Návrat z washingtonské konference Mezinárodního úřadu práce

– Naše zahraniční politika - Létající bomby – Poslední fáze války se blíží

 

19. července 1944

Hlásím se vám po návratu z Washingtonu, kam jsem jel na konferenci Mezinárodního úřadu práce, o níž jsem vám z Filadelfie referoval. Jako obvykle sešel jsem se s presidentem Rooseveltem, jako obvykle našel jsem v něm vašeho oddaného přítele. Průmyslové úsilí americké je stále jedinečné. K němu se pojí hrdinné válčení amerických vojáků ve Francii, na Dálném Východě a v Itálii. Při invasi a dobytí Cherbourgu měli Američané lví podíl a zaslouží si vaší i naší vděčnosti. Možnosti úzké spolupráce, nejen ekonomické, se Spojenými státy severoamerickými po válce jsou veliké a je na nás, abychom jich důkladně a solidně využili.

Moje politická linie je od začátku tatáž a nebude se měnit - nejužší bratrská spolupráce se sovětským Ruskem na straně jedné a nezměněná spolupráce se západními demokraciemi, t. j. Francií, Velkou Britannií a Spojenými státy na straně druhé. Máme-li vybudovat doopravdy demokratickou, sociálně spravedlivou a prosperující republiku Československou, musíme to dělat s orientem a okcidentem. 0 tom mezi rozumnými Čechoslováky nemůže být sporu.

Zde v Anglii se pilně pracuje. Tu a tam jsme trochu rušeni robotovými bombami Hitlerovými, které s mechanickou tupostí zabíjejí ženy a děti. Ale slavný Londýn už si na ně zvykl, už v tom umí chodit, a tento nový důkaz Hitlerovy zvrhlosti připisujeme na dlouhé konto jeho hříchů, za které bude trpět nejen nacistická smečka, ale všichni ti, kteří se jejich provádění zúčastnili. Vědátoři, kteří vymyslili létající bomby, byli zčásti již zabiti anglickými nálety a ti, kteří zbývají, budou postaveni před přísný soud.

Poslední fáze tohoto nesmírného válečného dramatu se neodvratně blíží a tím také vítězství naší dobré věci. Vím, jak trpíte, vím, jak mnohé z našich nejlepších Němci zabíjejí, a zároveň vím, že vydržíte. Proto vám dnes nebudu dávat rady, jak a co máte dělat. Stejně jako jsme se my zde naučili vyhýbat Hitlerovým bombám, tak vy jistě děláte vše, co je ve vašich silách, abyste zabránili zbytečným masakrům. Stejně jsem přesvědčen, že, až konečně zazní polnice osvobození, vyřídíte si většinu účtů s hanebnými vetřelci a jejich přisluhovateli.

Jako vždy i dnes považuji se za vašeho skromného mluvčího, který je si plně vědom své odpovědnosti a který složí účty ze své činnosti do vašich čistých rukou. Náš vůdce a naše hlava, dr. Beneš, pracuje ve dne v noci. Musíme zaň být Osudu nadmíru vděčni.

Dobrou noc!

 

Jan Masaryk: VOLÁ LONDÝN , str. 276-277

reprint vydání z roku 1948