Lithium - vláda schválila krádež století

Lithium – hlubinná těžba „strategickým investorem“ schválena!

 

Tak jsem se dnes, 2.10.2017, ve zprávách ČT dozvěděl, že o těžbě lithia v Krušných Horách je de facto rozhodnuto. Vlastizrádci si tak nejspíš podepsali „rýžovné“ na 21 let. Vzdor oficiální odpovědi premiéra na dopis - viz článek níže (zejména poslední věta). Podrobnosti - viz "Číst dál ..."

Ačkoliv se v posledních měsících proti těžbě lithia zahraničním investorem zvednul obrovský odpor veřejnosti požadující okamžité zastavení průzkumných vrtů s tím, že o dalším má rozhodnout celonárodní referendum, přesto došlo k podepsání memoranda o "porozumění" mezi Europien Metals Holding Limited (australská firma vlastněná údajně z větší části americkým kapitálem) a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Ministr podepsání memoranda veřejně potvrdil.

V něm firma sice slibuje ústy Keith Coughlana - šéfa správní rady, že zpracování bude provedeno na našem území (nositelem bude nejspíš dceřinná společnost Geomet), kterýmžto pádem dostane práci 5,5 tisíce pracovníků, což ovšem nevypovídá vůbec nic o tom, co z toho budou mít dělníci sami. Kdo bude garantovat, že se těžba a zpracování nestanou jen modifikací "montoven", kde Češi v roli otroků dřou za minimální mzdu, zatímco veškerý zisk plyne do soukromých zahraničních rukou?.

Pominu-li, že ČT odhaduje množství a hodnotu zásob lithia na úrovni poloviny na internetu dostupných údajů, že se vůbec nezmiňuje o desítkách dalších vzácných kovů v podzemí ukrytých (od stříbra přes tantal, rubidium, cesium a další až po uran), které těžaři na skládku rozhodně vyhazovat nebudou, zcela se zapomněla zeptat pana ministra na dopady na životní prostředí (doprava, prašnost, spodní vody, hlušina, estetika krajiny atd.) a náklady s tím spojenými.

A hlavně – nepadlo ani jediné slůvko o tom nejzásadnějším: kdo dal zkorumpovaným vlastizrádcům právo cokoliv podepisovat, když národ je téměř jednomyslně proti, navíc jen tři týdny před volbami? Kdo těm politickým šmejdům dal mandát odevzdat 3,2 tisíce miliard korun (jen v lithiu, o dalších kovech nemluvě) výsostného majetku občanů do rukou celosvětově proslulých tunelářů, kteří vydrancovali ve světě, čeho se dotkli? Země, kde podobní "strategičtí investoři" působili, jen výrazně zchudly, přišly o nenahraditelné suroviny a získaly jen zničené životní prostředí. Jak to, že veřejnost se o všem dozvěděla, až když před pár měsíci uniklo pár informací z Báňského úřadu? Proč vláda vše do poslední chvíle úzkostlivě tajila?

Za velmi výmluvnou považuji reakci parlamentních stran: ČSSD samozřejmě souhlasí, neboť to spunktovala a podepsala (Jiří Havlíček, ministr průmyslu a obchodu)! ANO a komunisté jsou zásadně proti s tím, že toto bohatství stejně jako těžba musí zůstat v rukou státu a pod jeho přímou kontrolou, aby maximum výnosů zůstalo u nás. Naproti tomu Bělobrádek (KDU-ČSL) sdělil, že není důležité, kdo je vlastníkem, Skopeček (ODS) se soukromých vlastníků nebojí, Kalouskovi (TOP 09) zásadně nevadí, bude-li to těžit privátní firma. Přitom těžař se stává majitelem vytěženého kovu! Na to si vzpomeňme, až půjdeme k volbám!

Zástupci těžařů tvrdí, že projekt přinese státu za 21 let 700 mld korun. Počítám-li dobře, dělá to 0,5 mil Kč na měsíc a jednoho pracovníka. Tedy cca čtvrtinu toho, co z jednoho zaměstnance mají dle dostupných údajů běžné hypermarkety, které ovšem státu odvádějí ještě méně. Jaký zisk těžařská a zpracovatelská firma očekává? Skeptické odhady dle dostupných údajů hovoří o pětinásobku toho, co získá stát, optimistické nejméně o desetinásobku. Proč by tomu nemohlo být naopak? Připomínám, že ve hře je hodnota (jen v lithiu) 3,2 bilionu Kč, která by nám umožnila hned dvakrát zaplatit celý státní dluh nebo osm let plně hradit veškeré důchody.

Proč nepočkáme, dokud nebudou vyvinuty technologie mnohem efektivnější a šetrnější, než magnetické loužení? Proč toto bohatství raději nenecháme našim dětem? Cena lithia by mezi tím mnohonásobně vzrostla. Proč těžbu nerežíruje a nerealizuje stát? Nejzásadnější otázka ze všech však zní: jaká korupce se za tímto megatunelem skrývá? Odpovědět si musí každý sám. A politikům to naúčtovat u volebních uren!

O. Lukáš

Napsal Oldřich Lukáš 

Vytvořeno: 3. říjen 2017http://lide.lidem.net