Ke znaku tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu

 

Pokud se podíváte na naše překladové texty z němčiny, které zpravidla opatřujeme znakem SL, neuvidíte tam výrazný text „Sudetenland“. Pokoušeli jsme se mnohokrát původní znak SL dát na naši f stránku, ale bez úspěchu.  Nešlo to. Samozřejmě to budeme zkoušet i nadále.

 

Proto jsme si uložili do fotografií znak SL s oním nápisem „Sudetenland“. Bez problémů jsme jej dali k poslednímu článku „Překonat budoucnost činy, nikoliv slovy“. Samozřejmě, že označení „Sudetenland“ je naprosto scestné. Takové území neexistuje a neexistovalo.

 

Henleinovci usilovali o jeho vytvoření. Byl to jeden z jejich požadavků, obsažených v „Karlovarském programu“.  Ten se skvěle snoubil s ultimativním přáním, aby tzv. sudetským Němcům bylo dovoleno svobodně se přiznat k nacismu. Tak ČSR měla kývnout k tomu, aby se vytvořil „Sudetenland“, v němž by  vládu převzali znacizovaní henleinovci, kteří by  již tehdy dobře věděli, co udělat se Židy, německými komunisty a sociálními demokraty.

 

Československo na henleinovské požadavky odpovědělo jednoznačným ne! A tak „Sudetenland“ nevznikl. Neexistoval ani po anexi našeho pohraničí Německem. Vznikla jen jedna župa, Sudetengau. Ostatní části našeho pohraničí byly přičleněny přímo k německým správním jednotkám.

 

A tak současní sudeti znovu usilují o to, co ani jejich předchůdci, henleinovci, nedosáhli a nikdy nedosáhnou. Že nás někdo nutí používat jejich znak se vzpomínaným nápisem, se nám hrubě nelíbí. Budeme se snažit i nadále uvádět k překladovým textům, znak SL bez onoho nápisu. Pak uvidíme a budeme moci udělat i další závěry.

 

Zatím jako jedno z východisek z nouze se rýsuje možnost používat místo znaku SL jeho vlajku, kde nápis „Sudetenland“ není. Ale, jak vidíte na stránce, sudetoněmecká vlajka se nám nezobrazila. Byli jsme informováni, kromě dalšího, že "zpráva obsahuje obsah, který byl našimi bezpečnostními systémy zablokován." A můžeme dát vědět na příslušnou adresu.

 

-red.