Krtci a trollové

Ruská propaganda

Studijní text

 

V mnoha případech lze nyní pozorovat, jaké páky používají nedemokratické síly Číny a Ruska, aby posílily svůj vliv v USA a v Evropě. V České republice spadají do tohoto pozadí příznivci prezidenta Miloše Zemana a jeho předchůdce Václava Klause.

 

Zeman diskutoval o příležitosti "učení se od Číňanů". Jeho obrázek v čínské televizi s krtkem na kolenou šel po celém světě. Jeho návrhy na referenda o setrvání v EU a NATO mají odezvy. Václav Klaus má kontakty se stranou AFD, jež je stejná, jako strana francouzské Marine Le Pen, která je chválena a oceňována v Moskvě. Klaus také předvedl některé slalomové kličky, do obecné nálady vnáší, že "Brusel je jen nová Moskva". Říká, že v Moskvě je dnes vidět více svobody než v Bruselu.

 

Jak funguje taková propaganda? A jak je financována? Bavorská televize hlásila ve své reportáži z pražského gymnázia "Pozor Trollové" o snaze pochopit fungování tzv. trollů. V internetových médiích v České republice jsou zdroje v pracující v zájmu ruské propagandy. A debaty o síti Facebook jasně ukazují, že mnozí uživatelé médií jsou proti ní doslova bezbranní.

 

V Rusku byl vytvořen termín "informační válka". V posledních letech byly vytvořeny a uplatněny ruské propagandistické aktivity v České republice. Ministr obrany Martin Stropnický už několikrát mluvil o nebezpečí ruské propagandy a také o skutečnosti, že je na ni vynakládána spousta peněz. Ruská propaganda také manipuluje s historií.  Jedním z problémů je sovětská invaze do Československa v roce 1968. A tak se opět vyhrabává mýtus o "bratrské pomoci". Tato pomoc byla užitečná, přesvědčují ruští propagandisté. Přímý propagandistický účinek na činnost českých politiků nevypadá tak nebezpečně. Ale díky působení Miloše Zemana a Václava Klause zůstává otazník.

 

A navíc Petr Robejšek, bývalý ředitel Hauses Rissen, jedné severoněmecké akademie, založil novou stranu. Žil od roku 1975 v Německu, kde však v roce 2003, kvůli plagiátorskému  skandálu, ztratil důvěryhodnost a vědecké časopisy se s ním soudily. Nyní se vrátil domů, a s pomocí miliardáře Marka Dospivy a skupiny Penta vytvořil novou stranu s názvem "Realisté", čeští realisté. Je to přímý odkaz na tradici Tomáše Masaryka. Zdroje financování od Penty ukazují znovu na zvláštní směr - společnost se sídlem na Kypru, která  začala  obchodem s Čínou. Ke zdroji informací nové strany se tak to přidávají i zvláštní finanční zdroje, které by se Masarykovi jistě nelíbily. A hle, zakladatel strany Robejšek kritizoval pozice Evropské unie vůči Rusku. Tak se uzavírá kruh.

 

Kdo má podezření, že termín "krtek", který je synonymem pro "Trolla", není jen ze špionážních filmů, není určitě daleko od pravdy.

 

Jaroslav Šonka, Sudetendeutsche Zeitung, 2.12. 2016, str. 1

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf