Kozáci svolávají vojsko na pomoc Donbasu

 

Atamani vysílají Kyjevu jasný signál k zastavení ostřelování měst a útoků od VSU (Vojenských sil Ukrajiny) na pozice domobranců DLR a LLR

 

Ataman Velkého donského vojska Nikolaj Kozicin vyzval dobrovolníky k obraně Donbasu. Svolání bylo zveřejněno na internetových stránkách sdružení v úterý 31. ledna.

 

"Přikazuji všem kozákům Velkého donského vojska, připravit se k obraně Donbasu. Atamanům okruhů, jurtů, vesnic a osad připravit seznamy dobrovolníků pro tvorbu nových oddílů kozácké Národní gardy "- říká dokument.

 

Rovněž dává vědomí, že toto rozhodnutí bylo přijato "s ohledem na současnou kritickou situaci v Donbasu: kvůli vedení bojové činnosti proti DLR a LLR, ostřelování hornických osad, vesnic, měst, zabíjení nevinných civilistů, včetně dětí a starších osob, pro závažné porušování Minských dohod". Připomeňme, že v posledních dnech situace v Donbasu prudce eskalovala .  Nejintenzivnější bitvy jsou v oblasti Avdějevky a na jihu - ve směru na Mariupol.

 

Nikolaj Kozicin v čele skupiny Donských kozáků se v roce 2014 účastnil bojů na Donbase, na straně domobranců. Jeho bojovníci kontrolovali města Severodoněck, Lisičansk (později byly postoupeny ukrajinským silám), Antracit, Krasnyj Luč, Sverdlovsk a Alčevsk. V prosinci roku 2014, v důsledku konfliktu s vedením LLR, byl nucen se vrátit do Ruska.

 

Co se skrývá pod hrozbou aliance posílit přítomnost v regionu

- Věc spočívá v tom, že když se situace zhoršuje - je vždy prostor pro dobrovolníky - říká politolog, bývalý tiskový mluvčí Rady atamanů Krymu Jurij Peršikov .

- Kozáci jako organizovaná síla a bojeschopná síla, se osvědčili velmi dobře v postsovětském prostoru. Také v Podněstří, kde kozáci byli první, kdo poskytli podporu svým bratrským černomořským kozákům, i Abcházii a Jižní Osetii a Náhornímu Karabachu. Donbas - není pro kozáky prázdné slovo, a hlavní je motivace – stále říkají, že chrání svou historickou zemi  - zemi Velkého donského vojska. Pro bojovníky ukrů jsou kozáci silný dráždivý faktor. U kozáků je nevyslovený postoj  - do zajetí neupadnout. Dokonce i kozáci pochopili, co se s nimi stane, pokud se dostanou živí do rukou banderovců – nevyhnutelně bolestivá smrt.

 

Kozáci, zpravidla bojují tam, kde Rusko nemůže použít armádu - je to organizovaná a dobrovolnická síla. Hlavním motivem tohoto hnutí je ideologie.

 

"SP": - Jak hodnotíte osobnost Kozicina a perspektivu jeho výzvy?

- Kozicin je nejednoduchá osobnost. Je charakterizován jako nemluvný, ale statečný muž. Postačí říci, že s ním měli dobré vztahy zesnulí Pavel Dremov , Aleksej Mozgovoj, Alexandr Bednov, kteří se také považovali za kozáky. Kromě toho Dremov opakovaně uvedl, že v něm Kozicin zažehl oheň kozáctví.

 

A jak kozáci bojovali za Debalcevo – není třeba říkat. Uzávěr "kotle", vytvořili zejména oni. Druhá věc je, že nevyjednávající síla, kozáci, se velmi obtížně zařazuje do politického spektra republik.  Proto měli nejednoduché vztahy se Zacharčenkem a s Plotnickým, kteří se je snažili v každém směru "vtěsnat" do formátu Minských dohod. Ale dnes kozáci většinou pocházejí z území republik - potřebují podporu a vítězství. Lidé v papachách nemohou  a priori sedět v zákopech. Potřebují útočit. Jakmile konflikt v Donbasu přešel do stagnující fáze - většina ruských dobrovolníků opustila republiky.

