Krach hegemonie USA - Země BRICS přece jen odmítnou dolar

 

Ajdyn Mechtijev

 

USA zesilují vydírání na všech frontách: válka sankcí proti Rusku, obchodní nátlak na Čínu pomocí nového omezování dodávek oceli. Moskva a Peking v připravují odpověď v rámci BRICS – do budoucna se ve vzájemných obchodech odpoutat od dolaru. Bude to znamenat konec neomezené finanční vlády USA ve světě.

 

Hned po přijetí nových sankcí proti Rusku vystoupil Sergej Rjabkov s rázným varováním Washingtonu. Řekl: „Sankce USA proti Rusku budou jen tlačit Rusko k vytvoření alternativního ekonomického systému, při kterém nebudou dolary v účtování potřebné.“ Není vůbec náhodou, že takto tvrdě se vyjádřil před dvoudenním šanghajským setkáním ministrů obchodu BRICS. Je to organizace se silnou protiváhou klubu západních zemí – „velké sedmičky“.

 

Země BRICS dnes zaujímají 26 % území planety (asi 3 miliardy lidí) a vytvářejí 27 % světového HDP.

 

Na šanghajské schůzce ministry obchodu BRICS nicméně nebylo přijato rozhodnutí zbavit se dolaru a přejít na jinou měnu. Nebyla snaha popohánět události.

 

Ministr ekonomického rozvoje RF Maxim Oreškin upozornil, že přechod zemí BRICS, zejména Ruska a Číny, na jinou měnu může přijít brzy. Oznámil, že v roce 2020 může dosáhnout obchodní obrat mezi Ruskem a Čínou 200 miliard dolarů. V kuloárech šanghajské schůzky se posuzovaly detaily přijetí nového měnového systému BRICS s vyloučením dolaru. Již v roce 2015 řekl Putin: „Přijali jsme rozhodnutí o širokém využití národních měn v ekonomických transakcích. S některými zeměmi jsme vytvořili speciální rezervy měny. Například s Čínou si naše  centrální banky vyměnily odpovídající objemy zdrojů, zorganizovali jsme swapy. Myslím, že by byl zajímavý stejný postup s Indií, Brazílií a JAR.“ Za dva roky od tohoto sdělení už značně pokročila příprava na používání národních měn ve vzájemných kalkulacích. Rusko hodlá převést až 50 % zúčtování ve vzájemném obchodě s Čínou na národní měny.

 

Otázka zní šíře: nejen se odpoutat od dolaru, ale také zajistit finanční nezávislost na Západu. Země BRICS už dohodly hlavní zásady práce Nové banky rozvoje, protiváhy Světové banky, které velí Američané.

 

Byla dohodnuta rezerva domluvených rezervních měn a uvažuje se o vytvoření vlastního platebního systému, analogu SWIFT. V současnosti přešlo přes 300 ruských bank na alternativu k systému SWIFT, takzvanému SPFS (Systém for transfer of financial messages). K tomu uvedla předsedkyně ruské centrální banky Nabiullina: „Hrozilo se nám, že můžeme být odpojeni od SWIFT. Proto jsme spustili  vlastní platební systém a pokud se něco stane, budou veškeré operace ve formátu SWIFT fungovat uvnitř země. Připravili jsme alternativu.“

 

Omezení těžby ropy organizací OPEC neumožňuje zvýšit zájem o „černé zlato“ ve světě.  Příčina tkví v agresívní energetické politice USA. Američané zvyšují těžbu i export břidlicové ropy a začali dodávat břidlicový plyn tankery do Evropy. I to ovlivňuje ceny ropy ve světě.

 

Nestabilní kurs národních měn není jedinou překážkou odmítnutí dolaru ve vzájemném zúčtování. Obchodní obrat BRICS tvoří jen 10 % světového obchodu. Dalším úkolem je tedy zvýšit vzájemný obchod.

 

Zatím Moskva a Peking učinily důležitý krok. Zavedly platby vzájemného obchodu v jüanech. Ruská centrální banka otevřela svoji první zahraniční pobočku v Pekingu. To významně posílí vazby mezi finančními institucemi obou zemí.

 

Sankční válka USA proti Rusku a zvyšování jejich obchodního nátlaku na Čínu a další členy BRICS povede k ukončení nadvlády dolaru na planetě. Vypadá to, že se pod náporem společného úsilí zemí BRICS co nejdříve zhroutí monopol USD ve světě. Bude vytvořena alternativa k americké měně ve vzájemných platbách.

 

Převzato z Pravda.ru

3. srpna 2017

outsidermedia.cz