Kongres USA chce Trumpovi zakázat preventivní jaderný úder

© REUTERS/ Carlos Barria

 

Kongresu USA byl předložen návrh zákona o omezení použití jaderných zbraní jako první, který má snížit riziko konfliktu s jinými zeměmi.

 

„Tento zákon prezidentovi zakáže zasazovat jaderný úder jako první bez vyhlášení války Kongresem. Problém „použití jako první" se stal kriticky důležitým nyní, kdy má prezident Donald Trump právo zahájit jadernou válku kdykolii", vysvětlil jeden z autorů návrhu zákona, demokratický senátor Edward Markey. Politik podotýká, že nyní má prezident USA právo použít jadernou zbraň jako první, a podle jeho slov se už Trump zmínil o této možnosti v boji s teroristy.

 

Trump prohlásil, že USA musí posílit svůj jaderný potenciál

„V době krize s jinou zemí, která vlastní jaderné zbraně, podobná politika podstatně zvýší riziko nezáměrné jaderné eskalace. Ani prezidentu Trumpovi, ani kterémukoli jinému prezidentovi nesmí být dovoleno použít jadernou zbraň, kromě odvety za jaderný útok", zdůraznil Markey.

 

„Kongres musí jednat, aby zachoval globální stabilitu cestou omezení okolností, za nichž budou USA první zemí, která použije jadernou zbraň", dodal spoluautor dokumentu, kongresman Ted Lieu.

 

Trump dříve na Twitteru napsal, že USA musí značně upevňovat a rozšířovat své možnosti v oblasti jaderných zbraní do té doby „dokud se svět nevzpamatuje z jaderných pum". Později dodal, že v případě horečného zbrojení Amerika v tom všechny překoná.

Sputnik