Máme právo na německé reparace za 2. světovou válku!

 

Polská premiérka Beata Szydlová zdůraznila, že Polsko má právo na odškodnění od Německa za škody způsobené během druhé světové války.

Beata Szydlová, polská premiérka

25.srpen 2017 - 11:05

 

„Polsko hovoří o spravedlnosti. Polsko hovoří o tom, co je třeba udělat. Jsme obětí druhé světové války, jsme oběti, jejích škody nebyly dosud uhrazeny ...“ řekla Szydlová na včerejší tiskové konferenci ve Varšavě.

 

Podle premiérky by se reparace měly stát „připomínkou spravedlnosti, o tom, co Polsku patří". „Pokud mluvíme o hlasech, které kritizují tuto pozici, kteří mají jiný názor, měly by se v první řadě podívat na historii a vzpomenout si, co bylo na polské půdě v průběhu druhé světové války,“ citovala premiéraku RIA Novosti.

 

Kaczynski: Chceme od Německa náhrady škod za 2.světovou válku

 

Nedávno o tom, že je Německo povinno platit vojenské reparace Polsku, promluvil polský ministr národní obrany Antoni Macierewicz.

 

„Není pravda, že se polská vláda vzdala německých válečných reparací. To jen sovětská kolonie, která se nazývala Polská lidová republika, odmítla část reparací spojených s opět loutkovým státem nazvaný Německá demokratická republika,“ řekl a dodal, že odmítnutí nebylo právně formalizováno, a proto má Varšava důvod se k této otázce vrátit.

 

Polský deník Dziennik 21. srpna informoval, že poslanci vládnoucí strany „Právo a spravedlnost“ připravili návrh zákona, který stanoví vymáhání odškodnění ve výši bilionu polských zlotých od Ruska za „zničení polského majetku a kulturních hodnot sovětskými občany“.

 

 

Podle výsledků Postupimské konference v roce 1945 bylo na Polsko převeden Pomořansko a Slezsko, stejně jako 2/3 území Východního Pruska dříve patřící Německu. Zároveň Polsko zcela ztratilo území západní Ukrajiny a Běloruska.

 

Reparace, které Polské lidové republice vyplácela NDR, byly ukončeny 1. ledna 1954.

 

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)