Ministr Herman nehájí české zájmy

 

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nehájí zájmy ČR, ale v dikci landsmanšaftu útočí na právní pořádek a nepravdivě obviňuje republiku z údajné etnické čistky na Němcích. V písemné interpelaci na místopředsedu vlády Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) to napsal místopředseda sněmovního kulturního výboru Miroslav Grebeníček (KSČM).

V interpelaci klade poslanec vicepremiérovi otázky ohledně jeho účasti na červnovém sudetoněmeckém sjezdu v bavorském Augsburgu. Zajímá ho, zda svou účast konzultoval s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (oba ČSSD) a zda ji předem projednala vláda. Rovněž se dotazuje, zda Bělobrádek landsmanšaftu na srazu přiznal, že na něm nereprezentuje vládu ČR, ale výhradně svou stranu. Rád by věděl, jaké přístupy vicepremiér zastával a jak je vyjádřil.

 

Místopředseda vlády odpověděl, že premiér i ministr zahraničí byli o jeho cestě informováni, vláda však jeho cestu, v rámci níž došlo i ke schůzce s ministerským předsedou Bavorska, »neboť se nejednalo o vrcholnou návštěvu«, neschvalovala. Dále sdělil, že jel na oslavu k sousedům, na kterou byl osobně pozván jako host. Nebylo třeba zdůrazňovat, že jsem předsedou KDU-ČSL a vicepremiérem, neboť tyto mé funkce jsou hostitelům známy,« dodal Bělobrádek. V projevu podle svých slov odmítl násilí a vyhánění na základě etnické či rasové příslušnosti nebo víry, ať už se dělo před válkou, během války či po ní.

 

Bělobrádek: Herman v ničem nelhal

Grebeníček se zeptal rovněž na to, zda Bělobrádek na sjezdu korigoval a uvedl na pravou míru nepravdivá tvrzení Daniela Hermana, »který jako člen vlády a současně předseda české odbočky jedné z organizací Sudetoněmeckého landsmanšaftu útočí na právní pořádek a nepravdivě obviňuje republiku z údajně etnické čistky na provinivších se Němcích a nepravdivě tvrdí a naznačuje, že v případě československých Němců československý stát jednal bez zkoumání provinění a otázky zachování věrnosti republice«.

»Nic jsem nekorigoval, protože ministr kultury Daniel Herman v ničem nelhal,« napsal v odpovědi Bělobrádek. Herman se loni stal prvním členem vlády ČR, který promluvil na sjezdu sudetských Němců. Grebeníček již před rokem kvůli Hermanově tehdejší účasti interpeloval premiéra Sobotku s dotazem, z jakého důvodu vláda vyslala Hermana na sjezd a jaké zadání ministr od vlády dostal. V tehdejší interpelaci napsal, že Herman zpochybňoval výsledky i důsledky druhé světové války a také rozhodnutí vítězných mocností o odsunu sudetských Němců.

 

Grebeníček není s odpovědí spokojen

Ministr Herman upoutal ve vztahu ke KSČM pozornost letos v květnu, když při interpelacích označil za hanbu české politiky skutečnost, že komunisté stále sedí v českém parlamentu. Prohlásil to při projednávání interpelace místopředsedy sněmovny, předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa na ministra obrany Martina Stropnického (ANO) ohledně spolupráce české čtvrté brigády rychlého nasazení a německé 10. obrněné divize. Filip mu tehdy v reakci na jeho slova vzkázal, ať se stydí.

 

V odpovědi na další Grebeníčkovu otázku týkající se postoje lidovců k dané věci, Bělobrádek dodal, že jeho vztah i vztah KDU-ČSL k Německu je v souladu s oficiální linií České republiky. »Čas omluv i čas smiřování již máme za sebou, nyní jsou naše vztahy sousedské a spojenecké, v rámci EU a NATO,« napsal Bělobrádek v odpovědi na Grebeníčkovu interpelaci. Ten s vicepremiérovou odpovědí není spokojen, proto se má projednávat na plénu sněmovny.

 

Zda se tak skutečně stane, není zatím jisté, protože poslanci zasednou před sněmovními volbami už pouze jednou, v září. Těžko říci, co vše během dvou týdnů zvládnou projednat.

(ku)

http://www.halonoviny.cz/articles/view/45958803

Přišlo e-mailem