O pozici Ruska na světovém trhu s jaderným palivem

Sergej Kondratěv

Правда.Ру 09/07/2017

 

Bez ohledu na sankce, obchoduje se podle plánu. Navzdory skutečnosti, že USA zavádějí stále nová opatření proti Rusku, nakoupit palivo pro své jaderné elektrárny chtějí především v naší zemi. Jak řekl viceprezident jaderně energetické korporace „Rosatom“ Oleg Grigorjev, „TVEL“ bude dodávat jaderné palivo pro jaderné elektrárny nacházející se ve Spojených státech.

 

Foto Zdroj: Archives of Truth. Roux

 

Je známo, že smlouva už byla podepsána, první dodávky testovacích kazet „TVS-Kvadrat“ budou uskutečněny v roce 2019.

Připomeňme, že loni v létě jaderněenergetická firma „TVEL“ podepsala s jednou z te  společností obsluhujících jederné elektrárny v USA první smlouvy o zkušebním provozu ruského jaderného paliva „TVS-Kvadrat“ . Tehdy ji experti vysvětlil tím, že v oblasti jaderné energetiky nemá politika místo, hlavní je bezpečnost a spolehlivost. A Rusko se v této souvislosti osvědčilo.

Západní jaderné reaktory představují obrovský trh, a stovky bloků. Ale prodejců není tolik. Dříve jen dvě velké společnosti, Westinghouse Electric a General Electric, poskytovaly palivo pro velkou část západního parku .

„Pravda.Ru“ požádala o komentář Sergeje Kondratěva, vedoucího hospodářského odboru „Ústavu pro energetiku a finance“:

 

„Rosatom“ nejen posiluje svou pozici ve východní Evropě, ale i ve Spojených státech. Co je důvodem úspěchu ruského jaderného průmyslu na světovém trhu jaderného paliva pro jaderné elektrárny?

- Existuje několik různých příčin. První z nich je historie vztahů Ruska se zeměmi, kde jsou reaktory konstruovány podle, tak zvaného sovětského a ruského návrhu. To se týká hlavně východní Evropy. Zejména České republiky. Tady je firma „TVEL“ tradičně silná. A musíme si uvědomit, že většina těchto smluv je dlouhodobá. „TVEL“ zaveze reaktor na dobu několika let, smlouvy jsou zpravidla uzavírány na delší dobu, a zpravidla s jedním dodavatelem. Spolehlivým dodavatelem pro reaktory sovětského typu je tedy „TVEL“. V tomto smyslu je dodávka z „TVELu“ zajištěna na mnoho let.

Pokud jde o expanzi „TVELu“ na západní trh, „TVEL“ skutečně dodává jaderné palivove do Spojených států a západní Evropu. Musím říci, že jeho podíl na těchto trzích není příliš velký, protože kromě konkurence existuje mnoho dalších různých vlivů, včetně opatření, kdy je tendence jak amerických, tak evropských institucí, uchylovat se k omezování počtu konkurentů na trhu, ve prospěch svých dodavatelů.

Ale „TVEL“ poskytuje docela atraktivní nabídku. V důsledku toho může navrhnout svým zákazníkům poměrně zajímavé ceny. U „TVELu“ je rovněž, jak to je ve struktuře „Rosatomu“, velmi transparentní podnikání. „Rosatom“ je vertikálně integrovaný holding, spojující celý výrobní řetězec. V tomto ohledu může „TVEL“ zajišťovat stabilní dodávky uranu, což je také důležité. To znamená, že je vytvořen řetěz. A pro spotřebitele je kromě ceny, důležitá spolehlivost dodávek. „TVEL“ je schopen ji zajistit. A kromě toho se v průběhu několika posledních let trh USA a EU postupně liberalizoval a přístup na tento trh se stává snadnější.

 

https://www.pravda.ru/news/economics/09-07-2017/1338895-nuclear-0/

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf