádnou situací zaviněnou herezemi kard. Huzara (kniha „Besedy...“, 2006). Naše biskupská svěcení vzal Benedikt XVI. na vědomí. Žádnou exkomunikaci ani jiný církevní trest nám za to neu dělil.

Citace: „A skupinkou, kterou založil, se nechal svévolně prohlásit za patriarchu, čímž se dostal do církevních trestů.“

Odpověď: Toto tvrzení je opět lží. Nešlo o nějakou „skupinku“, šlo o synod sedmi biskupů, kteří se z důvodu boje za ochranu pravověrnosti učení proti herezím rozhodli založit patriarchát. Synod biskupů pak vybral za patriarchu biskupa Eliáše. Nejstarší ze synodu, který byl vysvěcen na biskupa ještě za ilegality, tuto funkci z důvodu stáří a nemoci odmítl přijmout a sám navrhl za patriarchu biskupa Eliáše místo sebe. Vyhlášení patriarchátu bylo odůvodněno a oznámeno Benediktu XVI. Ten za to žádnou exkomunikaci nikdy neudělil. 

Citace: „Sám pak vyhlásil exkomunikaci papeže Jana Pavla II. a později i papeže Benedikta XVI. a papeže Františka, a také většiny katolických biskupů světa.“

Odpověď: Sám nevyhlásil, ale biskupský synod společně zveřejnil realitu, že pro jednotu s herezemi většina katolických biskupů sama sebe exkomunikovala – vyloučila z Tajemného těla Kristova – církve na základě Gal 1,8-9.

Vyhlášením beatifikace 1. 5. 2011 Jana Pavla II. byla beatifikována hereze synkretismu s pohanstvím (Assisi 1986 a 2002). Benedikt XVI. tím sám sebe exkomunikoval. A tehdy už patriarchát zveřejnil exkomunikaci jak na Benedikta, tak na Jana Pavla II., a zároveň se ten den patriarchát oddělil od podřízenosti neplatnému papeži, kterým je i František I. Na něho exkomunikace dopadla už jako na kardinála (2009). Kdo porušuje základní pravdy křesťanské víry, už není křesťanem, ale apostatou.

Citace: „Nestydí se používat nedoložená tvrzení, dohady a pomluvy. Tak se nyní i snaží zasáhnout do předvolebního boje...“.

Odpověď: To, co Graubner sám dělá, z toho neprávem obviňuje patriarchu.

Citace: „Někteří byli z Ukrajiny vypovězeni pro podporování proruských separatistů.“

Odpověď: Arcibiskup Graubner se sám „nestydí používat nepodložená tvrzení, dohady a pomluvy“.

Citace: „Sami sebe označují za sektáře...

Odpověď: My sektáři nejsme ani se za ně neoznačujeme. Sektář je ten, kdo se herezemi odsekl od pravověrného učení katolické církve, které jsme my vždy zastávali a zastáváme.

Citace: „Jejich mnohé postoje nelze považovat za shodné s katolickou církví...“

Odpověď: Naše učení je plně shodné s Písmem svatým a Tradicí katolické církve. Je pravdou, že není shodné s novým učením, které reprezentuje František I. a jeho stoupenci – jde především o synkretismus s pohanstvím, ateistickou historicko-kritickou metodu v teologii, schválení homosexualismu, propagaci islamizace a popření základních morálních principů (Amoris laetitia).

 

Byzantský katolický patriarchát vyzývá arcibiskupa Graubnera k veřejné teologické debatě ohledně zveřejnění exkomunikace na heretické biskupy a současného „papeže“ Františka a o neplatnosti svátostí udílených skrze apostaty. Obáváme se však, že se této debatě zbaběle vyhne!

 

+ Metoděj ThD

Biskup-sekretář Byzantského katolického patriarchátu

22. 1. 2018