Německo sahá po moci nejen v Evropě, ale také ve světě


Již dvakrát tak ve 20. století učinilo. Vyvolalo první a druhou světovou válku, Vždy prohrálo. Obětí německého bažení po moci byly desítky milionů lidí a nepředstavitelně vysoké materiální škody. A nyní Německo opět "svolává" Evropany do houfu, jemuž se staví v čelo a chce jej vést proti nejvyššímu americkému ústavnímu činiteli, jímž prezident D. Trump je. Půjdeme však raději s Trumpem, půl jeho rodiny umí česky, než s Německem A. Merkelové. O kancléře dobře víme, a nebyla sama, že zasahovala do našich vnitřních věcí ve prospěch sudetomanů. Veřejně jí za to děkoval B. Posselt. Ale paní Merkelová se stará i o další německé menšiny, např. v Polsku. Domníváme se však, že je tomu tak i v jiných státech. Pokud by jí šlo i o jiné národnostní menšiny, již dávno mohla zasáhnout ve prospěch etnických Rusů, kteří žijí v pobaltských státech, kde značná část z nich je občany druhého řádu, přestože se v Pobaltí již narodili. Tak je diskriminováno několik set tisíc lidí. A zřejmě to nikomu nevadí. Ani paní kancléře.



Němci mají i podivné vlastnosti, Rádi vystupují jako zachránci Evropy. Již dvakrát se za evropské mesiáše prohlásili. Víme, jak to dopadlo. A nyní se o to zřejmě chtějí pokusit znovu.



I když za sebou nechali vždy spoustu rozvalin, zásadně však své povinnosti, nahradit svým obětem škodu, jež jim německou agresí vznikly, neplnili. Ještě v současnosti odmítá Německo plnit své reparační povinnosti i vůči nám, ČR a také vůči Řecku, kromě dalších.



Naše historické zkušenosti nás varují jít do holportu s Německem. Bylo by to nejen v náš neprospěch, ale také na škodu dalším menším i větším evropským národům



Vzpomeňme si na dobu druhé světové války. Tehdy Hitler také básnil o nové Evropě. Také nás chránil před "židobolševíky", před Rusy, před Angličany a Američany však ještě dříve. Když začal budouvat německé impérium, volal: "Německo, probuď se!" A když se probudilo, záhy zjistilo, že nový pán jim pouští žilou. Ovšem ne jen Německu, ale celé okupované Evropě. Ta Hitlerova Nová Evropa nás stála na 360 tisíc životů. Sověti zaplatili vítězství nad Německem 27 miliony lidí, Poláci více než 6 miliony, Jugoslávci milionem a půl. A tak bychom  mohli pokračovat. Nesmíme zapomenout ani na 5 či 6 milionů Židů, kteří Němci zavraždili.



Nejlépe a nejúčinněji však zní varování před  dalším německým mocenským vzepětím přímo z německé strany. Budeme proto otiskovat výňatky z knihy "Německo a příští válka", jejímž autorem je Wolfgang Michal, německý levicový sociální demokrat, jak nám bylo německými přáteli sděleno. Kniha vyšla v Berlíně v r. 1995. Dostala se nám do rukou zásluhou německých přátel. Necháme mluvit dále jen jejího autora W. Michala.

J. Skalský