KLDR izolovaná, démonizovaná a dehumanizovaná Západem

 

Brzy budou s největší pravděpodobností vyhlášeny nové brutální sankce vůči Severní Koreji. A bude velké provokativní vojenské cvičení, zahrnující Spojené státy a Jižní Korea (ROK). Stručně řečeno, všechno je to "business as usual". Západ pokračuje v nátlaku na KLDR. V provokacích, izolování, démonizování a dehumanizování, aby způsobil, že KLDR nebude fungovat normálně, natož vzkvétat.

 

Submisivní západní veřejnost stále poslušně polyká všechny nestydatosti, podávané jeho mainstreamovými médii. To není vůbec překvapující. Lidé v Evropě a Severní Americe již dávno přestali zpochybňovat oficiální dogmata.

 

Severní Korea (KLDR), je líčena jako nějaký šílený, hladovějící, podprůměrný a málo rozvinutý poustevnický stát, jehož představitelé se neustále věnují pitkám, vraždění navzájem a budování nějaké primitivní, ale smrtící atomovky, s cílem zničit svět. Ti z nás, kteří jsou obeznámeni s KLDR, vědí, že toto všechno je jeden ranec nestoudných lží. Pchjongjang je elegantní, dobře fungující město s pozoruhodným bydlením ve státních bytech, výbornou veřejnou dopravou, veřejnými prostranstvími a rekreačními zařízeními, divadly, sportovními zařízeními a zelenými plochami. A to i přes ty obludné sankce. Venkov mnohem více prosperuje než, jak člověk vidí v zoufalých "klientských" státech Západu, jako jsou Indonésie a Filipíny.

 

Alespoň tu a tam bylo několik slušných zpráv, které byly napsány o groteskních lžích a západní propagandě. Ale zásadní otázkou zůstává: "Proč je Západ tak posedlý démonizováním Severní Koreje?" A odpověď je jednoduchá: Stejně jako Kuba, se Severní Korea odvážila dupnout na špičky západnímu kolonialismu a imperialismu. Obětovat své syny a dcery, aby pomohla osvobodit mnoho afrických zemí na většinou vypleněném a zdevastovaném kontinentu. To je věc, kterou Západ nikdy neodpustí. Žije mimo bezuzdné drancování všech kontinentů; ve vyrabovávaných v podstatě koloniích. Země, které pomáhaly osvobozeneckým bojům, země, které bojovaly za svobodu kolonizovaného světa - Sovětský svaz/Rusko, Čína, Kuba a Severní Korea - byly označeny západními ideology jako "nejnebezpečnější" a "nejhorší" místa na Zemi.

 

V KLDR se uplatňuje bezplatné veřejné bydlení, toto Západ nenávidí v KLDR?

Podrobené masy v Evropě a Severní Americe (ve skutečnosti těžily po celá desetiletí a staletí z kolonialismu a neokolonialismu) tvrdošíjně odmítají pochopit tento hlavní důvod nátlaku Impéria, na Severní Koreu, po tak strašně dlouhá léta a desetiletí.

 

Můj kamarád, Mwandawiro Mghanga, předseda SDP a také člen výkonného výboru Levicového fóra Afriky (ALNEF) se sídlem v Dakaru v Senegalu, mi napsal pro tuto esej:

 

Sociálně demokratická strana Keni (SDP) odsuzuje neodůvodněné sankce proti Severní Koreji (KLDR), podnícené imperialismem v čele se Spojenými státy americkými. Jsme si vědomi toho, že imperialismus nikdy nepřestal se svou horkou i studenou válkou proti KLDR, které se prostřednictvím jednoho z největších vlasteneckých, antikoloniálních, hrdinských a revolučních, národně osvobozeneckých bojů, podařilo získat skutečnou nezávislost v severní polovině Koreje. Když napadl Severní Koreu, utrpěl imperialismus USA, stejně jako japonský kolonialismus dříve, jednu z nejvíce ponižujících vojenských porážek v jeho reakční historii. Víme také, že USA a Západ nenávidí KLDR pro odmítání být loutkou imperialismu, jakou je Jižní Korea. Špinavá falešná propaganda války je vedena proti KLDR za odmítání kapitalistické  a neo-koloniální cesty otroctví, nedostatečného rozvoje a podrobení lidí. Místo toho si vybrala cestu vývoje za svobodu a lidskost, cestu socialismu.

