Merkelová šla na kompromis

 

Nejnovější kompromis v otázce migrace mezi CDU a CSU je pro mnohé překvapivý, ale navýsost logický. Podle německé kancléřky Angely Merkelové je i velmi dobrým základem pro vyjednávání o nové vládě se svobodnými demokraty (FTP) a Zelenými. Ta začnou ve středu 18. října.

Šéfka německé vlády a předsedkyně CDU to včera řekla v Berlíně na společné tiskové konferenci s bavorským premiérem a šéfem sesterské formace CSU Horstem Seehoferem. »Mám radost z nalezeného kompromisu,« uvedla dnes Merkelová. »I my jsme spokojení^ konstatoval Seehofer.

Dohoda obou stran, které měly v otázce migrace dlouhodobý spor, počítá v zásadě se stanovením horní hranice pro přijímání uprchlíků na 200 000 ročně, i když pojem horní hranice přímo nepoužívá. »Chceme dosáhnout toho, aby celkové číslo přijetí z humanitárních důvodů (uprchlíci a žadatelé o azyl... minus počet deportací a dobrovolných odchodů budoucích uprchlíků) nepřesáhlo 200 000 lidí ročně,« stojí v dohodě.

»Můžeme říci, že jsme našli klasický kompromis, obě strany si vyšly vstříc,« poznamenala Merkelová. CSU, která se opakovaně nechala slyšet, že bez horní hranice pro příjem uprchlíků nevstoupí do vlády, tak prosadila limit ve výši 200 000, CDU zase formulaci, že Německo na svých hranicích nebude odmítat žadatele o azyl. Šéfka spolkové vlády i včera zdůraznila, že lidé musí mít možnost požádat o azyl.

 

Zděšení u Zelených

Merkelová vidí v kompromisu základ pro jednání o koalici, ale právě nejméně jeden potenciální příští partner CDU/CSU je z tohoto kroku roztrpčen. Velmi skepticky totiž hledí na dohodu  Zelení. Svobodní demokraté (FDP) mají naproti tomu kompromis za dobrý základ pro další jednání. »Z dohody čiší duch formálního kompromisu, o němž oba vědí, že nemusí vydržet déle než do prvního rozhovoru s FDP a Zelenými,« řekla volební lídryně Zelených ze zářijových voleb Katrin Goringová-Eckardtová. Nedělní jednání CDU a CSU podle ní ukázalo, že jednota obou stran před volbami byla pouhou inscenací. Šéf Zelených Cem Ozdemir přímo uvedl, že na konci koaličních vyjednávání bude stát něco jiného než nynější kompromis dvojice stran.

Zelení nadále požadují, aby nejbližší rodinní příbuzní uprchlíků měli možnost přijít za nimi do Německa, protože to přispěje k integraci již dorazivších. Jsou i proti tomu, aby země, jako je Alžírsko nebo Túnisko, byly prohlášeny za bezpečné, tedy za státy, kam je možno snadněji vracet odmítnuté žadatele o azyl...

Místopředsedkyně svobodných demokratů Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová vyjádřila přesvědčení, že dohoda sesterských stran je dobrým základem pro další jednání. Zároveň však zdůraznila, že právo na azyl pro politicky pronásledované musí zůstat neomezené.

Dohodu CDU a CSU kritizovali sociální demokraté (SPD), kteří po zářijových volbách míří do opozice. Kompromis podle nich vznikl jen proto, aby bylo možné začít s vyjednáváním s dalšími stranami o příští vládě. Nic konkrétního domluva CDU a CSU nepřinese podle protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Stanovisko poslední z parlamentních stran (ve volbách páté ze šesti) Die Linke. ČTK nepřinesla.

Dohoda CDU a CSU počítá i s výjimkou pro zvláštní situace, v nichž by vláda a Spolkový sněm mohly limit zvýšit, nebo naopak snížit. Neměla by ale vést k tomu, že by Německo žadatele o azyl odmítalo na hranicích.

»Můj postoj k horní hranici je znám. Nechci ji. Zaručeně. Nepovažuji ji ani za realizovatelnou,« říkala o novém kompromisu ještě v předvolební kampani nedlouho před zářijovými parlamentními volbami kancléřka...   

(q), Haló noviny, 10.10.2017, str. 7

Přišlo e-maile