Německo si zahrává s osudem

Téměř dvě třetiny Němců si nepřejí, aby v čele vlády po letošních volbách stanula opět kancléřka Angela Merkelová. Vyplývá to z průzkumu agentury YouGov, který byl zveřejněn v pátek. Skoro polovina dotázaných si myslí, že velká podpora, které se v současnosti těší sociálnědemokratický kandidát na kancléře Martin Schulz, vydrží až do zářijového hlasování.

Po dvanácti letech by si změnu v čele německé vlády přálo 64 procent dotázaných. Jen osm procent respondentů si nového kancléře nebo kancléřku nepřeje v žádném případě.

Nedávný průzkum ukázal, že by v přímém souboji uchazečů o kancléřské křeslo Angelu Merkelovou bývalý předseda Evropského parlamentu a kandidát sociálnědemokratické strany (SPD) Martin Schulz porazil. Po nedávném oznámení jeho kandidatury začaly prudce stoupat preference celé strany, která se svému koaličnímu partnerovi, konzervativní unii CDU/CSU, v průzkumech už prakticky vyrovnala. To se stalo naposledy před osmi lety.

Podle mnohých kritiků ale nadšení voličů z Schulze a SPD nevydrží až do 24. září, kdy budou Němci vybírat poslance Spolkového sněmu.

Z průzkum agentury YouGov ale vyplývá, že se 47 procent dotázaných domnívá, že Schulzův vliv na oblibu SPD má trvalejší povahu a až do voleb vydrží. O opaku je přesvědčeno 38 procent respondentů."

Viz: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/pruzkum-vetsina-nemcu-uz-merkelovou-za-kanclerku-nechce/r 7c78ef88efce11e6b0800025900fea04/?_ga=1.53637280.961917490.1486800384

 

Německo si zahrává nejen se svým osudem, ale i s osudem Evropy. Snaží se nahradit špatné ještě horším. Tedy přesněji politickou mrtvolu Merkelovou Schulzem, tedy člověkem, který je nositelem týchž špatností, ale ještě ve větší míře. Oba spojuje to, že jsou slouhy téže globální moci, dosazování a vydírání toutéž globální mocí. Tou, která zdegenerovala, rozpadá se a kope kolem sebe.

 

Kdo vyhraje? Otázka zní spíše tak, kdo prohraje. Politickou mrtvolu vzkřísit nelze, jde jen o to, co všechno a koho všechno s sebou vezme do hrobu.

 

Schulz jako nositel toporného politického sekernictví procesy degenerace ještě urychlí.

 

Nyní se ukazuje, kam až se může země dostat, pokud se skutečná opozice nevyzbrojí včas kvalifikovanou alternativou, tj. promyšleným, realistickým a realisticky vizionářským programem. Právě jeho absence bude mít za následek to, že úspěch této opozice bude sice pro slouhovské mocenské evropské struktury šokující, ale k nezbytné zásadní proměně cestu jen pootevře a odsoudí tak Německo k velmi rizikové cestě dalšího vývoje.

 

Pro nás to pak znamená, že tváří v tvář hluboké krizi západní EU se urychlí proces emancipace centrální EU (austrijského prostoru, tj. V4 s Rakouskem, Slovinském a některými tradičními regiony tohoto prostoru, což je naděje i pro Ukrajinu, resp. realistickou politiku ve vztahu k této těžce zkoušené a zneužité zemi).

 

A o spojení politiky s kvalifikovaným programem orientace na dlouhodobé koncepční řešení problémů budou i naše volby v těsném závěsu za Německými.

Mimo jiné – bude zajímavé sledovat, zda a jak se některé naše politické strany k německým volbám vyjádří jak před nimi, tak po nich. Na tom mohou hodně získat, ale i ztratit.
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4249-volby17-009-nemecko-si-zahrava-s-osudem.html

Radim Valenčík