Nikaragua - Vítězství Ortegy rozzuřilo Washington

Ljubov Ljulko

 

Daniel Ortega zvítězil v prezidentských volbách v Nikaragui potřetí za sebou. Dostal 72 % hlasů voličů. Blahopřáli mu prezidenti Kuby, Mexika, Venezuely a Salvádoru, ale Spojené státy plánují uvalení sankcí. Washington začal legitimní vládu pomlouvat, přitom ta zemi stabilně rozvíjí. Washingtonu není po chuti její zahraniční politika.

Ortega překazil útok proamerických sil

 

Už to, že vůdce Sandinovské fronty národního osvobobzení Daniel Ortega vedl zemi dvakrát, bylo neobvyklé. Bylo to v létech 1985 až 1990 a od roku 2006 až doposud. V Nikaragui se říká: „Chavez nám stále  pomáhal levnou ropou a gringové nám způsobují jen problémy“. Ortegovo vítězství není jen výsledkem protestního hlasování čtyřmilionového volebního potenciálu, ale má i jinou příčinu.

 

Výsledek nezapadl do harmonogramu návratu na zadní dvorek USA, když už proamerické síly zvítězily v Argentině, Brazílii a ve venezuelských parlamentních volbách. Proto se západní media snaží nikaragujské volby diskreditovat. Vykládají o nízké účasti, potlačování opozice, absenci oslav veřejnosti. Ortega je prý vázán osobními pouty s oligarchy a vůdci katolické církve, která výsledek voleb schválila. Líčí, že kvůli zhoršenému zdraví Ortega stát neřídí, vládne jeho žena, jejíž zvolení viceprezidentkou je počátkem dynastie tyranů, a podobně. Ale i kdyby, čímpak by byl klan Clintonů lepší než klan Ortegů? To znamená jevy jako potlačení opozice, doba vládnutí, srůstání s oligarchií. O čistotě amerických voleb si asi nikdo soudný nedělá iluze.

 

Svátek v Nikaragui je pro ně jako kost v krku

 

Na ulicích se slavilo, o tom se lze přesvědčit. Jeden z manifestujících vyjádřil své pocity takto: „Jsem na výsledek pyšný. Došlo k tomu, co lidé očekávali. Jsme rozradostněni, když slavíme naše vítězství, půjdeme dopředu, budeme bojovat s chudobou, naše děti budou vyrůstat nadále v bezpečí a míru, obzvláště při možnosti studovat bezplatně.“

 

Proamerická media vyzývají opozici k protestům přesto, že jejího kandidáta podpořilo jen 15 % voličů. Vůdce CONTRAS Zelaya vyhrožuje, že opozice bude i s použitím zbraní paralyzovat život na severu a v centru, kde jsou soustředěna hlavní odvětví hospodářství – dobytčí farmy a kávové plantáže. Tyto provokace připravuje Washington. Velvyslankyně USA už několik dní před volbami pochybovala v novinách o legitimitě vlády. Dolní komora US Kongresu schválila Nica-act, s jehož pomocí bude  možno zemi odebrat 60 % finanční pomoci od Mezinárodní rozvojové banky a Světové banky. Představuje to 250 až 300 milionů USD za rok. Zákon může vstoupit v platnost po schválení Senátem a novým prezidentem USA. Je to příprava barevné revoluce. Taková opatření se obvykle činí vůči demokraciím, které odmítnou diktát Washingtonu v zahraniční politice. Ortega se diktátu vzepřel, uznal nezávislost Abcházie a Jižní Osetie i výsledky referenda na Krymu.

 

Čtyři tajemství úspěchu Daniela Ortegy

Pro svoji úspěšnou činnost si Ortega vzal několik lekci z prohry v roce 1990. Pochopil, že přidělovací socialismus bez rozvoje soukromého sektoru nepřinese blahobyt. V příznivých létech, kdy pomáhal Chávez, vytvořili jeho ekonomové plně fungující ekonomiku. V posledních pěti letech bylo v Nikaragui průměrné tempo růstu 5 %. V roce 2015 činil růst HDP 4,9 % (podle centrální banky). V tomto roce se očekává další zlepšení tohoto ukazatele. To dovoluje bojovat s chudobou, která se od roku 2009 do roku 2014 snížila ze 42,5 % na 29,6 %. Extrémní chudoba se snížila za 14,6 % na 8,3 %. Managua posilovala vývozní odvětví a stimulovala domácí poptávku. proto dnes sandinisty podporují široké vrstvy obyvatel, jak chudí, tak podnikatelské elity.

Inspiroval se socialistickou zkušenosti Kuby v oblasti vzdělávání a zdravotnictví.

Přimáčkl pouliční zločinnost, obzvláště ve srovnání se sousedními zeměmi – Guatemalou, Hondurasem a Salvadorem.

Připravil k realizaci grandiózní projekt stavby analogie Panamského průplavu s výstavbou silnic, dvoukolejné železnice, ropovodu, dvou hlubinných přístavů, dvou letišť a dvou zón volného obchodu. Domohl se investice ve výši 40 miliard USD od investora z Hongkongu pro zahájení výstavby v roce 2019. Realizace projektu bude znamenat ohromné změny v ekonomice. Nikaragua už nebude zemí se surovinovým hospodářstvím, ale bude prodávat moderní služby. Velký nikaragujský průplav se považuje za projekt, který pomůže rozvoji celého regionu.

 

Takto pokračuje Ortegova Nikaragua v klidném rozvoji, zajišťujícím hospodářský růst a podporu obyvatel.

 

8. listopadu 2016

outsidermedia.cz

Převzato z Pravda.ru