Je Slovensko Horní zemí?

 

Jistěže nikoliv! Slovensko je samostatnou republikou. Tuto skutečnost však jisté maďarské vládní kruhy odmítají vzít na vědomí. V jejich očích je Slovensko stále Horní zemí, která byla a je součástí Maďarska.

 

Ale ani toto není všechno. Maďarsko hodlá bojovat proti tzv. Benešovým dekretům. A podle některých Maďarů po druhé světové válce nedošlo k výměně obyvatelstva mezi Československem a Maďarskem. Ve skutečnosti šlo, jak tvrdí, o násilné vystěhování Maďarů. Maďarská menšina byly na Slovensku údajně tvrdě pronásledovaná.

 

Samozřejmě maďarští revizionisté odvíjejí minulost ne od tzv. Vídeňské arbitráže a anexi části slovenského území, kde poté probíhala tvrdá maďarizace, ne od druhé světové války, ale až od roku 1945. Nic nového pod sluncem. Stejně důsledně si počíná i tzv. sudetoněmecký landsmanšaft.

 

Velkomaďaři sahají takto nejen po Slovenské republice, ale i po Podkarpatské Rusi, kde maďaronské obyvatelstvo se snaží stále více přibližovat k Maďarsku. Podkarpatská Rus byla v době první republiky součástí ČSR. Maďaři ji nám zanechali v celkově zuboženém stavu. Naše republika tam stavěla školy, nemocnice, budovala nepředstavitelně zanedbanou infrastrukturu.

 

Ještě dodnes na Podkarpatské Rusi žijí lidé, kteří v dobrém vzpomínají na naši republiku. Co děláme pro ně? Co dělá Slovensko?  Málo nebo téměř nic. Na Podkarpatské Rusi žije slovanské obyvatelstvo. Má být maďarizováno? Pokud se proti tomu nepostavíme, je možné vše. Vazby Zakarpatské Ukrajiny na Ukrajinu slábnou, zvláště od doby kyjevského majdanu. Jestliže se vnitroukrajinská situace výrazně nezlepší, bude rusínské obyvatelstvo zřejmě silněji usilovat o autonomii. Je otázkou, zda bude schopné vzdorovat maďarónství.

 

Nečekejme na dobu, kdy se bude dělat tečka za vývojem. Snažme se ovlivnit tamní pnutí v česko-slovensko-slovanském duchu.

 

Při tom všem však musíme dále spolupracovat s Maďarském v rámci V4. Orbánova stanoviska  jsou pro nás v mnohém více než prospěšná. Maďarsko s Polskem za podpory Slovenska a ČR mohou vzdorovat nejrůznějším negativním tlakům, jdoucím z Bruselu nebo i Berlína.  V rámci V4 se všichni navzájem potřebujeme.

J. Kovář