,,Noční čarodějky" - statečné sovětské pilotky, jichž se nacisté děsili

 

Autor: Screenshot YouTube|Popisek: ,,Noční čarodějky"

14 / 12 / 2017, 10:30

,,Noční čarodějky" byly sovětské pilotky, které budily u nacistů hrůzu.

Když v roce 1941 napadli nacisté Sovětský svaz, slavná letkyně a navigátorka Marina Raskova naléhala na Stalina, aby armáda zformovala letecký pluk složený výhradně z žen. Stalin s tímto nápadem souhlasil a Sovětský svaz se stal první zemí na světě, která povolila ženám se účastnit leteckých bojových misí.

Pro tyto účely se zformovaly tři ženské pluky složené z mladých, vlastenecky smýšlejících pilotek. 588. pluk (46. gardový noční bombardovací letecký pluk), který vznikl v roce 1941, se brzy stal tím nejslavnějším a jeho členkám se začalo přezdívat ,,Noční čarodějky".

psali jsme: Kolorované záběry legendárních ruských odstřelovaček

Začátky ženských pilotek v tomto oddílu však byly nelehké. S ženami totiž nebylo zacházeno stejně jako s jejich mužskými protějšky. Respekt si musely ženy tvrdě vydobýt. ,,Noční čarodějky" tvořily dívky mezi 17 a 23 lety, které měly zpočátku k dispozici nuzné vybavení, a stejně tak zastaralé letouny Polikarpov Po - 2.

Od Polikarpovů se totiž nějaké ,,zázraky" čekat opravdu nedaly. Bylo to letadlo, které nebylo zrovna rychlé a neuneslo ani velký náklad bomb, které měly být základem pro operace proti nacistům. Měly však tu výhodu, že  jejich konstrukce byla v podstatě primitivní, a proto je  německé radary těžko zachytily.

Tato výhoda byla využita ,,Nočními čarodějkami" k nočnímu bombardování, které bylo velmi efektivní, protože vzletů za noc bylo třeba 18. Dokonce tak efektivní, že nacisté vypisovali na ,,Noční čarodějky" velké odměny za jejich sestřelení. Ve ,,hře" bylo 2000 říšských marek a vysoké vyznamenání Železný kříž za sestřel jedné ze sovětských pilotek. Němečtí vojáci se však nezřídka tak báli akcí sovětských pilotek, že často odmítali si jít ven třeba jen zakouřit, aby jimi nebyli spatřeni.

psali jsme: ,,Chci jich dostat více". Ruská ostrostřelkyně Lyudmila Pavličenková byla obávanou lovkyní nacistů

Statečné sovětské vlastenky, mezi nimiž vynikala především Irina Sebrova či Galina Beltsova, nalétaly celkem přes 24 000 bojových misí, shodily 3 000 tun bomb a 26 000 zápalných bomb. I když 46. gardový noční bombardovací letecký pluk neměl k dispozici nejmodernější vybavení ani letadla, jeho odhodlání a vůle bojovat proti nacistickým vetřelcům způsobily nepříteli velké materiální i lidské ztráty.

http://www.securitymagazin.cz/historie/nocni-carodejky--sovetske-pilotky-jichz-se-naciste-desili-1404058284.html