Lidovci dále podlézají landsmanšaftu

 

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se 3. a 4. června zúčastní 68. sudetoněmeckého sjezdu v Augšpurku. Půjde o zatím nejvýše postaveného českého politika, který tak učiní, i když na sjezd prý nejede jako vyslanec vlády. Loni se sjezdu jako první člen české vlády oficiálně zúčastnil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

 

Hlavním cílem Bělobrádkovy účasti na sudetoněmeckém sjezdu je »přispět k dalšímu pokroku ve smiřování mezi Čechy a sudetskými Němci«. S podobným poselstvím jel na sjezd loni i Herman. »Přijímám slova lítosti nad činy některých z vašich předků v minulosti. A vyslovuji hluboké politování z naší strany nad tím, co učinili před sedmi desetiletími někteří z našich předků a co narušilo naše staleté soužití,« řekl tehdy ve svém projevu ministr kultury Herman.

Bělobrádkovo rozhodnutí uvítal šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL) Bernd Posselt, podle něhož jde o odvážné znamení porozumění. »V srdci Evropy konečně znovu srůstá, co k sobě po staletí náleželo,« napsal ČTK s tím, že chce v čele sudetoněmeckého sdružení pokračovat v »reformním kurzu«.

Bělobrádek má, stejně jako Herman loni, přednést projev. Nebude to poprvé, co v takovém prostředí osloví sudetské Němce. Už před dvěma lety poslal video se svou zdravicí, kterou tehdy sjezd SL přivítal potleskem. Mnozí občané i politici ČR jako skandální vnímali také mnichovský projev někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), který v roce 2013 vyjádřil lítost České republiky za příkoří způsobená sudetským Němcům při vysídlení po druhé světové válce.

 

V době sjezdu nebude členem vlády?

Reakce veřejně činných osobností na letošní Bělobrádkovu účast na sjezdu SL se různí. Zatímco šéf hnutí STAN Petr Gazdík a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek vstřícný krok Bělobrádka schvalují, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) sdělil, že Bělobrádek nejede do Augšpurku jako reprezentant kabinetu. »Pan Bělobrádek se účastní této akce jako předseda KDU-ČSL v rámci spolupráce s partnerskou CSU, nikoliv jako zástupce vlády,« uvedl ministr.

Proti účasti Bělobrádka na sjezdu SL se důrazně ohradil předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. »Nesouhlasím s tím bytostně!« řekl našemu listu i první místopředseda ÚV ČSBS Emil Kulfánek, který se pozastavil také nad vyjádřením ministra Zaorálka. »To tedy pan Bělobrádek na dobu účasti na sjezdu nebude snad místopředsedou vlády? A pokračuje vůbec vláda v masarykovském a benešovském duchu, když její členové to reálnými činy popírají?« rozčílil se Kulfánek, který je kritický i proti akcím typu brněnského tzv. Pochodu smíření z minulého týdne. S kým se v něm pochodující hosté z Rakouska a Německa vlastně smiřovali?...

Pro Martina Říhu, brněnského zastupitele KSČM, jenž má v čerstvé paměti právě tyto akce brněnské radnice v rámci tzv. Meetingu Brno, je Bělobrádkova augšpurská cesta pošpiněním památky obětí nacistické okupace. »Nelze tolerovat tyto snahy o revizi výsledků druhé světové války,« reagoval na náš dotaz.

 

Nepřátelské a kontroverzní

Pokud jsou někteří politici rozhořčeni, o pamětnících to platí dvojnásob. Přeživší holocaustu Miluška Dohnalová z Ostravy si o Bělobrádkovi nemyslí nic dobrého. »Víte, moji rodiče byli nacisty zavražděni 8. března 1944 v Osvětimi (v noci z 8. na 9. března 1944 Němci hromadně zavraždili více než tři a půl tisíce čs. občanů). Jak se může Bělobrádek zastávat drobných lidí, a pak se dát dohromady na sudetoněmeckém sjezdu se stvůrami, resp. jejich potomky, které ničily životy našich blízkých?«

Jako naprosto kontroverzní a nepřátelské zájmům ČR a jejího lidu hodnotí aktivity obou lidoveckých ministrů Jiří Jaroš Nickelli, pozůstalý po legionáři zabitém gestapem a příbuzný obětí Osvětimi a pankrácké sekyrárny. »Je nutno připomenout 360 tisíc obětí nacistické hrůzovlády, 250 tisíc vyhnaných Čechů a Židů z pohraničí a 100 tisíc Čechů, Židů a Romů z vnitrozemí okupované ČSR, dále je nutno připomenout 170 tisíc nuceně nasazených v tzv. třetí říši. Tisíce Čechů a zejména Židů bylo zahubeno v táborech smrti… Toto vše pánům nic neříká?« nevěřícně kroutí hlavou. »My, odbojáři, jsme přáteli a bojovými druhy německých antifašistů. Ti mohli zůstat na základě dekretů v ČSR a naši odbojáři je ctí a uznávají. Ale většinu bývalých čs. Němců alias sudeťáků uznat nemůžeme pro jejich zradu ČSR a pro zločiny páchané na našich lidech,« řekl Jaroš Nickelli Haló novinám a připomněl, že více než 1,1 milionu čs. Němců dostalo od Hitlera vyznamenání za zločin uloupení čs. pohraničí. »Pánové Bělobrádek a Herman toto vše buďto nechtějí vědět, anebo konají ze zlé vůle vůči republice, o které pan Herman dokonce prohlásil, že by si ji představil jako 17. spolkovou zemi Německa. Toto jsou pro odbojáře a pozůstalé obětí nacismu postoje na úrovni vlastizrady.«

»Lidovci spolu se svými kumpány z TOP 09 opět odkryli veřejnosti svou pravou tvář,« uvedlo ve stanovisku Vlastenecké sdružení antifašistů Moravy a Slezska. »Chvíli poté, co jsme uctili památku obětí druhé světové války, pár dnů před výročím vypálení Lidic, pokračuje šéf lidovců v kolaborantských aktivitách svého partajního ministra Daniela Hermana.«

(mh)

 http://www.halonoviny.cz/articles/view/45580829

 

Pavel Bělobrádek. FOTO - Haló noviny