Od souhlasu po provokování

České hlasy k 68. Sudetoněmeckému dni

 

Česká médiální odezva na Sudetoněmecký den 2017 v Augsburgu byla podle očekávání: na jedné straně souhlas s přítomností Pavla Bělobrádka, na druhé straně - na levém spektru - masivní obvinění na adresu křesťansko-demokratického místopředsedy vlády. Noviny „Právo“ napsaly - Bělobrádek odsoudil vyhnání (slovo je samozřejmě opatřeno uvozovkami). Sociálnědemokratický předseda poslanecké sněmovny, Jan Hamáček, prohlásil, že doufá, že místopředseda vlády bude schopen vysvětlit českým občanům, proč se rozhodl zúčastnit setkání. Hamáček ale pak dodal, že je nezbytné, aby česko-německé vztahy hrály klíčovou roli. Cokoliv, co zlepšuje tyto kontakty, slouží pokroku. V podobném smyslu se vyjádřil, rovněž v „Právu“ předseda opoziční strany TOP 09 Miroslav Kalousek: Sousedé by měli mluvit spolu navzájem. Vicepremiér jen jel do Augsburgu, aby pozdravil účastníky Sudetoněmeckého dne. „To gesto mi nevadí, já s ním souhlasím. Landsmanšaft odstranil ze svých stanov požadavek na náhradu majetku."

Předseda hnutí starostů, kteří půjdou společně v nadcházejících parlamentních volbách v České republice s Bělobrádkovou KDU-ČSL, Pavel Gazdík, se listu vyjádřil poznámkou: „Považuji tento výlet za gesto, že minulost je po 70 letech uzavřena a vztahy obou zemí nebude zatěžovat.“ Naproti tomu předseda komunistů (KSČM), Vojtěch Filip, již před deklarovanou cestou vicepremiéra na Sudetoněmecký den, označil tuto cestu za provokaci a ponižování českých obětí fašismu. Tento komentář byl poté opakován v „Právu“, v textu o Augsburgu.

Byl by to zázrak, kdyby pražský list, známý pro své ostré tóny, nevytáhl ze sady mediálních nástrojů velké kladivo. Pod názvem „Limity odvahy“ zastával názor, že to, co je v současné době vyhlašováno jako usmíření, je pro Čechy jen mínusem: „Sudetoněmecký landsmanšaft se zřekl svých majetkových nároků před několika lety. Naprosto neuvěřitelných nároků. Zřeknutí by mělo úplně jinou váhu, pokud by se o tento krok snažil na počátku devadesátých let ... k pohřbu restituční utopie se dostal až Posselt. A co partneři české vlády. Vzhledem na překvapivou mírumilovnost landsmanšaftu byl premiér Bohuslav Sobotka potěšen, že nám budou noví přátelé v mnoha ohledech užiteční. Jak konkrétně? To nám ještě dluží říci."

Pak následoval útok na křesťanského demokrata Bělobrádka, který je označován jako „odvážný předskokan“. Ale k připomenutí svým hostitelům v Augsburgu, aby si jasně vzpomenuli na logiku příčiny a následku, zločinu a trestu, dost odvahy neměl. „Nepamatoval si, že německá menšina zničila Československo, protože se dokonale shodovala s ideologií určitého Reinharda Heydricha, který připravil pro Čechy mnohem horší osud než deportaci: Vybrakování a poněmčení“.

Sudetenpost, 6.7.2017, str. 3, bez autora a značky

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf