Jaksch, Sippl a jejich následovníci

Výroční seminář Seliger-Gemeinde v lázních Alexandersbad

 

V posledním víkendu v říjnu se společenství Seliger-Gemeinde (SG) sešlo na výročním semináři v Horních Francích v lázních Alexandersbad, kde naštěstí svítilo sluníčko, takže si všichni mohli vychutnat prodloužení víkendu o jednu hodinu na zimní období.

 

Na 50. výročí úmrtí Wenzela Jaksche, bude vzpomenuto v Hesenském parlamentu o čtyři týdny později, 27. listopadu. Výroční konference SG zakončovala vzrušující rok, který byl od začátku, od studií na Karlově univerzitě, zasvěcen uctění památky sudetoněmeckých sociálních demokratů. V neděli se konala přednáška profesora Michaela Schwartze z Ústavu pro soudobé dějiny, Mnichov/Berlín. Ten dříve vypracoval na žádost Svazu vyhnanců (BdV) knihu o nacistických intrikách, a proto může být považován za hlubokého znalce životopisu Wenzela Jaksche. V letošním roce by měl dokončit knihu "Wenzel Jaksch – sudetští Němci a Evropané".

 

Složení účastníků bylo navzdory první vlně chřipky velmi významné: Například to byli dnes 96-ti letá čestná předsedkyně Olga Sipplová vykonala cestu do Horních Franků, 89-ti letý Liberečan Erwin Scholz a 86-letý nositel ceny roku 2011, Jan Hon. Letošní nositel ceny Wenzela-Jaksche, brněnský primátor Petr Vokřál, poslal do lázní Alexandersbad svého zástupce, Jaroslava Ostrčilíka, který přivezl vřelé pozdravy.

 

Na zahájení v pátek referovala poslankyně Rita Hagl-Kehlová, který je také členkou Sudetoněmecké rady, a má zkušeností z bavorsko-českého pohraničí, kde byla svědkyní pádu železné opony a dnešních rychlých změn v soužití mezi Čechy a Němci. Pozorovala obrat v politické situaci česko-německých vztahů a ve vývoji v Evropě.

 

V sobotu následovaly dvě prezentace pohledu na první Československou republiku. Šárky Navrátilové, mladé historičky, která se zabývala historií sociální demokracie v Brně ve dvacátých a třicátých letech. Zabývala se v ní dosud poněkud opomíjenou komunální politikou. Olga Sipplová také pozorně naslouchala a přispěla dvěma důležitými jmény Německé sociálně demokratické dělnické strany (DSAP) z historie strany: Ludwiga Czecha, dlouholetého předsedy a ministra od roku 1929 do roku 1938, pocházejícího z Brna a formujícího místní sociální demokracii. Rovněž přítelkyně rodiny Czechových, Dory Müllerové, která byla významně spojena s SG a vykonala hodně historické práce.

 

Thomas Oellermann hovořil o protestech sudetoněmeckých sociálních demokratů při olympijských hrách v Berlíně roku 1936. Popsal různorodost olympijského hnutí. Bylo několik účastníků olympiády ve dvacátých a třicátých letech, kteří dali podněty pro následnou kritiku olympijských her roku 1936. Na těchto olympijských hrách začínali tajně profesionální atleti, zatímco se v té době mluvilo oficiálně jen o amatérech.

 

Zajímavý je detail, že stále bylo uváděno nevlastní označování v dobách habsburské monarchie, ale Olympijský výbor Bohémie existoval, posílal sportovce. Oellermann vyzdvihl jména sudetoněmeckých sportovců v Československém týmu v roce 1936, kteří soutěžili na olympijských hrách a zvítězili, a co se s nimi stalo. Získali medaile zejména v zimních sportech.

 

Protesty, které se konaly v první republice, hlavně při přenášení pochodní do Berlína přes Československo, měly politické důvody, které také vyjadřovali sudetoněmečtí sportovci. Samozřejmě bylo také jásání obyvatel, které ukázal Oellermann na fotografiích a výstřižcích z novin.

 

V pozdních hodinách nabídli Ralf Pasch a Peter Manteuffel hudebně-poetický večer s klavírem a saxofonem a fiktivní rozhovor mezi Paschem a jeho dědečkem. Rozhovor byl založen na pamfletu rodáka, který opustil Děčín, rozhovory dědy se svým vnukem. Jazzová vložka rodilého Pražáka Manteuffela, který v roce 1980 uprchl do Spolkové republiky, byla oceněna publikem a obohatila společenský večer.

 

V neděli starosta lázní Alexandersbad, Peter Berek a mluvčí etnické skupiny Bernd Posselt věnovali SG vřelý pozdrav. Berek charakterizoval svou komunitu s téměř tisícem obyvatel, jejíž lázeňská tradice umírá. Poukázal na silnou vůli komunity, znovu na ni navázat, se zaměřením na dopravu provozovanou samotnými občany tohoto místa.

 

Posselt ocenil SG za její různé přínosy pro sudetské Němce. Zvláště vyzvedl Birgit Kernovou, které byla teprve nedávno zvolena předsedkyní Šumavského spolku. SG teď už není tak aktivní jako za časů Wenzela Jakschse. Poděkoval SG za aktivní podporu reformy sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL). A zdůraznil tři politická témata:

Vztahy sudetoněmecko-české jsou tak dobré, jako nikdy. Co se stalo v posledních dvou letech jsme před pěti lety považovali za nemožné.

 

Aktuální uprchlický a vyhnanecký problém vyzývá také k odpovědi Svaz vyhnanců. Samozřejmě, že současná situace nemůže být zaměňována s dobou před 70 lety, ale běžně se dnes stáváme obětí perspektivy, že je musíme přijmout. Myšlenku vytvořit společnou homogenizovanou společnost, s jinými etniky, jazyky, musíme potlačit. Takže naše otázky jsou velmi aktuální, a budeme muset přispět do veřejné debaty.Nakonec vzal Posselt do ruky proklamaci, která byla revidována na bavorském společenstvím SG pro každoroční seminář a která byla přijata jednomyslně. Mimo jiné říká: "Věříme, že je naší povinností ... varovat před rozpadem Evropy a hrůzami válek". Posselt zdůraznil svou plnou podporu důležitým úkolům 21. století: dokončení federální Evropy a popsal nebezpečí populistických sítí, které chtějí zničit evropské sjednocení pomocí nejnižších pudů závisti a nenávisti.

 

Zdůraznil, že biografie sociálních demokratů ve střední Evropě, konkrétně Wenzela Jaksche od profesora Michaela Schwartze, byla příznivě přijata všemi přítomnými. Vytvořila diferencovanější obraz Jaksche jako sociálního demokrata, jako rakousko-českého sociálního demokrata, jako evropského federalistu a uprchlíka a vyhnance v cizí zemi, v zahraničním exilu, který našel ve Spolkové republice nový domov". Jeho prezentace se brzy objeví v sérii knih SG.

 

Na závěr byly ještě uděleny Olgou Sipplovou dvě Ceny roku 2016: Peterovi Köglerovi z Arnbergu a Peteru Schmid-Rannetspergerovi, kteří mimo jiné zahájili velice zajímavou sérii přednášek ve Waldkraiburgu. Jsou to dva pilíře SG. A vystoupil nejmladší člen, Jason Wirth, který byl zvolen zástupcem mládeže zemského předsednictva SG Bavorska. Přijel se svým dědečkem. Bylo to jeho první vystoupení na akci.

 

Sudetendeutsche Zeitung, 11.11. 2016, str. 3, 4, Ulrich Miksch