Na památku vyhnaných Čechů a antifašistů

 

Za účasti šesti desítek občanů byla na budově vlakového nádraží v Liberci slavnostně odhalena pamětní deska upomínající vyhnané Čechy, Židy a německé antifašisty v roce 1938. Stalo se ve dnech 79. výročí mnichovské zrady a následného nuceného postoupení československého pohraničí hitlerovcům.

 

Velkou zásluhu na této akci mají Klub českého pohraničí Libereckého kraje a Český svaz bojovníků za svobodu. Účast hostů byla velmi reprezentativní, přišli jak zákonodárci, tak představitelé organizací, které uchovávají historickou pravdu. Mezi čestnými hosty byli senátor za Liberecko Michael Canov, první místopředseda ÚV ČSBS a vedoucí Památníku Pečkárna Emil Kulfánek, předseda OV ČSBS v Jablonci nad Nisou František Radkovič, místopředseda NR KČP Zbyněk Cincibus a předseda KČP Libereckého kraje Leoš Hamrský, z České Lípy přijeli předseda tamního OV KSČM Václav Větrovec, místopředseda OV ČSBS Josef Doškář a předseda OV Československé obce legionářské Břetislav Henke či předseda KČP v Lomnici nad Popelkou Josef Svoboda a místopředseda OV KSČM Děčín Ladislav Hadrovský.

Zmíněná deska je teprve čtvrtou takovou v celé České republice a v Liberci má o to větší význam, že již několik let je na stejné budově deska na památku odsunutých Němců po druhé světové válce. Velký dík tak kromě všech, kteří se o odhalení zasloužili, patří také Českým drahám, které desku na svou budovu povolily umístit i přes nesouhlas liberecké radnice.

Kateřina KLIKAROVÁ, ZO KSČM 1122 Vratislavice nad Nisou

FOTO – autorka

http://www.halonoviny.cz/articles/view/46307845