Je to nevídaný pád

. Vymstilo se nám soužití s Babišem, hodnotí volební výsledek Zaorálek. (Seznam. Zprávy)


Ne, pane ministře, tak to není. Vymstila se vám politika, jíž jste dělali, vnitřní i zahraniční.


V předcházejících volbách jste nám dávali naději, že něco kloudného uděláte s církevními restitucemi. Dokonce se od vás ozval hlas, že vypíšete referendum na toto téma. Nic jste neudělali. S kádeuáky ve volební koalici, které jste ještě při volební kampani osobně zval do koalice, jste ani nic udělat nemohli. To jste však velmi dobře věděli ještě před vytvořením vlády.


Co jste udělali při vytvoření vlády? V podstatě jste svěřili výkon a kontrolu církevních restitucí do rukou Hermana, ministra kultury, a Jurečka, ministra zemědělství.. Tím jste jen potvrdili svou neschopnost a neochotu s církevními restitucemi něco dělat. Nedodrželi jste slib, co jste voličům dali.


Pokud jde o zahraničí politiku, vzpomeňte si sám na své cesty na kyjevský majdan a jeho podporu. Vzpomeňte si na slova premiéra B. Sobotky, že sudeti nejsou pohrobky nacistů, že jsou našimi spojenci. Jak lživá byla tato tvrzení, sám jistě víte. Obyčejný český člověk viděl v tzv. strategickém dialogu mezi ČR a SRN, na němž jste se podílel, jen obyčejnou cestu do německého chomoutu


Co jste dělal sám, když sudeti na svých akcí nás vinili ze zločinů proti lidskosti, válečných zločinů a genocidy? Mlčel jste, přestože jsme Vás vyzývali, abyste něco činil, abyste použil diplomatických prostředků k jejich umírnění. Nic jste v tomto směru neudělal, pokud je nám známo.


Za váš volební debakl si můžete sami, pane ministře, ne Babiš. Politika vlády byla špatná. A premiérem této vlády byl B. Sobotka. Ten byl prvním českým premiérem, který spolu s dalšími členy kabinetu přímo jednal s vedením tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu. Pan Sobotka jako první premiér český měl ve vládě předsedu Sdružení Ackerman-Gemeinde, jež má společné sjezdy a vedení s mnichovskou Ackerman-Gemeinde. Ta je jednou ze základních složek „sudetoněmeckého landsmanšaftu“. Za to vše snad mohl Babiš? Nikoliv byla to zásadně hrubě chybná politika vlády, jíž vedl B. Sobotka.

 

Věděli jste, že vás čeká prohra. Dostali jste se přesto do  čela jednotlivých krajských kandidátek. Proto jste byli zvolení, přestože voliči ČSSD svými hlasy oprávněně decimovali. Pokud se vás ČSSD nezbaví, jak jsme přesvědčeni, s obrodou strany to bude přetěžké. Komu jste sloužili? Vlasti zřejmě vůbec ne.

 

Mějte alespoň trochu slušnosti a odvahy a přiznejte se k hrubým omylům, které jste učinili. Nebuďte jako malý školáček, který ukazuje prstem na Babiše, že je to on, který za vše špatné může. Své „hvězdné chvíle“ s landsmanšafrem zaplatila paní M. Marksová  poslaneckým mandátem. Nebyla zvolena. I Vy a další členové vedení ČSSD by měli zaplatit za vše nedobré, co jste učinili, svými mandáty a stranickými funkcemi. Jen tak očištěná ČSSD může nastoupit cestu k obrodě. Vy jste na této cestě překážkou, ještě větší balvanem však je pan B. Sobotka. Dokážete opustit své funkce a umožnit tak straně provést tolik potřebnou vnitřní očistu? Čím později k ní dojde, tím hůře pro ČSSD i republiku.

J. Skalský