Německo si chce rozkrást zničené Řecko

 Zbývá poslední překážka a tu teď prý zdárně odstraňuje

1. 6. 2016 15:25

 

Americký ekonom a novinář Paul Craig Roberts má jasno. Německo se dostalo do té fáze kapitalismu, kdy je na čase si rozebrat kořist z dobytého Řecka. Jenže v tom mu brání donedávna velmi nápomocný Mezinárodní měnový fond a s tím je třeba něco udělat. Informuje web counterpunch.org.

 

„Poté, co úspěšně použilo Evropskou unii k porobení řeckého lidu tím, že si udělalo z ‚levicové‘ řecké vlády poskoka německých bank, Německo zjistilo, že mezi ním a vykradením Řecka do zapomnění stojí MMF,“ píše Roberts.

 

MMF má totiž vlastní směrnice, které mu brání půjčovat peníze subjektům, jež nemají možnost je splatit. A Řecko je jedním takovým subjektem, což potvrdila jak skutečnost, tak i mnohé analýzy, a tak mu MMF již nechce dávat žádné další peníze.

 

Místo toho tlačí na řecké věřitele – kteří podle Robertse vůbec žádnými věřiteli nejsou, jen nakoupili řecký dluh s vidinou rychlého obohacení – aby tento dluh v mnoha směrech odepsali či snížili, a řecká ekonomika tak mohla opět prosperovat.

 

„Banky nechtějí, aby bylo Řecko schopné umořit svůj dluh, protože plánují využít řecké neschopnosti jej splatit k tomu, aby vyplenily jeho aktiva a zdroje a stáhly sociální bezpečnostní síť, kterou v Řecku během dvacátého století natáhly,“ tvrdí Roberts s tím, že neoliberalismus je vlastně jen moderní feudalismus. „Pár loupeživých baronů a mnoho sloužících: Jedno procento a 99 procent.“

 

Německo podle Robertse vidí celou situaci tak, že MMF půjčí Řecku peníze na to, aby Řecko mohlo splatit dluhy německým bankám a následně si vezme svoje peníze zpět z řeckých důchodů, veřejných služeb, zaměstnanosti a dalších zákoutí sociálního systému. Vzhledem k tomu, že to však budou nedostačující částky, bude muset Řecko přijmout další úsporná opatření, v podobě rozprodávání dalšího státního majetku, jako jsou vodovody, přístavy či ostrovy. Což povede jenom k tomu, že ze země odejdou mnozí její obyvatelé a ty nahradí uprchlíci z amerických válek v Africe a Blízkém východě.

 

„Jinými slovy, Řecko je decimováno Evropskou unií, tou, které tak bláhově věřilo a přidalo se k ní. Stejná věc se stala Portugalsku a je na cestě do Španělska a Itálie,“ uvedl Roberts a připomněl, že samotné rozkrádání již proběhlo na Ukrajině, Lotyšsku a Irsku.

 

Novinové titulky mezitím hlásají, že Německo a MMF se dohodly na odepsání dluhu, což je však podle Robertse obyčejná lež, která má za cíl umožnit MMF porušit vlastní pravidla. Nikdo se totiž k žádnému odepsání dluhu nezavázal, všichni jen tvrdí, že k tomu v budoucnu dojde. „Jinými slovy, MMF je v současnosti jen další nezákonnou západní institucí, jejíž stanovy neznamenají o nic víc, než americká Ústava nebo slovo americké vlády ve Washingtonu.“

 

Řecko se stalo obětí „orwellovských“ opatření a finančního imperialismu ze strany EU a to tak dokonalého, že jej sami mnozí Řekové považují za pomoc v nouzi. Není však jedinou zemí, která prochází stejným procesem. Platy klesají všude na Západě, růst se zastavuje a banky plení seč mohou. „Dostali jsem se do plenící fáze kapitalismu. Výsledkem bude bezútěšnost.“

 

 http://www.parlamentnilisty.cz