KLDR směřuje k cíli stát se noční můrou USA

 

29.4. 2017 , Andrej Rezčikov , Foto: KCNA/Reuters

Ruské systémy protivzdušné obrany na Dálném východě jsou uvedeny do vysoké pohotovosti z důvodu vypuštění rakety na území KLDR. Podle předběžných údajů raketa explodovala ve vzduchu, její fragmenty spadly do Japonského moře. Podle odborníků tento start demonstruje snahu Pchjongjangu, co nejdříve vytvořit standard nové rakety, která by mohla překonat americký protiraketový obranný systém.

V sobotu večer, na pozadí dalšího kola napětí na Korejském poloostrově, testoval Pchjongjang novou balistickou raketu. Podle pozorování Pentagonu a Japonska, explodovala raketa krátce po startu nad územím KLDR a její fragmenty spadly do Japonského moře.

 

Padesát Kimových raket

Podle vedoucího sekretariátu japonské vlády Esihide Suga, byla střela vypuštěna z oblasti Pukčanu severovýchodním směrem a letěla asi 50 km. Podle něj test porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Proto Tokio diplomatickou cestou, prostřednictvím velvyslanectví v Pekingu, zaslalo silný protest Pchjongjangu. Tento pokusný odpal byl padesátý za vedení Kim Čong-una. Rusko také sledovalo let severokorejské rakety, protože se konala v zóně sledované její protivzdušnou obranou. Předseda Rady Ruské federace pro obranu Viktor Ozerov řekl, že protivzdušná obrana na Dálném východě byla uvedena do stavu zvýšené pohotovosti. Připustil, že rakety mohou dopadnout na Rusko v případě technických selhání. „Rusko velmi pozorně sleduje situaci ... Tento prostor je v oblasti působnosti ruských vzdušných sil,“ – řekl předseda Rady РИА «Новости» .

 

Na druhé straně, náčelník tiskové služby Tichooceánského velitelství amerických ozbrojených sil, Dejv Benchem sdělil  ТАСCu  , že start byl stanoven na 23.33 dne 28. dubna, a „raketa neopustila severokorejské území.“ Podle Americko-kanadského spojeného velení  leteckého obrany Severní Ameriky nepředstavovala raketa hrozbu pro USA. Přesto, řekl Benham, USA zůstávají „neochvějné v závazku“ k zajištění „bezpečnosti spojenců Jižní Koreje a Japonska.“ Jak uvádí mediální zdroj v Ministerstvu obrany Japonska, zkouška neměla vliv na situaci v zemi. Nicméně na 10 minut byl zastaven pohyb všech linií v tokijském metru, na informačních tabulích bylo oznámení o „bezpečnostní kontrole.“ Na stejnou dobu zastavil expres „Shinkansen“, na trati Chokuriku mezi Niigatou a Kanazdavou.

 

Raketový signál

Severní Korea mohla provádět zkoušky z několika důvodů. V regionu  se nachází  jaderná letadlová loď USA Carl Vinson, určená k vyvíjení tlaku na Pchjongjang. Podle japonské agentury Kyodo, v sobotu by mohla proplout Korejskou úžinou a vstoupit do Japonského moře, kde se na konci měsíce zúčastní společných cvičení s jihokorejským námořnictvem. Kromě toho, mohlo k vypuštění dojít v souvislosti s volbami v Jižní Koreji, plánovanými na 9. května. Může to být náhoda, že se start konal několik hodin po zasedání Rady bezpečnosti OSN,   kde ministři zahraničních věcí Velké Británie, USA a Japonska unisono odsoudili severokorejský režim za rozvoj jaderného a raketového programu. Během setkání, ministr zahraničí Wang Yi vyzval k řešení problémů dialogem, ne silou, jak se v tomto případě vyvíjí situace. Ruský postoj byl zdrženlivý. Ruský náměstek ministra zahraničí, Genadij Gatilov, odsoudil „provokování Pchjongjangu s raketovými a jadernými aktivitami“ a vyzval Washington a Soul, aby přehodnotili rozhodnutí o rozmístění amerického systému protiraketové obrany THAAD, která je „dalším destabilizujícím faktorem v regionu.“

Nyní mohou USA zpřísnit sankce proti Severní Koreji, která tento týden vykonala nejrozsáhlejší dělostřelecké cvičení ve své historii, k oslavě výročí založení armády. V pátek americký ministr zahraničí Rex Tillerson promluvil o reálné jaderné hrozbě Japonsku a Jižní Koreji od Severní Koreje a vyzval státy - členy Rady bezpečnosti OSN - aby přijaly nové sankce proti Pchjongjangu. Také vyzval Tokio a Soul k přerušení, nebo omezení, diplomatických vztahů s KLDR, neboť podle jeho názoru „Severní Korea je zneužívá své diplomatické možnosti k financování svých programů rozvoje jaderných a raketových technologií.“  Nemůžeme vyloučit, že odpálení se váže k prvním 100 dnům amerického prezidenta Donalda Trumpa u moci. Tento termín pro nového šéfa Bílého domu vyprší v sobotu. Během této doby on i členové jeho administrativy vydali hodně drsných prohlášení proti KLDR. Trump okamžitě reagoval na incident, informoval na Twitteru, že „Severní Korea reagovala přehlíživě k přáním Číny,  a jejímu vysoce respektovanému prezidentovi, když dnes vykonala, byť neúspěšně, vypuštění rakety.“  „Špatná věc!“ - dodal.

USA se obávají, že v horizontu 5-10 let, vyvine Severní Korea mezikontinentální balistické rakety s jadernými hlavicemi, které budou schopny zasáhnout Spojené státy. Tato prognóza byla udělána bývalým ředitelem jaderné laboratoře v Los Alamos, odborníkem na Severokorejský jaderný program, Zigfridem Hekerem. Podle odhadů Pentagonu, vyřešila Severní Korea problém miniaturizace jaderné hlavice a instalace těchto hlavic na balistické rakety středního doletu. Severokorejci „mohou spojit bojovou hlavici s raketovou částí“, ale nejsou si jisti spolehlivostí bojové hlavice a snaží se tento problém vyřešit. Realita takovéhoto ohrožení zvyšuje nervozitu, kterou pokaždé ukazuje Bílý dům a Pentagon.

 

Noční můra USA

V rozhovoru pro noviny VZGLJAD zdůraznil vojenský expert Vladimir Chrustalev, že pro KLDR jsou její jaderné a raketové kapacity jediným vážným argumentem pro odradění protivníků od vojenské operace. Vytvoření takového potenciálu a udržování jej v přiměřeném stavu je nemožné bez raketových startů.

Pro USA, Jižní Koreu a Japonsko je to noční můra, protože se KLDR proměňuje z  bitého chlapečka v protivníka, proti kterému útok může skončit národní katastrofou“, nebo přinejmenším obrovskými problémy. Pro Čínu a Rusko je Severní Korea nejbližší soused. Ale situace je složitá tím, že na jedné straně Moskva a Peking potřebují KLDR, jako zemi schopnou zadržet USA a jejich spojence od provedení jakéhokoliv nesmyslu ve stylu Blízkého východu v regionu, ale na druhou stranu potřebují, aby nezvyšovala riziko současného globálního raketojaderného balancování. Ale jsou to nesourodé věci“, - řekl Chrustalev.

Vysvětlil, že nyní se zdá, že KLDR testuje novou generaci raket, které jsou schopny překonat protiraketovou obranu, takže tyto starty budou pokračovat. Intenzita zkoušek se začne snižovat až po vyvinutí raket na potřebnou úroveň. Chrustalev odhadl, že se nyní testuje vzorek nejnovější rakety, která byla poprvé prezentována na vojenské přehlídce 15. dubna. Zdá se, že oddělitelná čelní část rakety je schopna manévrovat v závěrečné části letu, což snižuje pravděpodobnost úspěšného sestřelení. „Popřípadě se jedná, podle parametrů trajektorie, o jakousi novou verzi rakety typu SCUD. A na přehlídce byla nějaká nová modifikace SCUD, s upravenými aerodynamickými částmi v přední části. A její úspěšné testy nebyly dosud hlášeny. Takže je to nyní nejpravděpodobnější verze,“ - předpokládá.

S ohledem na odpálení rakety v návaznosti na konkrétní akce na Korejském poloostrově, odborník pochybuje, že se v tomto případě jedná čistě jen o gesto. „V regionu neustále probíhá velmi významná vojenská aktivita, namířená proti Severní Koreji, na druhou stranu rakety vyžadují testy. Takže v první řadě je to technická záležitost a pak všechno ostatní“, shrnul Vladimir Chrustalev.

https://vz.ru/world/2017/4/29/322797.html

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf