Nechtěl by rovnou království?

Zeman s posílením pravomocí u politiků narazil (Novinky.cz)

 

Základní slušnost u členů a funkcionářů KDU  vůči panu prezidentu republiky nejednou postrádáme. Tentokrát přímo „zazářil“ svou arogancí předseda „lidoveckých“ poslanců, Jiří Mihola, Tento pán se domnívá, že diskuse o pravomocích hlavy státu není na místě. A současně se ptá:“Nechtěl by pan prezident rovnou království?“

 

A tak padlo slovo království. Je doba volební. Proč Pan Mihla tuto otázku nepoložil přímo panu Karlu Schwarzenbergovi  o jehož podobných sklonech se již nějakou dobu hovoří. A kdyby tento odpověděl záporně, pak pan Mihola měl ještě jednu příležitost. Obrátit se na pana M. Kalouska, současného předsedu TOOP09, na jejichž kandidátkách jsou představitelé monarchistů.  Tam by asi uspěl. Pro monarchisty je republika špatná. Za nejlepší považují monarchii. Pro mnohé z nich je naprosto jasné, že na český trůn by měli nastoupit Habsburkové. Jak ostudné!

 

Možná, že tuto otázku by mohl položit pan P. Bělobrádek, předseda KDU, svým milým krajanům v Bavořích. Pokud by alespoň někteří z nich byli upřímní, mohli by se svých sympatií k monarchistům vyznat.

 

Ale klást tuto otázku prezidentu republiky považuji za nepřístojné. Zvláště když v jiných stranách zjevné monarchisty někteří politici chrání před případnou voličskou nepřízní.

 

Voliči čeští by tak alespoň věděli, kdo je monarchistou a kdo k monarchii nějak tíhne. A podle vztahů některých politikům či politických stran k těmto výtečníkům by mohli rozhodovat i o tom, zda takové jejich souběžce bude vůbec volit, zda jsou pro ně volitelní. Možná, že tato voličská averze by zasáhla i někoho z KDU. Co myslíte? Je to možné?  Myslím si, že ano. Jen si připomeňme, jak pan ministr kultury, Daniel Herman, při návštěvě Vídně běžel s kyticí květin ke hrobu Františka Josefa I.  Jsou v KDU ještě podobní výtečníci?

J. Kovář