Obnovení Československa je jednou z možných variant, na níž Fico vůbec nemyslí



Je velmi podivné, že Fico chce spojit osud Slovenska s Německem a Francií, s jádrem EU.

Během nedlouhé doby se slovenský národ v "tvrdém jádru" rozpustí, pokud si nezachová vlastní státnost.

 

Vytvoření Česko-Slovenska je vhodnou státoprávní formou řešení vzniklých problémů. Společný stát Čechů a Slováků by měl přes 16 milionů obyvatel. Nemohl by být přehlížen, jak se to dosud dělo a děje s ČR a SR.

 

Povídačky o tom, že musíme být u toho, tedy v EU, abychom se podíleli na jejím rozhodování, už nezabírají. Dnešní EU vyjadřuje hlavně zájem Německa a snad částečně i Francie. Ta se však dostává pod stále silnější vliv SRN. Můžeme říci, že místo toho, aby Německo se stávalo více evropské, je tomu naopak. Evropa ve skutečnosti je stále více německou. A to je hrubá chyba, která zásadně brání dalšímu rozvoji EU, chápanou jako společenství rovnoprávných svrchovaných národních států.

 

I na Podkarpatské Rusi jsou skupiny obyvatelstva, které sympatizují s myšlenkou obnovení Československé republiky v předválečných hranicích. Naše diplomacie, ani ta slovenská, pokud jsme informovaní, pro Karpatorusy téměř nic nebo zhola nic nečiní. Na rozdíl od Maďarska, které oslovuje nejen tamní etnické Maďary, ale snaží se i oslovovat Rusíny, kteří již dávno žádali na Ukrajině alespoň autonomii. Dnes mnozí z nich jsou již i dále. Uvažují o přetržení pout k ukrajinskému státu. Tady je příležitost, abychom pro ně něco udělali.

 

Za první republiky jsme od Maďarů převzali Podkarpatskou Rus, žijící téměř ve středověkých podmínkách. A začali jsme tam proto budovat potřebnou dopravní i sociální infrastrukturu. Pozvedli jsme tamní Rusíny a další obyvatelstvo. Proto také se k nám již v průběhu druhé světová války hlásili. Tisíce jich bojovaly v našich východních vojenských jednotkách.

 

Naše starší generace se na Rusíny dívá nikoliv jako na cizince, ale vidí v nich do určité míry bývalé spoluobčany. Víme, že mnoho jejich otců či dědů krvácelo za obnovení Československa. Ani na tuto skutečnost bychom neměli zapomínat. I Podkarpatská Rus, její občané, nejen tedy Slováci, by se mohli rozhodnout v referendu o vytvoření společného státu s námi.

 

To všechno by naši politici, též slovenští, měli vědět a v tom duchu i pracovat. A ne jako Fico, i našich „Ficů“ máme také přehršli. Společné těm na Slovensku a u nás je jejich příslušnost k sociálně demokratické straně. Je to náhoda?

 

Museli jsme nechat rozbít ČSFR, abychom později mohli snadněji vplynout do nějakých pro nás likvidačních euroregionů? Všichni jsme nyní ohroženi, my, Slováci i Rusíni. Společně bychom měli postupovat i v otázkách zachování a rozvoje našich národů a uvážit odpovídající formu jejich opětného státopravního spojení. Objeví tuto možnou alternativu i Fico a čeští „Ficové“?

J. Kovář