Kdo chce vrátit Rusko do „svatých“ 90. let?

Andrej Fursov

 

Byla devádesátá léta dvacátého století v Rusku „svatými“, nebo triumfem bezpráví?  

Jelcin rozbil zemi a vytvořil nikoli trh, ale vládu monopolů? Odkud přišli na zasedání 12. června „stoupenci“ Navalného? O roli silné osobnosti v dějinách světa a specifikách řízení Ruska řekl médiu  pravda.ru  historik Andrej Fursov.

 

 - Při prezentaci své knihy řekla Naina Jelcinová, že 90tá léta  nebyla „zlá“,  ale „svatá“. Ale my si pamatujeme tuto dobu a vidíme, že její důsledky mají stále negativní vliv na náš život a celkový stav společnosti. Čeho bylo podle vás v 90-tých více, zlého nebo svatého? Jak byste nazval tuto dobu?

 

- Když jsem poprvé slyšel, že Naina Jelcinová řekla, že „90. léta by měla být nazvána svatými,“ zprvu jsem myslel, že stará dáma zaspala. Pak jsem si uvědomil, že ne, nezaspala, že je to její zcela vědomá pozice, pokus rehabilitovat ta léta. Kdyby u nás nikdo z 90. let nezůstal, možná by byl tento pokus do jisté míry nadějný.

 

Ale my si pamatujeme, že v 90. letech vyteklo hodně krve: Čečensko, rozstřílení Bílého domu, prvotní akumulace kapitálu, která poskytla, podle oficiálních odhadů ministerstva vnitra, 50.000 vlivných byznysmenů za rok. Došlo k poklesu porodnosti a zvýšení  úmrtnosti. A úmrtnost decimovala většinou muže ve věku 20-25 až 50 let. To znamená, že to byl úder genofondu.

 

Bylo to ničení průmyslu velkém měřítku, drancování země, krach roku 1998. Skuratov například věřil, že všechny peníze šly tehdy Jelcinově rodině. Byla to doba sesuvu Ruska na kapitalistickou periférii.

 

Naina Jelcinová se tváří jako pravoslavná, ale pravoslavný věřící nemůže nazývat 90. léta „svatými“. Tak by je mohli nazvat jen satanisté, kteří jsou přívrženci svérázného kultu. Cílem satanismu je absolutní selhání. To znamená, že ničení v 90. letech a následná devastace  je podle nich dobrá.

 

Vůbec to není první pokus o rehabilitaci 90. let.. Před několika lety napsali dva bastardi knihu s názvem (nějak jako) „Blahoslavená 90.“. Mluvit o „blahoslavených“, kdy klesá počet obyvatel, a lidé jsou prostě vytlačováni ze života, protože se neuchytili na trhu, je vysoce rouhavé.

 

Ukazuje se, že se něco stalo s morálkou naší populace, zejména těch skupin, které zbohatly z prolité krve. Tito lidé nic zapomněli, ale ničemu se také nenaučili. A v případě, že by se ocitli u moci, zakusili bychom zhruba to samé, co bylo v 90. letech.

 

- Jak hodnotíte taková tvrzení, že to byla těžká doba, ale tehdy se pokládaly nějaké základy demokratického státu, svoboda, trh ... Tato léta bylo potřeba prostě přežít.

- Svoboda byla pro ty, kteří mohli nakrást a vyvézt vše ze země. Kromě toho trh prostě nevznikl, to všechno jsou lži takzvaných reformátorů. Zejména oni zabili trh s pomocí systému monopolů.

 

- Vždyť tehdy podniky stály, nebyly zakázky.

- Byla to úmyslná politika. Čubajs řekl otevřeně, že jejich cílem bylo rozbít všechno do té míry, aby se už socialistická ekonomika nemohla oživit. To znamená, že nic nevytvářeli, oni jen ničili.

 

- Prezident nedávno poznamenal, že ať děláme cokoli, z pohledu Západu budeme vždy vinni, tak proti nám budou neustále zavádět nové, přísnější sankce.

- Přesně tak. Vezměte prosím na vědomí, že Američané klidně berou na vědomí skutečnost, že v Saúdské Arábii zabíjejí ženy ukamenováním za sebemenší prohřešek. Čína v 89. u náměstí Nebeského klidu vyklidila studentskou mládež pomocí tanků. Ale to všechno je nějak rychle zapomenuto ...

 

Problém spočívá v tom, že stále existuje značná část naší vládnoucí třídy, tzv elit, připravená uzavřít mír se Západem, za jeho podmínek. Tyto lidi velmi často vidíme na obrazovce. Ačkoli se nyní naše talk show v mnoha ohledech staly státně-vlastenecké a protivníci Ruska tam pravidelně bývají poráženi.

 

Ale v žádné zemi na světě nedovolují v televizi stále stejným lidem pravidelně házet bláto na zemi, ve které žijí. A u nás, z jednoho pořadu do druhého, kočují stále stejní rusofobové a ukazuje se, že veřejnoprávní televize jim poskytuje platformu pro propagandu. To je chyba, to nelze dělat.

 

- Problémy existují všude. Ale v Rusku se historicky vyvinulo to, že instituce pracují špatně, role osobnosti je proto vysoká. Lenin dokonce rozhodoval, kolik a kam hřebíků přidělit. Stalin se zabýval problémy kinematografie, prohlížel hodně filmů.

 

U nás velmi záleží na první osobě. To je naše tradice. To je naše obrovská síla a kolosální slabost. Morální příkaz je : nepouštět slabochy v Rusku k moci. Nepotřebujeme Nikolaje II. a  Gorbačovy.

besedovala Inna Novikovová

k publikaci připravil Jurij Kondratěv

https://www.pravda.ru/expert/25-06-2017/1339135-fursov-0/

25.června 2017 ,  názor experta

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf