Jurečka s Hermanem ohrožují export do třetích zemí,

tvrdí potravináři

 

Číňané váhají s konečným podpisem kontraktů na dodávky syrovátky a sušeného mléka, které byly vyjednány během návštěvy prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky v Číně a byly již těsně před uzavřením. Komplikuje se také certifikace českého vepřového pro čínský trh. V tiskovém prohlášení to ve středu uvedly Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR. Je to podle obou institucí pokračování kauzy ministra kultury Daniela Hermana a Mariana Jurečky.

Ministr zemědělství Marian Jurečka

 

Dnes 21:17

 

V tiskovém prohlášení se obě instituce obávají, že nepřijetí Jurečky čínskými ministry zemědělství a vodního hospodářství může mít pro český zemědělsko-potravinářský sektor fatální důsledky.

 

„Navazování a prohlubování obchodních styků se zeměmi, jako je Čína či země arabského světa, i úprava obchodních vztahů s Ruskem se za současného enormního přetlaku mléka a masa na evropském trhu stávají pro další fungování českého zemědělsko-potravinářského sektoru takřka životní nutností,“ uvádí se v tiskovém prohlášení.

Prorazit na tyto trhy je těžké

 

Obě komory připomínají, jak je těžké se dostat na trhy uvedených zemí. Kromě důkladné znalosti místního prostředí je podle nich nutný také přímý kontakt v příslušné zemi i řada veterinárních či rostlinolékařských certifikátů. Jejich získání podle místních pravidel může trvat i několik let, připomínají komory.

 

„V době současného enormního zájmu o trhy ve třetích zemích je každé zaváhání či politická nekorektnost ve vzájemných vztazích potrestána zabráněním přístupu na trh nebo minimálně zkomplikováním a prodloužením celého jednání, což se nyní může stát například s ohledem na certifikaci českého vepřového masa pro čínský trh,“ tvrdí komory.

 

Potravináři a zástupci agrárního sektoru narážejí na schůzku ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a duchovního vůdcem dalajlamou během jeho návštěvy v Praze. Setkání se uskutečnilo na ministerstvu kultury a mělo oficiální ráz, ačkoliv se členové Sobotkova kabinetu dohodli, že veškerá setkání s dalajlamou budou neoficiální. Jurečka se v minulých dnech Hermana zastával.

 

Novinky