Kdo objednal vraždu

Jurij Kogalov

16. ledna 2018

 

Na severu Kosova zastřelili jednoho z vůdců kosovských Srbů, Olivera Ivanoviče. Srbská vláda to nazvala teroristickým činem. Byl spáchán v městečku Kosovská Mitrovice vedle sekretariátu jeho strany Svoboda, demokracie, spravedlnost. K napadení došlo v úterý. Nikdo neslyšel výstřely. Rychlou pomoc zavolal žena, vracející se z obchodu. Policie po vrazích vyhlásila pátrání.

 

Automobil, z něhož vrazi pravděpodobně stříleli a ve kterém pravděpodobně z místa činu ujeli, byl brzy nalezen spálený. Podle slov státního zástupce by experti z Prištiny dostavivší se na místo mohli „shromáždit důkazy“. Zároveň mírový kontingent NATO a kosovská policie v ulicích městečka posílily hlídky.

 

Jako první okomentoval vraždu vůdce Srbské radikální strany Vojislav Šešelj, který žádal, aby vláda atentát prošetřila. S takovým prohlášením přišel i kosovský šéf Thaci.

 

V Bělehradě označili vraždu za teroristický čin. Prezident Vučič se účastnil mimořádného zasedání Rady bezpečnosti země. Podle jeho slov „je napadení Olivera Ivanoviče zaprvé napadení srbského národa na severu Kosova a Metohije a za druhé napadení Srbska jako celku“. K vraždě došlo na území, které není pod kontrolou Bělehradu, proto srbská vláda očekává rychlé a efektivní výsledky vyšetřování od místních orgánů. Vučič žádá misi EU a OSN v Kosovu o připuštění orgánů státní správy Srbska k účasti na vyšetřování.

 

Je pozoruhodné, že právě před několika dny srbský prezident oznámil, že za posledních pět let od podpisu bruselských dohod nedošlo v Kosovu a Metohiji k žádné etnicky motivované vraždě Srbů a poslední čtyři roky jsou jediným obdobím v posledních letech, kdy se počet Srbů v Kosovu a Metohiji nesnížil.

 

Šéf kanceláře pro Kosovo a Metohiji při Radě ministrů Džurič uvedl: „Vražda Ivanoviče je zlovolný a zločinný akt s cílem vyvolat na severu Kosova chaos a vtáhnout do konfliktu  celý národ. Ať jsou za vraždou albánští nebo srbští zločinci, musí nést odpovědnost. Jejich cílem je destabilizace, panika a strach. Zločin  musí být potrestán.“ Oznámil také, že se srbská delegace rozhodla přerušit v Bruselu technická jednání s Prištinou a vrátit se domů.

 

Současné kolo jednání Bělehradu s Prištinou mělo proběhnout v Bruselu a trvat tři dny. V plánu bylo zhodnotit realizaci dříve dosažených dohod. Podle místního odborníka došlo k vraždě ve chvíli, kdy musela albánská strana poprvé ustoupit ve věci vytvoření Komunit srbských obcí. Vražda odkládá jednání na neurčito.

 

Zavraždění Ivanoviče „rozhodně odsoudila“ EU. Mogheriniová vyzvala ke klidu a doporučila umožnit právu a spravedlnosti jít svou cestou. Mise EU pro otázky práva EULEX prý bude podporovat vládu podle svého mandátu. Také jiní formálně odsoudili vraždu.

 

Oliver Ivanovič byl v čele Národní rady Srbů Severního Kosova a Metohije, poté byl státním sekretářem ministerstva zahraničí pro Kosovo a Metohiji. V lednu 2014 byl uvězněn s obviněním z válečných zločinů proti kosovským Albáncům v létech 1998 až 1999. V roce 2017 byl shledán vinným z účasti na vraždě čtyř etnických Albánců a odsouzen na devět let. Nato byl rozsudek zrušen a věc poslána na přešetření. Byl propuštěn na svobodu. V Kosovu měl pověst člověka s umírněným postojem.

 

Převzato z RG.ru

Outsidermedia.cz