Nezapomínejme na kolaboraci a zločiny

 

Několik desítek českých vlastenců protestovalo v sobotu v Brně proti přepisování historie a proti pochodu, který měl upomínat oběti tzv. divokého odsunu v roce 1945. Pochod připravil brněnský magistrát. Účastníci protestu připomínali nacistické zločiny, které byly v době protektorátu páchány na českém obyvatelstvu.

Vlastenci poukazovali na nepravdivé nadhodnocování počtu obětí událostí z 30. a 31. května 1945. Sudetoněmecké zdroje hovoří až o 10 000 obětí pochodu Němců z Brna do Pohořelic před 72 lety, což je podle většiny historiků nesmysl. Historik prof. Vojtěch Žampach jich doložil několik set, ovšem s tím, že brněnští Němci podlehli vyčerpání a epidemii, nikoli přímému násilí.

Účastníci sobotního protestu navíc varovali před pomíjením příčinné souvislosti událostí a zapomínáním na kolaboraci a zločiny brněnských Němců. Akce Klubu českého pohraničí (KČP), Klubu společenských věd, vlasteneckých organizací ČSBS, ČsOL, Matice Čech, Moravy a Slezska a dalších složek začala u sochy Tomáše Garrigua Masaryka před Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity. Moderátorka akce Anna Štofanová ve svém projevu zdůraznila, že akce obhájců brněnských Němců a Německého domu (jehož trosky byly po válce zbourány; nyní tento dům připomíná několik desítek metrů velká konstrukce) poškozují památku protifašistických bojovníků a obětí fašismu. Oživování minulých ran neprospívá smíření, naopak, zdůraznila Štofanová. Mladá generace se nemá za co omlouvat ani s kým smiřovat, mladí Češi a Němci si nic neudělali. »Vlastenecké organizace se vymezují proti revanšistické politice sudetoněmeckého landsmanšaftu, nikoli proti německému lidu,« uvedla dále. Pozůstalý po oběti gestapa a příbuzný obětí Osvětimi Jiří Jaroš Nickelli z ČSBS a ČsOL označil Německý dům za »pangermánské a nacistické doupě, které bylo sídlem wehrmachtu, sídlem slučovacího sjezdu nacistů a henleinovců a místem pobytu nejhorších nacistických stvůr Brna, jako byli Czerny, Folta, Judex, Kopriva, vrah Koslowski, Ziffer a řada dalších«. Do Německého domu chodily brněnské nacistky a Němky, které se později, po zaplacení vstupného, dívaly v Kounicových kolejích na popravy českých vlastenců a braly na ně i své děti – doplnil Jaroš Nickelli.

Sobotní akci KČP a dalších vlasteneckých organizací podpořili svou účastí také brněnští zastupitelé KSČM Martin Říha, Jiří Hráček a Daniel Borecký.

(mh, ste)

http://www.halonoviny.cz/articles/view/45559467

 

Přišlo e-mailem