Lipany

 

Dnes si připomínáme bitvu u Lipan, která se odehrála v neděli 30. května 1434 u středočeské vesnice Lipany. Výročí slavné bitvy, které si i dnes připomínáme. Ještě v nedávné minulosti to bylo i místo slavných velkých táborů lidu. Je to místo piety i připomenutí této národní tragédie. Lipany vstoupily do dějin.

 

Tu slavnou husitskou tradici máme v sobě. Vraceli jsme se k ní v době ohrožení či poroby,  odkaz slavných husitských předků nás hnal vpřed, v době vítězné. Jan Žižka, Jan Želivský, Prokop Holý,…. Tábor, to jsou symboly předků, ke kterým se hlásili naši legionáři a vojáci v období obou světových válek, ke kterým se hlásíme i my dnes. Slavné husitské chorály stále zní na Pražském hradě. Na prezidentské standartě je husitské „ Pravda vítězí !“

 

A ty nešťastné Lipany, to je to místo české nesvornosti,…. je to již 583 let.

Tehdy utrakvisticko-katolická aliance v čele s Divišem Bořkem z Miletínka, porazila polní vojska sirotčího a táborského svazu, tvořící páteř vojenských složek radikálního křídla husitského hnutí. V průběhu této bitvy zahynul i vůdce radikálů kněz Prokop Holý, po Janu Žižkovi, nejvlivnější husitský politik, před kterým se třásla tehdejší Evropa. Výsledek bitvy umožnil vítězné umírněné straně uzavřít dohodu s císařem Zikmundem Lucemburským a legáty basilejského koncilu. Slavná husitská doba touto bitvou skončila, odkaz předků ale žije.

 

Poučení a varování, ale trvá i dnes.

 

P.V.