 

Dnešní prohlášení Kozicina je spíše „vystřelení“ informace. Neznamená to, že se zítra povalí dobrovolníci chránit Avdějevku. Přesto je tato síla je řízená a je třeba o tom hovořit otevřeně. A mnoho lidí v Kyjevě mohou takové výroky probudit. Je to narážka na skutečnost, že účast kozáků je možná v nejbližším okamžiku, pokud se ukrajinská strana včas neuklidní.

 

Mezi kozáky je mnoho důstojníků speciálních sil, vojenský personál, jehož znalosti opravdu mohou být užitečné pro  začátečnické armády Novoruska. V Kyjevě vědí, že kozáci mají strukturované organizace. K dispozici mají výcvikové tábory, mimo jiné na území republik, kde mohou bezpečně podstoupit bojovou přípravu, v ničem nezaostávající.

 

Chtěl bych obrátit pozornost na to, že mnozí  z (dříve působících v Donbasu) kozáků jsou  nyní organizováni v uskupení – Svaz donbasských dobrovolníků. Na posledním fóru této organizace v Rostově se rozhodli nezasahovat do vnitřní politiky republik. Dohodli se  navzájem, že poskytují pomoc obyvatelům Donbasu, aby sami rozhodli svůj vlastní osud. Konstatovali, že mise byla splněna. Ale teď to okolnosti mohou změnit. A je tu ještě jeden důležitý detail – v armádě Novoruska zůstalo mnoho kozáků z Ukrajiny, kteří nebyli schopni se vrátit do Oděsy, Nikolajeva, Záporoží a dokonce i Kyjeva.

 

Můžeme vzpomenout věrného kozáckého atamana z Kyjeva,  Alekseje Selivanova, který kdysi velel jednotce "Grad" v batalionu "Srpen", a dnes má odpovědnou práci na ministerstvu vnitra LLR. To je také politická osobnost, a rozhodně se Selivanov chce vrátit do Kyjeva jako vítěz.

 

"SP": - Kdo kromě kozáků, může ještě jít dobrovolně do války, v případě výrazného zhoršení?

- Tradičně dobrovolníci ze Severního Kavkazu - Čečenska, Ingušska, Osetie a Podněstří. Dobrovolníci z Černé Hory a Srbska. Musím říci, že v historii lokálních konfliktů je velmi jasná komunikace a informační systém zavedený v této kategorii osob. Mohou se vrátit dobrovolníci ze Sýrie, kteří v souvislosti se zakonzervováním konfliktu odešli hledat své štěstí na Středním východě. Obecně platí, že síly obrany Donbasu se mohou množit, ale zůstává otázka - kde je koncový bod? Kyjev nebo Lvov? Hnít v zákopech není tato kategorie bojovníků připravena.

 

"SP": - Znamená výzva k mobilizaci, že samotné armády DLR a LLR nemohou zastavit nepřítele?

- Každé zostření na frontě je špatné pro armády Novoruska. V podstatě jsou mladé - vlastenecké, ale nepřičichly ke střelnému prachu. Ano, jsou motivované, ale jejich služba probíhá mezi povinnostmi a domácí večeří. Chrání svůj domov, ale ne vždy obratně. Kozák může být jakéhokoliv věku a jakéhokoliv zdraví – se zkušenostmi z nejedné války - a je z něj více užitku, než z 18-letého brance, do té doby hlídajícího frontovou linii. Pro řešení  vážných problémů potřebují dobrovolníky, a ochota nakopat nacistům zadek v Rusku je. Hlavní věc je, nedržet je zpátky.

 

Podle politologa Eduarda Popova znamená výzva atamana Kozicina, že situace v Donbasu je nebezpečně blízko ke kritickému bodu.

- Jsem přesvědčen, že masová mobilizace kozáků proběhne v blízké budoucnosti (dnech nebo týdnech a bude záviset na situaci v Donbasu) vojska kozáků se vydají do Donbasu.

