Merkelová s Obamou se shodují - Internet je rozvratná síla, která se musí usměrňovat vládou

 

Na společné tiskové konferenci s odcházejícím americkým prezidentem Barackem Obamou na jeho rozlučkové cestě pronesla německá kancléřka děsivé poznámky o své vizi potřeby vládní kontroly nad internetem a také zatracovala protestující proti islamizaci, o nichž prohlašovala, že unesli německého ducha svobody. Německá kancléřka Merkelová se v současnosti rozhoduje, zda kandidovat na historické čtvrté volební období, aby upevnila svou pro-migrační politiku, za kterou ji při společném proslovu prezident Obama velebil, jakož i za kroky při potýkání se s populismem.

 

Paní Merkelová to nazvala vzedmutím zájmu o pravicovou politiku, jejíž „vlna nás zaplavuje“, když uvedla, že tyhle sentimenty sice „vypadají, že přichází ze Spojených států,“ ale v zastřených narážka na zvoleného prezidenta Donalda Trumpa řekla, že se s tímto problémem potýká i v Evropě. Řekla:

 

„Podívejte se třeba na Evropský parlament. I tam je spousta lidí, kteří hledají přehnaně zjednodušená řešení a káží přehnaně zjednodušená řešení, což jsou velice podbízivé politiky. Máme je i v Evropě, máme je i v Německu.“

 

Když německá kancléřka zjevně obviňovala z vzestupu populismu – tj. z politik, které jsou u voličů populární – internet, tak poukazovala, že internet bude nutno podrobit omezujícím cenzurním zákonům, které zavedly už mnohé evropské země, aby tak odvrátily zničující dopady, jaké to má na papírový tisk. Řekla:

 

„Digitalizace je rozvratná technologická síla, která vyvolává hluboce pronikavé změny a transformuje společnost. Podívejme se na historii, když byl vynalezen tiskařský stroj, jaké to mělo dopady. Nebo industrializace, jaké to mělo dopady.

 

„Velice často to v jednotlivých společnostech vedlo k procesům, které je nesmírně transformovaly, a to vždy trvalo tak dlouho, než se ty společnosti naučily nalézat takové politiky, jimiž tomu nasadily otěže, nastolily nad tím správu a usměrňovaly to. A i my zrovna žijeme v období hluboké transformace.“

 

Kancléřka si rovněž našla čas, aby promluvila proti populismu ve své vlastní zemi, když z nechuti k masové migraci obviňovala vývoz pracovních míst ve zpracovatelském průmyslu do zahraničí. Kancléřka si vytáhla jeden slogan proti masové migraci od proti-islamizačního hnutí PEGIDA ‚Wir Sind Das Volk‘ – ‚To my jsme Lid‘ – a řekla k němu:

 

„Nejdůležitějším a nejušlechtilejším úkolem politiků dnešních dnů je dohlédnout na to, aby všichni lidé a každý jeden člověk našel své místo. Ale ti, kdo prý patří k určitým skupinám, říkají, to my jsme Lid,‘ ale ti ostatní ne.

 

Toto rčení PEGIDA zdědila od hnutí proti komunistické nadvládě ve Východním Německu v 80. letech. Bývalá členka východoněmecké komunistické skupiny Merkelová řekla, že ji tato slova při protestech proti panovačné vládní moci tehdy sice naplňovala nadšením, ale teď už ne. Řekla:

 

„Když to bylo v časech, kdy jsme toto pořekadlo měli v NDR (Východním Německu) a lidé se postavili v ulicích a provolávali, ‚to my jsme lid,‘ tak mě to naplňovalo ohromným nadšením, ale skutečnost, že si to tito lidé unesli pro sebe, mě nadšením nenaplňuje.“

 

Komentáře paní Merkekové o cenzuře webu by mohli přivítat mnozí v tradičních mainstreamových médiích, v jejichž sevření se nacházela povídačka šířená v mediálních zprávách, které ale služby digitálních médií jako Breitbart oslabují.

 

Tento týden už německé noviny Zeit publikovaly článek volající po kontrole internetu, aby se zabránilo příchodu „německého Donalda Trumpa“, přičemž bývalá webová stránka britského listu Independent publikovala seznam stránek „falešných“ zpráv, o kterých tvrdili, že „svedly voliče k Donaldu Trumpovi.“ Jednou z tam uvedených byla i Breitbart News.

 

Zdroj: breitbart.com

21. 11. 2016 6:29

ac24.cz