Mariánský sloup se na Staroměstské náměstí nevrátí i díky komunistům

 

Replika Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze vztyčena nebude. Sedmatřiceti hlasy o tom ve čtvrtek, po zhruba tříhodinové večerní vzrušené debatě, rozhodlo pražské zastupitelstvo.

Zastupitelé zároveň odhlasovali, že mají být vypovězeny všechny smlouvy, které byly k obnovení sloupu v minulosti (za pravicového vedení města) uzavřeny. Došlo ke vzácné spolupráci zastupitelů KSČM, ČSSD, pirátů, zelených a ANO. Usnesení naopak nepodpořili zastupitelé TOP 09, ODS, KDU-ČSL a Nezávislí.

Návrh usnesení inicioval Matěj Stropnický (Trojkoalice-Zelení),

společně s ním jej předložili Marta Semelová (KSČM), Eliška Kaplický Fuchsová (ANO), Lukáš Kaucký (ČSSD) a Jakub Michálek (piráti). Zastupitelé projednali dvě petice, jednu proti a druhou pro instalaci kopie Mariánského sloupu. Za petiční výbor proti obnovení sloupu, jehož petici podepsalo 1048 petentů, promluvila spoluautorka textu spisovatelka Lenka Procházková, pro niž je tento spor otázkou smyslu českých dějin. Procházková připomněla, že Mariánský sloup byl vztyčen pár metrů od někdejšího popraviště, kde byla v červnu 1621 popravena stavovská elita, následně vzpomněla na odstranění sloupu v listopadu 1918. »Každý pád nenáviděného politického režimu je provázal odstraňováním jeho symbolů. Mariánský sloup byl stižen z vůle lidí, Pražanů, kteří už nesnesli jeho sousedství s novým pomníkem mistra Jana Husa,« řekla.

 

Petici pro instalaci sloupu, kterou podepsaly asi tři tisíce lidí (podepisovala se mnohem déle než petice proti), představil sochař Petr Váňa, jenž na kopii barokní památky pracoval dvacet let, městu ji chtěl darovat coby symbol smíření. Může však být symbolem smíření, když sloup byl - slovy Procházkové - »postaven poté, kdy všichni protestanti byli ze země vyhnáni nebo násilně převedeni na tzv. víru pravou? Odpůrci znovuinstalace sloupu se shodli, že tento akt by ke smíření rozhodně nevedl. »Z diskuse obou táborů je vidět, že by to bylo spíš naopak.

Považuji za nehorázné, že na Staroměstském náměstí, kde v roce 1621 bylo popraveno 27 českých pánů, by mělo být něco takového po staveno,« uvedla předsedkyně komunistických zastupitelů Semelová. Připomněla, že KSČM proti znovuinstalaci sloupu vystupovala od začátku, komunističtí zastupitelé podávali interpelace, žádali primátorku, aby »nepodléhala nátlaku některých skupin ze strany katolické církve«. Farářka Hana Tonzarová z Církve československé husitské řekla, že tato církev vydává od devadesátých let 20. století průběžně svá negativní stanoviska proti znovuobnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Jiný Mariánský sloup husitům nevadí, jen tento jediný, neboť na něm »byla Mane v 17. století chápána protireformačné a byla zneužita k politickému vyjádření tzv. spojení oltáře a trůnu«.

 

Co by na to řekl TGM?

Zastupitel Ivan Hrůza (KSČM) řekl, že Mariánský sloup byl českým národem po staletí vnímán jako symbol hanby, likvidace suverenity a svobody. »Proč nebyl znovu postaven ve dvacátých a třicátých letech? Co by na to asi řekl prezident Československé republiky Masaryk, co by řekla veřejnost? Vzpomínky na Rakousko-Uhersko, na vládu Habsburků, katolickou církev, šlechtu, byly až příliš živé,« konstatoval. Návrh byl shodou okolností projednáván v den osmdesátého výročí úmrtí Tomáše Garrigua Masaryka.

Podle zastupitelky Heleny Briandové (KSČM) byly snahy vztyčit kopii sloupu pokusem o návrat historie. »Neví se ale, jaké historie,« dodala. Návrat podle ní možný není. Eva Novotná z iniciativy Ne základnám a platformy Spojenectví Práce a Solidarity přečetla příspěvek historičky Marie Neudorflová. »Podle všech legitimních, dostupných dokumentů Mariánský sloup, postavený roku 1650, byl po staletí Čechy vnímán jako symbol pobělohorského genocidního násilí katolické církve na svobodě vyznání devadesáti procent nekatolického obyvatelstva českého království i na české státnosti, « uvedla mimo jiné.

(ac, mh), Haló noviny, 16.9.2017, str. 2

Přišlo e-mailem