Medveděv a Zacharovová se ospravedlňují před Zemanem za chování SSSR v roce 1968

 

Dehet je tmavý pryskyřičný tekutý produkt s ostrým zápachem, získaný suchou destilací dřeva, rašeliny nebo uhlí. Lžíce dehtu v bečce medu (přísloví o čemkoli malém, schopném otravovat, zkazit něco velkého, dobrého). Pomazávání vrat dehtem (v dřívějších dobách: jako znamení ztráty cudnosti dívky žijící v domě).

S. I. Ožegov, N. Ju. Švedova. Vysvětlující slovník ruského jazyka.

 

21.11.2017     Prezident České republiky Miloš Zeman ruské hlavní město, kde jednal s prezidentem Vladimírem Putinem v zemi. 22. listopadu se Zeman setkal s premiérem Dmitrijem Medvěděvem. Během setkání mluvil prezident České republiky o článku na internetových stránkách televizní kanál „hvězda“ „Zavtra.ru“ Autorem tohoto článku o událostech v Československu v roce 1968 „Československo musí být vděčné Sovětskému svazu za rok 1968:“ je Leonid Maslovskij. Zeman předal Medveděvovi kopii článku a vyjádřil politování, že „to není tak hezký dárek, jak obvykle bývají.“ Řekl, že kvůli tomuto článku dokonce dostal návrh, aby přerušit návštěvu Ruska.

Zeman upozornil na ruském premiérovi, že výrobek obsahoval pasáže, které „sovětská okupace v roce 1968 nebyla okupace“ a že Československo „během druhé světové války jako nezávislý stát dodávat zbraně do Německa, i když jsme byli obsazené Německem "Hlásí RIA Novosti.

V reakci na to šéf ruské vlády ujistil českého prezidenta, že tento článek nemá nic společného s oficiální pozicí Moskvy ohledně těchto událostí. Podle něj bylo oficiální postavení Ruska k těmto událostem formulováno již v roce 1993 "v době, kdy byly formulovány a rozvíjeny vztahy mezi našimi zeměmi".

23. listopadu potvrdilo také Ministerstvo zahraničí Ruské federace neměnnost oficiální pozice Moskvy k událostem v roce 1968 v Československu, jak uvedla ve svém komentáři mluvčí MZV Marie Zacharovová.

Kromě toho během rozhovoru Zemana s Putinem, vyjádřil ruský prezident svému českému protějšku Miloši Zemanovi a celému českému národu „uznání za pečlivý přístup k našim vojenským památníkům v českých zemích, kde je pohřbeno více než 50 tisíc vojáků, kteří zemřeli v boji za svobodu Československa boj proti nacismu."

V pátek 24. listopadu však přišly zprávy z Prahy, že vandalové znesvětili památku maršála Sovětského svazu Ivana Koněva. Na čtyřech stranách podstavce neznámí vandalové načmárali: 1956, 1961, 1968 a 2017.

Za povšimnutí stojí, že v pražské zastupitelstvu byla několikrát snaha upravit nápis na památníku. Podle jejich názoru by na památníku neměly být jen Koněvovy zásluhy za osvobozování Prahy od Wehrmachtu, ale také že v roce 1956 potlačil maďarské povstání. Oldřich Kolář v dopise ruskému velvyslanectví sdělil, že památník v současné podobě neodpovídá reálné situaci a měl by být odstraněn z náměstí Interbrigád - například na území diplomatické mise.

V úterý se na pražském náměstí konalo shromáždění, jehož účastníci vyzvali úřady, aby nekazily památník dalšími nápisy a ctily památku vojáků Rudé armády, kteří osvobodili Československo od nacistů.

Na shromáždění vystoupili předseda českého Svazu bojovníků za svobodu, Jaroslav Vodička, místopředseda KSČM, Josef Skála, europoslanec Jaromír Kohlíček, člen Senátu Jaroslav Doubrava, člen PS Parlamentu, Jaroslav Foldyna, zástupce Krajského zastupitelstva v Ústí nad Labem, Peter Schmíd, vnučky maršála - Elena a Anna Koněvovy – a další obyvatelé Prahy.

http://zavtra.ru/word_of_day/dyogot_2017-11-24

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf