Nový plán Německa - Kreml bude poražen „bezvizom“

V Bundestagu rozpracovali návrhy na dobytí Ruska

 

Světlana Gomzikova , Alexander Kamkin , 31/08/17

V Německu vymysleli nový plán na „dobytí“ Ruska. Není tak „bleskový“, jako plán „Barbarossa“, ale svým způsobem také nečekaný. Rusy chtějí navnadit“ a „předělat“ bezvízovým stykem. To znamená, takové „štěstí“, pro které Ukrajina ve skutečnosti spáchala sebevraždu, nám slibují dát darem. Výlučně v zájmu nás, abychom my „neinformovaní a podvedení Putinovou propagandou“, otevřeli oči na úspěchy západní civilizace.

Odstranit vízová omezení pro ruské občany - aby mohli „osvobodit svou mysl“ od „otravy dezinformací Kremlu“ - nabízí poslankyně Bundestagu ze Strany zelených, Marieluise Becková.

Toto je pátá položka v seznamu doporučení pro Evropu, jak jednat s Ruskem v budoucnu. Seznam byl publikován paní Beckovou v německém vydání Neue Zürcher Zeitung (překlad materiálu uveden na ИноТВ).

„Čím více Rusové poznají Západ, s jeho svobodou projevu a sdělovacích prostředků, bez korupčních podvodů, tím rychleji zkolabuje autoritářský režim v Kremlu. Musíme ukázat, že údajný dekadentní Západ umožňuje lepší život“- říká poslankyně.

A svobodou názorů, svobodou sdělovacích prostředků a absencí korupce, se samozřejmě  nadchla. V tom by se jejím hlavním soupeřem klidně mohl stát prezident USA Donald Trump, který už ví téměř vše o „objektivitě“ médií v jeho zemi. A jejich nepodložené senzace nazval lživými zprávami.

Ale paní stěží zajímají názory Trumpa. Školí kolegy z EU, jak se vypořádat s „asymetrickým“ Ruskem. Školí nicméně staromódně: shromažďuje ve svém „výukovém manuálu“ všechna známá proti-ruská klišé, jako například … „dezinformace - je důležitým nástrojem ruského vedení“, „Kreml sází na zhroucení Západu“,  „Brexit byl pro Putina záchranou“‚ „EU vsází na sílu práva, Putin používá právo síly“ , a tak dále, ale nepřináší k nim žádná logická zdůvodnění. O důkazech ani nemluvě.

Evropská „síla práva“ je nám dobře známa. Pamatujeme si, jak evropští Atlantisté pod rouškou tohoto práva, rozbili Jugoslávii. A odkud přišlo Kosovo. Kosovo odejmuté Srbsku je pro ně z nějakého důvodu - sehr gut, a spojení Krymu s Ruskem - schlecht.

A ukazuje se, že „ruská propaganda šíří pověsti o obkličování Ruska jednotkami NATO“, aby, podle Beckové, „tím ovlivnila vědomí občanů Západu.“

Podle ní aliance neřinčí na našich hranicích z žádného důvodu zbraněmi ... nevede vojenská cvičení s „ruskými cíli“ ... nenasazuje americkou protiraketovou obranu (která může být zaměněna útočnými raketami) v bývalých socialistických zemích, v Polsku a Rumunsku ...

Ale stačí vzít mapu základen NATO, a tvrzení „ruské propagandy“, dostávají velmi konkrétní, realistickou podobu. A - ano! Nám se nelíbí.

Nicméně, někteří západní politici se domnívají, že lépe než my ví, co se nám líbí a co ne. A dokonce posuzují naši „svobodu“ a „nesvobodu“ - i když v Rusku nejspíš nikdy nebyli. Zajímalo by mě, co je vede k takové aroganci?

 

Tyto a další otázky položila publicistka Světlana Gomzikova (SG) vedoucímu vědeckému pracovníkovi v Ústavu Evropy Ruské akademie věd, germanistovi Alexandru Kamkinovi.

- Svého času také byla ve Washingtonu, Bonnu, armáda sovětologů, kteří opravdu nikdy v Sovětském svazu nebyli, narodili se v exilu, nebo obecně byli takříkajíc samozvanými experty. Také napsali celou řadu anti-sovětských paskvilů, analytických zpráv, doporučení, a tak dále. Nyní se zdá, že se aktivizovali jejich žáci. Ale nápad s „bezvizom“ může být použitelný. V každém případě pak bude o něco snadnější cestovat do zahraničí.

Nicméně kontakty, a to navzdory všem obtížím v našich vztazích se Západem, jsou spíše intenzivní. Miliony ruských občanů cestují buď jako turisté nebo na obchodní víza či vědeckou výměnu. A možnost, že nebudou muset platit vízové poplatky – bude-li bezvízový režim - bude pravděpodobně i užitečná.

Co se týče evropských a amerických „kouzel“ ve srovnání s „Putinovým peklem“ ... Víte, každá osoba, která má hlavu na ramenou, dokáže posoudit, kde je lépe, kde hůře. Opět platí, že každý má jiné preference. Někdo nemůže žít, například, bez homosexuálních přehlídek. A ten bude jistě nadšen atmosférou někde v San Francisku nebo v Berlíně. Někdo, řekněme, nemůže žít bez italské krajiny a parmezánu ... A někdo naopak. Přijede podívá se ... a – vrací se rychle domů.

Ve skutečnosti ten, kdo chce cestovat po celém světě, půjde - vízum, nevízum. Kdo chce opustit Rusko, opustí jej. Dnes v tomto ohledu omezení nejsou.

 

„SG“: - Věc nespočívá jen v bezvízovém styku, kterým se nás pokouší poslankyně Bundestagu znovu předělávat. Spočívá v jejích představách o Rusku - zkreslených a nepřátelských ...

- Pokud vezmete do úvahy pozadí, frakce zelených se vyznačuje agresivním ultra liberalismem a odmítáním hodnot rodiny, národních  států, národního charakteru, národní kultury. Proto má snahu rozšířit všude kult homosexuálních manželství, kult drogových závislostí, kult pedofilie, zničení národního státu, transformace Evropy na hromadu, řekněme, šedé amorfní hmoty, která je zjevně v rozporu s historií vývoje naší země. A také těch evropských zemí, které si stále chtějí udržet alespoň část své identity, svého koloritu, své svrchovanosti.

V tomto ohledu je Strana zelených horlivým atlantistou, v mnoha ohledech větším, než  atlantistická strana Merkelové - CDU. Jsou nejtvrdšími kritiky Ruska, pokud jde o naší podporu své národní politiky a ochrany národních zájmů v celé zemi i v zahraničí.

 

„SG“: - A má v tomto smyslu mnoho stoupenců v Německu?

- Podle průzkumů veřejného mínění je pro Zelené připraveno hlasovat 9% voličů. Je zřejmé, že nejen proto, že nevybíravě kritizuje Rusko. Je tam, dalo by se říci, stabilní jádro stálých voličů - příznivců strany, která byla vytvořena na konci 80. a počátku 90. let. A to někým jiným,  ekology“, bojovníky za zachování životního prostředí. Původně to byl hlavní směr strany. Ale pak přešla k politickému ultra-liberalismu a začala spíše bojovat za práva všech menšin, a tak dále. Proto nelze říci, že má hodně příznivců. Přesto jsou.

 

„SP“: - Ale tahle dáma, volající po „zlomení Kremlu bezvizom“ nerozumí Rusku ... Je to tam obecná „nemoc“?

- Řekl bych, že podle našeho názoru existuje mnoho různých Germánií. Podle jejich názoru existuje mnoho různých Rosij. U vzteklých západních liberálů představují Rusko -Pjotr Pavlenskij a Pussy Riot. Inteligentní liberálové si ještě mohou pamatovat Pasternaka nebo Novodvorskuju.

 

„SP“: - V současné době je v popředí zájmu ředitel Serebrenikov ...

- Ano, samozřejmě. Ale - opět - pro lidi, kteří v Německu například stojí stále na pozici zachování ekonomické a politické suverenity, je Rusko  spojeno s naprosto odlišnými osobnostmi. Pro profesora ruské literatury na univerzitě v Göttingenu je Rusko řekněme -  Dostojevskyj, Tolstoj, Puškin, atd ...Ale pro frau Beck, bohužel, je  nepravděpodobné, že bude Rusko jasně spojeno s Tolstým nebo Dostojevským.

Ale u nás máme to samé. Někdo obdivuje kvalitu německého automobilového průmyslu. Někdo - německý fotbal. Někdo má jiný fetiš. A někdo čte Goetheho v originále. V souladu s tím je obrazů Ruska v Německu, stejně jako Německa v Rusku, velmi mnoho. A pro lidi s odlišným, řekněme krédem pohledu na život, se bude obraz obou zemí samozřejmě lišit. Tady zopakuji slavnou německou klasiku - bytí určuje vědomí. Geneze poslankyně Beckové definuje obraz Ruska v její mysli. USA tlačí velké ruské byznysmeny ke vzpouře proti Putinovi.

 

„SP“: - Problém je v tom, že dává Evropské unii rady, která obecně nepřinesou nic dobrého ...

- Samozřejmě. Ale nezapomeňte, že za měsíc jsou v Německu volby. Proto je populismus charakteristický nejen pro politiky pravicové nebo ultra-levicové, ale také pro ultrazelené. Zvlášť nápadným a kousavým vystupováním může přitáhnout pozornost, i když ne zase tolik. A zelení mají reálnou šanci přetáhnout trochu od „Svobodných demokratů“ a „levice“. To znamená soutěžit o třetí místo ve volebních preferencích. A možná dokonce vstoupit do vládnoucí koalice. Samozřejmě, že nyní nutně „přidávají plyn“, aby přitáhnuli zvýšenou pozornost veřejnosti, včetně šílených projektů a iniciativ, které dělá frau Beck.

 

„SP“: - Ale proč si všichni zvedají rating na nenávisti k Rusku?

Upozornit na sebe silným nadáváním je mnohem jednodušší, než dělat něco konstruktivního.

 

http://politobzor.net/show-141965-germaniya-pridumala-kak-raz-i-navsegda-pokorit-rossiyu.html

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf