Merkelová poděkovala německým vyhnancům

Tisková a informační kancelář spolkové vlády

Sobota 25 března 2017

 

Spolková kancléřka Angela Merkelová uznává úspěchy německých uprchlíků a vyhnanců. Zúčastnila se v úterý (28.03.) každoročního přijetí spolků vyhnanců, aby vyhnancům a jejich potomkům poděkovala, jak sdělila v televizní informaci. Poděkovala za to „co vykonali pro naši zemi a za to, co stále ještě vykonávají pro bývalou vlast“.

„Naši budoucnost můžeme vytvářet pouze tehdy, když si budeme vědomi naší historie,“ řekla kancléřka. K této minulosti patří bezpráví, „které jsme spáchali národním socialismem“, patří k ní ale i vyhnání z bývalých německých území, „které prostě příliš nespravedlivě zasáhlo miliony Němců“. Mnozí zahynuli. Bylo důležité udržet tuto historii živou, a tak být poučením pro mírové soužití a řešení konfliktů prostřednictvím dialogu.

 

Merkelová nazývá „Chartu německých vyhnanců“ z roku 1950 velkým dokumentem. Samotní vyhnanci vzali svou budoucnost do vlastních rukou a v novém domově ji vybudovali, aniž by zapomínali na vlast, odkud přišli. Charta byla průlomová v tom, že vyhnanci ji již v té době koncipovali pro budování sjednocené Evropy. Dnes, 60 let po Římské smlouvě, se ukazuje, „že se nám podařilo mnoho věcí.“  „Evropa“, říká Merkelová, bylo „velké požehnání“ – protože zajišťovala mírové soužití, přijetí práv menšin a proto, že „kulturní rozdíly mezi zeměmi se samozřejmě mohly udržovat, abychom se vzájemně učili.“ Setkáváme se, například v Polsku, se zástupci německé menšiny „a mluvíme s nimi o tom, jak jim můžeme pomoci.“ Kancléřka doslova řekla: „Jsou problémy, které nemůžeme přeceňovat, a kde musíme dávat pozor, aby se  kvůli nim nikdy znovu mírové soužití neztratilo .“

 

Vlast, říká Merkelová, je „ta, která mne tvarovala v dětství, a druhá vlast je také ta, kde jsem pracoval na tom, čím jsem.“ Obě podoby vlasti by neměly stát proti sobě navzájem. To je potřeba také říci lidem, kteří dnes přicházejí, například ze Sýrie, do Německa: „Nesmíte zapomenout na svůj původ, ale očekáváme od vás, že posílíte novou vlast, nejen budete respektovat zákony, ale také přispějete k dobrým životním podmínkám v zemi. To by bylo nejkrásnější a nejlepší. Samozřejmě věnovat pozornost zákonům, ale rovněž aktivně přispět, to by bylo velmi krásné. "

 

Poznámka: obrazový záznam bude dnes, v sobotu v 10:00 hod, k dispozici na  www.bundeskanzlerin.de . Na těchto webových stránkách se pak podívejte na plné znění.

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf