Německo nedosáhlo ničeho

 

70 let po vyhnání se stalo zřejmé, že Německo nedosáhlo v záležitosti odškodnění pro  vyhnance od českého státu nic. Nic nepožadovalo; ale také chtělo dosáhnout, aby nedošlo k napětí v dobrých sousedských vztazích s Českou republikou. Jistě, co může dosáhnout již jen 200.000 lidí, považujících se za sudetské Němce, dosáhnout bez jakékoli politické advokacie?? Volby dnes národnostní menšiny nerozhodují; ... A zastupování prostřednictvím SL ??? Je tam nedostatek politického vlivu. Co přinesly dřívější sliby CDU/CSU ???

Spolková republika Německo je ale podle základního zákona povinno chránit vyhnance z vlasti. Pokud při žádosti o odškodnění v případě sudetských Němců nedošlo k odškodnění od České republiky, zajistit adekvátní náhradu etnické skupině (vlastním jménem!). Pro všechno ostatní je k dispozici dostatek peněz.

Sudetští Němci ztratili ve srovnání s místním obyvatelstvem dům a pozemek, a nejvíc utrpěli v důsledku války. Bylo by to gesto uznání poslední generaci, která to zažila. Dokud bude tato "německá" integrace dokončena pouze povrchně, pak se lze, podle mého názoru, jen stěží vyrovnat s aktuální integrací uprchlíků. V případě, že by zůstal status quo, a měli by zmizet v temnotě dějin, pak by byla vykonána a zůstala nespravedlnost... přes EU a její společenství hodnot.

Christian Neumann, sudetský Němec 2. generace, 65468 Trebur

 

Tribuna názorů, Sudetenpost, 9.2. 2017, str. 13

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf