Německo-česká kultura paměti

Týdenní seminář v Heiligenhofu v lázních Bad Kissingen - Část V.

 

O historii, původu a budoucnosti byla dominantní témata všech prezentací a diskusí na týdenním semináři „Německo-česká kultura paměti" jakož i „Paměť a dějiny politiky" v polovině listopadu v Heiligenhofu, v lázních Bad Kissingen. Hildegarda Schusterová informuje.

 

Josef Eibauer, internetový a mediální designér z Schönsee, zdůraznil svou živou prezentací dnešní význam internetu, informoval, že otevřenost nových médií je nutností. Zajímavě představil například možnosti Centre Bavaria Bohemia ve virtuální kulturní politice. Čím se řídit a co by se vůbec dělat nemělo, síťové trendy a změny v kultuře paměti prostřednictvím internetu.

Pro publicitu je internet nezbytným nástrojem. S relativně malými zdroji je možné oslovit široké publikum a komunikovat selektivně se zainteresovanou veřejností. Pro úspěch v boji o pozornost a rozmanitost na internetu jsou vizuální porozumění a obrazová estetika nepostradatelné, uživatelsky přívětivá rovnováha mezi textem a obrázky by neměla být podceňována, a to i u sociálních médií, jako je Facebook.

Nová média jsou součástí společenského života a kultury, jsou nepostradatelnou součástí kulturních institucí. Počítačové hry, on-line knihovny a multimédia, začínají být užitečná pro podporu výměny znalostí a pro uměleckou roli například v muzeích, při poradenství a vylíčení projektů, jakož i při výstavách. To znamená, že nová média jsou důležitou složkou zprostředkování kulturních akcí.

Internet je rovněž nezbytný pro práci genealogů Adolfa Ondratschka a Dietmara Hellera. Genealogie bez online přístupu k archivům již není myslitelná. Využívání internetu, stejně jako možnosti programů při hledání stop historie demonstroval Heller na příkladu Staré Vody u Mariánských Lázní (Altwasser bei Marienbad), rodiště své ženy Kriemhildy. Nechybí také schopnost zkoumat genealogický strom. Rovněž zmínil Porta fontium, bavorsko-českou síť digitálních historických pramenů a kolekci podrobných odkazů na www.Sudeten.de

Ondratschek představil ve své bohatě ilustrované a historicky podložené prezentaci své výzkumné aktivity v České republice, hledající četné stopy německé historie v kuchařských knihách, osobních dokumentech, vysvědčeních, matrikách, architektuře, památkách, literatuře, reklamě a v místních jménech.

Oba, Heller a Ondratschek, jsou často, když se dojde k hranicím vědeckých možností při hledání sudetoněmeckých stop, pomocníky v nouzi. Vzhledem ke své mnohaleté výzkumné práci a vnímavosti k novým médiím vždy nacházejí způsoby a prostředky k dosažení výsledků.

Bez internetu by také nebyla možná dobrovolná práce Gernota Petera, předsedy představenstva a ředitele Muzea Šumavy ve Vídni a Krušnohorské domovské pamětní světnice. Peter, profesí projektový manažer v rakouské, na celém světě rozšířené, Raiffeisen Bank, představil četné exponáty ilustrující staletí dlouhou společnou bohatou historii Čech a Rakouska, jakož i kulturu Šumavy.

Peter, zároveň supervizor Šumavského domovského kruhu Prachatice, připojil také k prezentaci svůj rodokmen. Jeho předkové pocházeli z Knížecí Pláně (Fürstenhut) u Vimperka, z oblasti kolem Nových Hradů, Klatov, Stodu, Karlových Varů, Lovosic a Dolního Rakouska. Motto muzea Šumavy je "Vnímání kořenů dává smysl životu" („Wurzeln spüren und Verständigung leben").

Vnímání kořenů dává smysl životu, to je náplň bezpočtu sudetoněmecko-českých projektů domácí ošetřovatelky Zuzany Fingerové. Prokázala se množstvím úspěšných renovací zejména církevních staveb a hřbitovů, za úzké spolupráce se všemi aktivními sudetskými Němci a Čechy.

Ve spolupráci s českou asociací Omnium vytvořili dvojjazyčnou online databázi www.cimiterium.cz   historických hřbitovů v České republice. Cílem databáze je dokumentace všech německých hřbitovů, a to i těch, které byly vyhnáním zničeny. Sudetoněmečtí krajané jsou žádáni aby spolupracovali tím, že přispějí k informacím na internetových stránkách o německých hřbitovech a budou předávat historické i současné fotografie hrobů a hřbitovů, které jsou uváděny na stránce.

Dokumentace má záměr vznést stížnosti a upozornit na existující zanedbávání a  na zapomenuté hřbitovy - v souvislosti se závazkem  vlády k památkové péči podle Smlouvy o česko-německém dobrém sousedství z roku 1992. Tím uzavřela  Zuzana Fingerová svou prezentaci.

 

Hildegarda Schusterová, Sudetendeutsche Zeitung, 23.12. 2016, str. 5

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf