Jess Baily - Destabilizace Turecka, Makedonie a Srbska

 

28 srpen 2017 07:47 Mirko Raduševič  

 Jess Baily působí v současnosti ve funkci velvyslance v Makedonii. Na jeho činnost raději, jak říkají Američané: „Do not ask, do not tell“.

 Jak v Česku říkáme „nepátrej“, kdo ho vlastně řídí. Nakonec ze všeho pátrání stejně vychází, že ve Washingtonu na State Departmentu, jadrně a s prominutím řečeno, „mají pěknej bordel“. Činnost tohoto velvyslance je pro nás zajímavá proto, že je příkladem, jak probíhá americká zahraniční politika v malých a pro USA nikoli stěžejních zemích.

 

 Z Turecka do Makedonie

Jeho excelence Jess Baily působil svého času v Turecku, což napoví pro věci příští. Jako vedoucí diplomatické mise (Chargé d’Affaires) USA působil v Ankaře od roku 2011 až do roku 2014.

Jeho osobnost, jako experta na Blízký východ, Jižní Evropu a především zpravodajské služby vešla ve známost, když byl pozván k pohovoru na turecké ministerstvo zahraničí, kde mu bylo vyjádřeno znepokojení nad tím, že jsou americkými agenty v Turecku odposlouchávány zahraniční zastupitelské úřady. Mělo to následně vyšší dohru v setkání tehdejších ministrů zahraničí Ahmeta Davutoglu s Johnem Kerrym v Bruneji. Vše zapadá do souvislostí se známou aférou odposlouchání také evropských spojenců Agenturou pro národní bezpečnost USA (NSA).

Co se ovšem nestane, vedoucí americké mise Baily je donucen ukončen svoje působení v Turecku a objevuje se jako šéf americké mise v Makedonii. Důvodem náhlého odchodu má být jeho údajné spojení s Fethullah Gulenem a hnutím Hizmet. Americký velvyslanec byl označen za teroristu, který pracoval na destabilizaci země. Tehdy, v roce 2014, vyfasoval trvalý zákaz vstupu do Turecka – persona non grata.

Mimo jiné Baily je označován za Sorosova oblíbence. Tato spekulace se objevila až nyní v makedonských médií a jedním zdrojem je Macedonian International News Agency (nepodařilo se zatím zjistit, kdo ji vlastní). Je příznačné, že stejně jako dříve v Turecku (viz demonstrace na Taksimském náměstí v letech 2013 a 2014) s působením Jesse Bailyho v Makedonii se rozjíždí kolotoč demonstrací proti pravicové vládě. Stejně jako v Istanbulu jsou demonstrace v Makedonii, o kterých jsme již psali, dávány do souvislosti s osobností Sorose. Zejména OpenFund Society a další organizace začaly v Makedonii podporovat levicovou opozici a makedonskou mládež. Již ve své inauguraci v Makedonii v září roku 2014 Baily prozradil své plány, když píše: „Makedonie nedosáhla zatím plné integrace do euroatlantického společenství, a tak je na nás v této práci a touto cestou pokračovat. Sdílíme její úsilí žít ve sjednocené, svobodné Evropě, v míru a čelit globálním výzvám.“

 

Peníze z daní amerických občanů mizí za hranicemi

K praktikám Bailyho a Sorose v Makedonii se ozvala americká organizace Judicial Watch, která podala žalobu na americké ministerstvo zahraničí a organizaci USAID. Ve svém prohlášení sice neuvádí podrobnosti týkající se vměšování do vnitřních záležitostí této Makedonie, ale zmiňuje se o nehorázném utrácení peněz amerických daňových poplatníků. Ty jsou v rámci pomoci Makedonii dávány na účet Sorosových organizací. Jednalo se o léta 2012 až 2016 a jde o částku 4,8 milionů dolarů. Mimoděk se dozvídáme, že tyto finance byly určeny na „školení“ mladých Makedonců k tématu svoboda sdružování, politika mládeže, občanské iniciativy, jak přesvědčit, argumentovat a používat nová média. Vše se odehrávalo prostřednictvím jmenovaného velvyslance Jesse Bailyho.

Citujme k tomu, co píší americká mainstreamová média. Například server Fox News přichází se zprávou, že republikánský senátor Christopher Smith požaduje přešetření činnosti diplomata Bailyho a s ním spojené aktivity s organizací USAID v Makedonii. Přidává se podle Fox News senátor Mike Lee, který vyjadřuje obavy, že k Sorosovi plynou peníze amerických daňových poplatníků, které následně mizí za hranicemi na některém cizím zastupitelství za účelem podpory aktivit určité politické strany. Fox News citují Leeův dopis: „Mám důvěryhodné informace o činnosti americké mise v Makedonii během několika posledních let. Mise aktivně zasahovala do činnosti zdejších politických stran a stejně tak do formování mediálního prostředí, jakož do ovlivňování občanské společnosti. Americká mise upřednostňovala politické přesvědčení opozice.“

K těmto senátorům se přidal republikánský kongresman Louie Gohmert a všichni společně žádají o provedení auditu na ministerstvu zahraničí, společně s prošetřením činnosti organizace USAID a Open Fund Society v Makedonii. Podle již zmíněné organizace Judicial Watch se jedná o možné porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických vztazích.

 

Vysvětlení kauzy

Pochopitelně, že ve výsledku je USA naprosto jedno, co se v Makedonii děje a spíše jim bude vyhovovat vstup Makedonie do NATO, stejně tak jim bude vyhovovat prozápadní politika a nikoli příklon k Rusku. Jak jsme uvedli americkým senátorům a kongresmanovi hlavně vadí nekontrolovaný tok peněz daňových poplatníků. Stejně tak se jim nelíbí, že nemají pod kontrolou činnost amerického ministerstva zahraničí, které jak se zdá, si dělá, co chce bez vědomí Senátu a Kongresu a vyvíjí vlastní politiku.

Určité vysvětlení podává Chris Deliso, americký analytik žijící v Makedonii a dlouhodobě sledující Balkán. Mluví o svém zjištění, že za Obamovy éry se nevědělo, kdo provádí v bývalé Jugoslávii zahraniční politiku USA, a to navíc v roce 2015, za situace, kdy hrozilo, že opět zde dojde ke konfliktu během rostoucího nacionalismu a za vědomého zasahování cizími velmocemi. Podle Delisa činnost Jesse Bailyho vyvolávala tehdy vážné obavy.

Stejně podivně začal tento americký diplomat fungovat po letošních makedonských volbách, kdy albánské strany velice usilovaly o to, aby se jejich zástupce stal předsedou parlamentu, což se nakonec podařilo. Podle Chrise Delisa má v tom prsty americká politika a podivná květnová návštěva známého amerického diplomata Hoyta Yee, který je státním sekretářem pro evropské a euroasijské záležitosti. Náhle problém zvolení Albánce i přes předchozí demonstrace a rvačku v parlamentu zmizel. Poslanec Talat Xhaferi byl zvolen za předsedu.

 

Za Trumpa se vše změní?

Podstatné je zjištění, že Trumpova administrativa velice liknavě a pomalu postupuje v obsazování misí a pozic na ministerstvu zahraničí. Stále je zde poměrně velký počet neobsazených míst. Údajně je to způsobeno tím, že ministr Rex Tillerson se snaží o přeměnu ministerstva a dokonce by rád do něj zařadil i organizaci USAID (Agentura USA pro mezinárodní rozvoj). Proto se nabízí vysvětlení, že kontroverzní činnost amerického velvyslanectví v Makedonii vyplývá z nedostatečného dohledu. Vedoucí představitelé USA se v současnosti nestačí zabývat a regulovat činnost diplomatických aktivit v malých a nestabilních zemích, jako je Makedonie. Nad státním sekretářem Yeeem v úřadu evropských a euroasijských záležitostí nalezneme již jen krátký seznam osob a velvyslanec Jesse Baily jim je pochopitelně podřízen a jedná podle jejich instrukcí. Za Obamy to nebylo problémem, neboť tito úředníci měli volné ruce. Měl ale i poměrně volnou ruku Baily, který spíše vykonával příkazy Sorose. Nebo je vykonávaly Bailovy nadřízení? Nyní se situace poněkud změnila.

To, že bez vědomí Trumpovy administrativy došlo k Makedonii k určitým politickým změnám, se přičítá na vrub soukromého jednání Jesse Bailyho. Americká administrativa zcela určitě nebude chtít přiznat, že v Makedonii udělala chybu, která má důsledky i v nynější krizi vzájemných vztahů se Srbskem. Jesse Baily se bude na to nadále spoléhat. Je dost dobře možné, že opět jako Sorosův chráněnec pojede do jiné země a bude se snažit pořádat zde podle Sorosova receptu demonstrace a případný převrat. Změna vlády v Makedonii se mu podařila a tato země směřuje nyní k Západu a NATO. Stejně tak se mu podařilo prosadit makedonskou podporu Kosova. Je jen otázkou, kolik to americké daňové poplatníky stálo. Již se mu ale nepodařilo přes tuto zemi rozvrátit Srbsko, což je také jistě cílem jeho balkánské mise.

 

Dopis Trumpovi

Nakonec z dopisu amerických Makedonců Donaldu Trumpovi, který byl předvěstí věcí příštích. Dopis byl napsán v listopadu před americkými volbami roku 2016, kdy shodou okolností dochází také v prosinci k volbám v Makedonii.

 

„Vážený pane kandidáte Trumpe,

My američtí Makedonci a Makedonci po celém světě vás prosíme, abyste vzal v potaz činnost současného amerického velvyslance v Makedonii Jesse Bailyho, a to pro zachování dobrých vztahů mezi našimi zeměmi a zabránil ozbrojeným konfliktům v Makedonii. Pan velvyslanec provádí Obamovsko-Clintonovskou protiprávní politiku na destabilizaci, změně hranic Makedonie, a to s pravděpodobným přispěním finančních prostředků ze Saudské Arábie, s podporou islámského extremismu a přistěhovalectví… Navíc Baily financoval extrémisty podporované Sorosem ve vyvíjení tlaku na makedonské představitele. Vyzýváme vás k akci dříve, než dojde ke ztrátám na životech. Děkujeme vám předem za to, že budete o tom přemýšlet.“

Literární noviny