Mezinárodní terorismus, to je i NATO

 

Teroristické útoky fanatických či vyšinutých jednotlivců a skupin oprávněně vyvolávají obavy v celé Evropě. Když v lednu letošního roku německý Die Welt komentoval vzrušenou situaci v České republice po prosincovém teroristickém útoku na vánoční trh v centru Berlína, mluvil o »stoupající hysterii« v Česku a o tom, že z ní chce politicky profitovat svými návrhy i český ministr vnitra. Jak ale chtít po občanech, aby reagovali na podobné tragické situace »nehystericky«? Vždyť v Berlíně po útoku kamionem tehdy zahynulo dvanáct osob, mezi nimi i jedna Češka, a dalších 48 lidí bylo zraněno. A od té doby se bezpečnostní rizika v samotné Evropě nezmenšila.

 

Často se k aktům krvavého teroru v Evropě hlásí uskupení typu takzvaného Islámského státu. V případě zmíněné berlínské tragédie bylo zveřejněno propagandistické video, ve kterém pachatel vyzýval k dalším útokům v Evropě kvůli »odplatě za křižácké bombardování muslimů«. Tato rétorika obvykle většině evropských a mezi nimi i českých médií stačí k tomu, aby se bez hlubších analýz zapojila do jednoduché kampaně proti »islámskému« či »arabskému« terorismu. Ti, kdo jej povzbudili, ale pozornosti unikají.

 

Troufám si tvrdit, že Spojené státy a další aktéři mezinárodního terorismu z řad členských zemí NATO a Evropské unie, kteří kupříkladu afghánský Talibán nebo Islámský stát a syrské džihádisty vyzbrojili a mnohdy i vycvičili, mají příliš mnoho másla na hlavě a příliš silné vlastní ekonomické a vojenské, politické zájmy. Proto diskusi o skutečných příčinách a projevech současného terorismu potlačují a omezují.

 

Byl to Georg W. Bush junior, kdo americko-britský útok na Irák, založený na lživé zámince, vysvětloval jako úkol, který dostal od »Prozřetelnosti«. Bush osobní roli a úlohu Spojených států a Britů při přepadení Iráku a v barbarsky vedené okupaci Iráku líčil jako poslání bohabojných křesťanů a euroatlantických demokratů. Výsledkem byly statisíce mrtvých Iráčanů, zničená země, její civilní infrastruktura. Jako přímý důsledek americko-britské okupace a ustavení proamerické nedemokratické vlády následoval růst odboje a nakonec i zrod Islámského státu.

 

Rozvrat Libye a válka v Sýrii v důsledku podpory řady teroristických uskupení ze strany členských zemí NATO a EU přinesly opět eskalaci násilí a statisíce obětí na životech, miliony válečných uprchlíků přímo v těchto zemích i odšpuntování milionových migračních vln zadržovaných do té doby Libyí, Sýrií nebo Tureckem.

 

Když členové NATO a EU opakovaně podpořili převraty na Ukrajině, vyprovokovali tam občanskou válku. Expanze NATO a postup US Army na východ Evropy je hra s ohněm. V Evropě v ní nebude vítězů.

 

Z používaných metod, důsledků a výsledků je zřejmé, že aktivní součástí mezinárodního terorismu je i NATO. Rizika a škody, oběti na životech spojené s expanzí NATO, se silovou politikou jeho velmocenských členů přitom mnohonásobně převyšují vše, čeho jsou při uplatňování metod teroru schopni všichni ostatní násilníci.

 

Všichni ostatní významní pachatelé a iniciátoři mezinárodního terorismu mají zejména ve Spojených státech svůj nedostižný vzor. Východiskem a efektivní cestou k překonávání rizik mezinárodního terorismu proto může být jen důrazný odpor proti používání teroristických metod a postupů velkými hráči současného světa. A to dnes znamená zvednout i odpor proti paktu NATO, jeho agresivní, Evropu a svět ohrožující politice a militaristické praxi.

 

Miroslav GREBENÍČEK , http://www.halonoviny.cz/articles/view/46155125