 

V Africe nebudeme akceptovat podvody imperialistů, kteří byli vždy nedílnou součástí našich problémů. Imperialismus není a nikdy nebyl přítelem Afriky, ale jejím nepřítelem. Afričtí vlastenci a revolucionáři nikdy nedovolí imperialismu, aby nám diktoval, kdo jsou naši přátelé  Víme kdo jsou naši přátelé! A Severní Korea vždy byla věrným přítelem Afriky. Když byl celý africký kontinent pod nadvládou západního kolonialismu, Korea pod revolučním vedení soudruhem Kim Il-sungem (v ruské transkripci Kim Ir Senem) bojovala proti japonskému kolonialismu a projevovala v té době solidaritu s Afrikou. Poté KLDR, ve jménu socialistického internacionalismu, poskytla svou morální, vojenskou a materiální pomoc africkým zemím v jejich boji za osvobození od kolonialismu, imperialismu a apartheidu. Bezprostředně po vyhlášení nezávislosti od kolonialismu v roce 1960, získaly tisíce Afričanů, včetně Keňanů, bezplatně vyšší technické a odborné vzdělání v KLDR. KLDR nejen poskytla zbraně, finance a jinou materiální solidaritu Namibii, Jihoafrické republice, Angole a Mosambiku, ve válce proti apartheidu a imperialismu. Také ve skutečnosti poslala internacionalistické revolucionáře do Afriky, do boje bok po boku s Afričany. KLDR bojovala s Egyptem a Afrikou během války v roce 1967 proti brutálnímu sionistickému režimu Izraele, podporovanému západními zeměmi. Dnes požaduje KLDR, spolu s africkými zeměmi, nový spravedlivý mezinárodní řád. Proto je KLDR obviňována imperialismem a imperialistickými loutkovými režimy za to, že svým vlastním příkladem ukazuje, že nový mezinárodní řád nemůže být anti-kapitalistický, anti-imperialistický, bez toho, že by byl socialistický.

 

Severokorejský internacionalismus je legendární, stejně jako kubánský. A to nejmenší, co můžeme právě teď udělat, když tato země čelí novému obrovskému a brutálnímu nátlaku  připomenout, kolik toho dala světu, kolik už toho obětovala na oltář lidstva!

 

Mluvil jsem s lidmi ve městě Windhoek (Jižní Afrika), kteří se slzami v očích připomínali severokorejskou pomoc v boji proti apartheid podporujícím režimům v Namibii a Angole. Jihoafrický apartheid měl samozřejmě plnou podporu Západu. Za tuto laskavost se bílí jihoafričtí vojáci připojili k boji proti Severní Koreji a Číně během korejské války.

 

Jak již bylo zmíněno Mwandawiro Mghangou, Severní Korea bojovala proti Izraeli, její piloti létali v egyptských stíhacích letounech při arabsko-izraelské válce v roce 1973. KLDR se zúčastnila osvobozeneckého boje v Angole a bojovala v Rhodesii (nyní Zimbabwe), Lesothu, Namibii a na Seychelách. Poskytla pomoc Africkému národnímu kongresu a jeho epickému boji za osvobození Jižní Afriky od apartheidu. V minulosti pomáhala pokrokovým africkým státům včetně Guiney, Etiopie, Zimbabwe, Mali a Tanzanie. Arthur Tewungwa, ugandský opoziční politik z Ugandského lidového kongresu (UPC), informuje o zapojení KLDR ve své zemi, v regionu afrických Velkých jezer: Uganda obdržela podporu od Severní Koreje v roce 1980, kdy vládě pomohla v boji proti rebelům Museveniho, kteří byli podporováni USA a Velkou Británií. USA a VB nesou zodpovědnost za veškeré krveprolití, vyvolané v oblasti Velkých jezer.

 

Bude Severní Korea zcela opuštěna, ponechána svému osudu? "Zrazena"? Christopher Black, prominentní mezinárodní právník se sídlem v kanadském Torontu:

Skutečnost, že USA uvalily sankce na tuto zemi, za to, že je ohrožuje, je pokrytecká a nespravedlivá. To, že se Rusové a Číňané připojili k USA, namísto volání po sankcích proti USA, pro jejich hrozby vůči KLDR a jejich nové vojenské cvičení, které je jasným a aktuálním nebezpečím pro KLDR, je ostudné. V případě, že by Rusové a Číňané byli upřímní, proč by netrvali na tom, aby USA odvolaly své vojáky, aby se KLDR cítila méně ohrožena, a proč nepodniknou kroky k zajištění bezpečnosti KLDR? Své činy spolupráce s USA vůči KLDR nevysvětlují.  Situace je bezútěšná, ale s největší pravděpodobností není dosud fatální.

 

Jeff J. Brown, přední odborník na Čínu sídlící v Pekingu, neskrývá optimismus, pokud jde o čínsko-ruské vztahy s KLDR: Není mnoho toho, co by Severní Korea dělala na mezinárodní scéně, v čem by Peking neměl svou ruku. Jsou to dvě bratrské komunistické země a před 65 lety prolili Číňané hodně krve a vydali hodně prostředků na záchranu Severní Koreje před Západem. Mao Ce-tungův syn zemřel na bojišti korejské války, v boji proti americkému imperialismu. Podél hranice se Severní Koreou žijí dva miliony etnických Korejců a dalších půl milionu Severokorekců žije a pracuje v Číně. Korejci jsou uznávanou menšinou v Číně. Žádná jiná země na světě nechápe Severní Koreu tak, jako Čína. Symbolem této blízkosti je jejich společná hranice, řeka Yalu, která je tak mělká, že se přes ni můžete přebrodit. KLDR také sdílí hranici s dalším klíčovým spojencem - Ruskem. Čína je velmi velký bratr a ochránce Severní Koreje. Upřímně řečeno, o nadcházejících sankcích OSN proti Severní Koreji si myslím, že je Západ stále vybubnovává, ale je to bubnování, které nemá žádný efekt.

 

Čína i Rusko mají své pozemní hranice se Severní Koreou, silnice a železnici spojující všechny tři země. Podle mých zdrojů v Moskvě a Pekingu je vysoce nepravděpodobné, že dva nejbližší spojenci KLDR by někdy uplatnili nové sankce, ať už je „úředně podporují", nebo ne.

 

Ale logika navrhovaná Christopherem Blackem je naprosto správná: je to Západ, na který by měly být uvaleny nejtvrdší představitelné sankce, ne KLDR. Je to Západ, ne Severní Korea, který vyvraždil jednu miliardu lidských bytostí, v celé své historii. Je to Západ, který kolonizoval, vyplenil znásilněné a zotročené lidi ve všech koutech planety. Jaký morální mandát má k navržení a uvalení sankcí proti komukoliv? Žijeme v pokřiveném, skutečně perverzním světě, kde masoví vrazi působí jako soudci, je skutečně zapotřebí s ním skoncovat.

 

Severní Korea prolila krev za osvobození Afriky. Ukázala skutečnou solidaritu s olupovanými, mučenými lidmi, s těmi, které Franz Fanon nazývá "Ubožáky Země". To je důvod, proč podle zvrácené logiky (která má kořeny v západním náboženském a kulturním fundamentalismu), musí být KLDR potrestána, ponížena a dokonce možná odstraněna z povrchu zemského.

 

Ne proto, že by udělala něco objektivně "špatného", ale proto, že objektivita ztratila svůj význam. Výrazy "dobré" a "špatné" jsou nyní určeny pouze jedním kritériem: "dobré" je vše, co slouží zájmům západní Říše, "špatné" je to, co zpochybňuje její globální diktaturu. Zachráníte-li vesnici, kterou určila říše jako místo, které mají být znásilněno a drancováno, budete potrestáni nejsadističtějším a nejsurovějším způsobem. Přesně to Severní Korea udělala. Kromě toho, že nezachránila pouze jednu vesnici, ale pomáhala osvobozovat celý kontinent!

 

Andre Vltchek / 18. března 2016 , z e-mailu

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf