KSČM se konečně zmodernizovala!

24.10.2017 Tomáš Vokoun

Tomáš Vokoun, brněnský člen KSČM, mírně ironicky o tom, kterak se komunistická strana v letošních volbách „zmodernizovala“ a co s tím.

Propad hlasů pro KSČM bylo jedním z překvapení těchto voleb. Po čtvrt století KSČM vyslyšela výzvy k modernizaci a stala se součástí nové levice, kterou zajímají více kulturní témata než ta ekonomická. Voliči ji za to odměnili nejhorším výsledkem od založení strany v roce 1921.

Avšak ani ti, kteří vyzývali stranu ke změně, pravděpodobně nebudou s výsledkem spokojení.  Nejen ekonomická osa má dvě strany. I kulturní osa má nejen liberální, ale i konzervativní konec. Ochrana všemožných menšin už dávno není v kurzu. Dnes je třeba chránit většinu před menšinami, a přitom se nebát říkat pravdu. Komunistická strana to pochopila a je konečně zase avantgardou.

Změna probíhala dlouhodobě, skýtá před zraky běžných voličů. Na rychlosti nabrala po neúspěšných krajských volbách před rokem. Poslanci se snažili získat zpět ztracené voliče třemi geniálními návrhy. První byl zákon na ochranu českého jazyka. Druhý zákon o urážce prezidenta. Korunu tomu nasadil zákon o příživnictví, kdy nemalá část příznivců KSČM by podle něj skončila ve vězení. Bylo zvláštní slyšet soudruhy Filipa, Kováčika nebo Aulickou, jak vypouští z úst stejná slova, jako o čtyři roky dříve Kalousek s Drábkem. Strana by dopadla ještě hůř, kdyby si to většina jejich „příživníků“ nevzala osobně.  S chladnou hlavou by se museli začít ptát, proč tihle zapálení vlastenci prosazují zákon, který má za cíl nahnat co nejvíce lidí do německých montoven.

Jediná kauza, která za poslední rok jasně ukazovala, že KSČM je levicovou stranou, byla kauza lithium, která přišla buď pozdě, nebo prostě po tom co strana předváděla předtím, sama o sobě voliče přesvědčit nedokázala.

Když se podíváme na úspěšně levicové politiky z poslední doby — Corbyn, Sanders, Mélenchon — ti nezískávají oblibu na kulturních tématech, ale návratem k ekonomickým kořenům klasické levicové politiky. Ano, tito politici ještě nezvítězili, ale jejich zisky ve volbách postupně rostou, proudí k nim nový členové a strhávají hlavně mladé lidi. Pokud chce KSČM (a o ČSSD platí vlastně to samé) na naší politické scéně hrát ještě nějakou roli, musí přestat poslouchat hlasy, že politické dělení na pravici a levici je překonané. Levicovou politiku musí vrátit do hry sama.

http://casopisargument.cz/2017/10/24/kscm-se-konecne-zmodernizovala/