Jak vytvořit lidštější ekonomiku?

2.11.2017 VSa

 

Přečetli jsme: Nad tím, jak by měla vypadat lidštější ekonomika budoucnosti se zamyslel komentář ředitelky společnosti Oxham. Co je na té dnešní špatně?

Winnie Byanyima, která je ředitelkou Oxfam International, píše pro Al Jazeeru o tom, jak se dostat k ekonomice, která bude více pro lidi.

Na začátku Winnie Byanyima vzpomíná na svůj optimismus v boji proti ugandskému diktátorovi. Optimismus ji vydržel do dnešních dnů, tentokrát u boje proti globální nerovnosti.

Začíná nová komise k tématu globální ekonomické transformaci, v níž zasedá i Michael Spence a Joseph Stiglitz. Byanyima je také jednou z člen a, zastupuje Oxfam.

Winnie Byanyima píše, že nyní žijeme ve světě, v němž 8 lidí má stejné bohatství jako nejchudších 3,6 miliardy lidí. Výzkumy Oxfamu ukázaly, že za posledních 25 let získalo horní jedno procento více příjmů než dolních 50 procent dohromady. Sedm z deseti lidí na naší planetě musí žít za méně než sedm dolarů za den.

Ekonomické ideje včerejška vytvořily ekonomiku pro jedno procento, která ničí naši planetu a ničí i budoucnost našich dětí, píše Winnie Byanyima.

 

Na dně jsou ženy

Na dně najdeme ženy. Ty najdeme nejspíše v nebezpečných, prekérních zaměstnáních, s částečnými úvazky a nízkými mzdami. Ženy jsou obtěžovány a jsou terčem sexuálních útoků. A jsou to ženy, které mají na starosti vaření, úklid, péči, tuto práci „zadarmo“, která má hodnotu bilionů dolarů. I McKinsey tvrdí, že jde globálně o 10 bilionů dolarů.

V USA, uvádí příklady Winnie Byanyima, pracuje Oxfam s pracovníky v drůbežárnách, kteří mají tolik úrazů, že už nemohou zavřít dlaň. Protože neustále krájí kuřata. Pracujeme s uklízečkami v hotelech, které si stěžují na sexuální obtěžování. Řešení managementu je, že se musejí jít hostu-muži nakonec omluvit. Takovéto vykořisťování a bolest by neměla mít v našem moderním světě místo.

V našem světě není málo vynálezů, pokračuje ve své úvaze Byanyima. Jenže příliš často jsou tyto nové technologie zasnoubeny s kapitalismem 19. století, který přenáší rizika na ty dole a dává zisky jen těm nahoře. Technologie není na vině – na vině je to, co s ní uděláme. Můžeme si představit „čtvrtou průmyslovou revoluci“, která bude sloužit lidstvu, nejen vlastníkům kapitálu a technologií.

 

Potřebujeme jiný byznys

Jenže to musí být jiný byznys, než ten, který nás dostal do krize. Musí vytvářet slušná pracovní místa platit mzdu, za kterou se dá žít. Obnovit životní prostředí, platit daně a zacházet s ženami a dívkami jako s rovnocennými. Budoucnost byznysu leží v modelech, které slouží svým zaměstnancům, zákazníkům a komunitám, nejen akcionářům. To musíme změnit. Vezměme si jako příklad Velkou Británii. V 70. let jen 10 % zisku firmy bylo vypláceno jako dividendy akcionářům. A dnes je to 70 %.

Vlády musejí najít odvahu neustupovat dále jednomu procentu, které způsobuje krize ve jménu trhu.

Trhy jsou důležité pro prosperitu a růst, ale nemůžeme předstírat, že motor má řídit auto, nebo bude rozhodovat o tom, kam se pojede. Trhy potřebují aktivní management a v zájmu všech je spravedlivě rozdělovat následky růstu.

Nejde o odmítnut globalizace, potřebujeme, aby spolu vlády spolupracovaly a daly dohromady nová pravidla od témat daní po mzdy.

Všichni jen ztrácíme na to, když se naše vlády snaží si konkurovat a snižuje dolů mzdy a umožňují bohatých korporacím a jednotlivcům, aby se vyhnuly placení daní v řádů stovek miliard, míní dále autorka.

Musíme vytvořit ambiciózní, ale zároveň na selském rozumu založený tvar nové ekonomiky, který musí prospívat 99%, ne tomu jednomu procentu. Tomu říká Oxfam lidštější ekonomika. Nic menšího než „globální ekonomická transformace“ – to je dnes třeba.

http://casopisargument.cz/2017/11/02/jak-vytvorit-lidstejsi-ekonomiku/