Kozácká národní garda (KNG) je velmi nejednoznačná, ale samozřejmě vážná síla. Já sám jsem několikrát sledoval divizi KNG v Donbasu a znám některé z důstojníků této struktury. Velké procento velitelského sboru KNG mělo bojové zkušenosti z bojů v Donbasu. Mnoho je bývalých důstojníků sovětské a ruské armády. Na ramena důstojníků a kozáků KNG spočívá též účast v bojích lokálních konfliktů. To je podle mého názoru mnohem větší bojová síla než "zaregistrovaná" Donská armáda. Není žádným tajemstvím, že zejména KNG držela velkou část fronty v LLR a částečně v DLR. Zesnulý náčelník Dremov byl organizačně a ideologicky spojen s kozicinovými kozáky.

 

Pokud je mi známo, v situaci roku 2014 nebyla kapacita kozáků v Donbasu plně využita. Některé regiony Ruska byly připraveny poskytnout vytvořené a plně vybavené kozácké prapory. Mobilizace zdrojů je u nich velmi vysoká. Když bude kritická situace v Donbasu, kozáci poskytnou nejen velké množství vojáků, ale již vytvořených jednotek.

 

"SP": - Kdo jiný by mohl být mobilizován pro tuto válku, pokud to bude nutné?

- Vím, že je velmi mnoho rodáků z Donbasu, kteří se zúčastnili bojů v roce 2014, a nyní se živí prací v Rusku. Z různých důvodů opustili Donbas: někdo neměl rád příkazy, někdo nemyslel by tam byl moc potřebný, když se aktivně nebojuje. Všichni tito lidé se mohou a věřím, že by se vrátili domů, kdyby se situace dramaticky změnila.

 

Samostatnou otázkou jsou dobrovolníci z Ruska, kteří opustili Donbas a také se mohou kdykoliv vrátit. V každém případě, dobrovolnické mobilizační rezervy znamenají tisíce lidí s bojovými zkušenostmi. Proto, mohou být armády DLR a LLR,  jak kvantitativně, tak kvalitativně, podporovány touto silou. Nicméně v republikách vzniknou organizační otázky: po zavedení plně spořádané armády bude potřeba včlenit a správně použít příchozí posily. Nevyhnutelné budou problémy mezi "partyzány" a pravidelnými armádami v republikách. Ale to jsou obvyklé bolesti růstu.

 

"SP": - A bez nich to nejde? U republik Novorosije není dost lidí na rozsáhlejší boje?

- Myslím, že v důsledku dlouhodobé konfrontace mezi VSU a VSN (vojenskými silami Novorosije), se rychle vyčerpávají lidské zdroje. V mnohamiliónové Ukrajině jsou o řád větší mobilizační zdroje. Proto se VSN neobejdou bez dobrovolníků z Ruska. Ale dlouhodobý konflikt v Donbasu je nepříjemný i pro ukrajinskou stranu. Čím déle trvá aktivní fáze boje, tím vyšší je míra ztrát VSU, a tím vyšší je míra dezerce. Ano, a vnitropolitické důsledky pro Ukrajinu také budou vážné, nemluvě o mezinárodním kontextu.

 

A snad nejdůležitější věc. Pochybuji, že by Rusko nečinně přihlíželo, jestli Ukrajina znovu začne střílet z dělostřelectva a raketometů na města Donbasu. To by vedlo k obrovským ztrátám mezi civilním obyvatelstvem, desetitisícům obětí, statisícům uprchlíků na území Ruska.

 

Již jsem mluvil o tom, že v roce 2017 s pravděpodobností 90 procent rozpoutá Ukrajina velkou válku v Donbasu. A opakuji to nyní. Není vyloučeno, že současné boje jsou začátkem ukrajinské bleskové války.

 

A přesto je tu naděje, že Ukrajina bude nucena usednout k jednacímu stolu. Jak uvádí mí přátelé z DLR, pro ně byla naprostým překvapením odpověď armády DLR na ukrajinský útok. Tak silnou odpověď nečekali ani Ukrajinci, ani obyvatelé Donbasu. To se stalo jedním z nejnepříjemnějších překvapení pro Porošenka a VSU.

 

V Donbasu se obnovily plnocenné válečné akce

 

Druhým nepříjemným překvapením byla reakce mezinárodního společenství. Proto existuje šance, jak válku zastavit a přivést situaci zpět, přinejmenším do stavu před 29. lednem.

 

Dmitrij Rodionov

http://svpressa.ru/war21/article/165431/

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf