Jak to bylo s Hillaryiným prodejem uranu Rusku

Ve svém článku, zveřejněném na našem webu včera, to je ve středu, vyjadřuje jeho autor P.C. Roberts údiv nad tím, že neexistující a vymyšlená aféra tzv. Watergate (údajné ruské ovlivnění amerických prezidentských voleb), se vyšetřuje, zatímco aféra skutečná a doložitelná, jíž je Hillaryin prodej uranu Rusku, se nevyšetřuje. Jelikož řada čtenářů o Hillaryině prodeji uranu Rusku dříve neslyšela, připojujeme tento osvětlující komentář Neda Ruyna z tv. stanice Fox News:

Ned Ruyn: Hillary Clintonová a její utajený obchod s Rusy

Možná jste už slyšeli o skandálu, který ve Washingtonu začíná bublat. O obchodech s cizí mocností, reprezentované mnohamilionovými lobbistickými smlouvami, nabízejícími oné mocnosti nejen úplatky, ale i bezprecedentní přístup k vládním americkým agenturám včetně těch, které rozhodují o amerických přírodních zdrojích. A co když vám teď prozradím, že tou cizí mocnotí je Rusko?

Skandál říkáte? Snad. A skandál, spojený s Trumpem? Ani náhodou!

Mluvím o zpravodajském příběhu, který příhodně vzešel z letošního Svátku zesnulých, to je těsně před Halloweenem. Kdybyste se do něj chtěli ponořit hlouběji, obstarejte si knihu: Clintonovi hotově od P. Schweitzera. Zde jsou její základní fakta:

Před desíti lety, dárce Nadace manželů Clintonových, Frank Giustra, prodal svoji uranovou společnost jiné firmě, zvané Uran Jedna. Díky této koupi získala Uran Jedna vlastnictví uranových dolů v západní části USA, včetně sátu Wyoming, které představují 20% amerických uranových zásob a zhruba 10% uranu dnes v USA těženého.
V roce 2009 získala ruská nukleární agentura Rusatom ve firmě Uran Jedna 17 procentní kapitálový podíl. A o rok později, v létě 2010, koupila Rusatom už většinový, čili rozhodující balík akcií Uranu Jedna, čímž poskytla ruské vládě majetnický přístup k jedné pětině uranových zásob USA.

Takže: do amerického uranového trhu spustilo Rusko svou kotvu v kratším čase, než náš 16 letý mladík získá řidičský průkaz.

Ptáte se, jak je to možné? Odpověď zni: nic neobvyklého. Byli zde prostě lidé, správně motivovaní k tomu, aby takovýto obchod uzavřeli. A mezi nimi osoba nejvýznačnější: Hillary Clintonová, tehdejší ministryně zahraničí, jejíž rodinná nadace už roky shrabuje miliony od dárců, zvláště pak od těch, kteří jsou jakýmkoli způsobem spojeni s uranovým průmyslem. Některé údaje, vzešlé z médií, hovoří o tom, že z celého uvedeného obchodu mohlo do pokladny Nadace Clintonových sklouznout až čtyři miliony dolarů.

Rada na závěr: jestliže vám jakýkoli případ nedává smysl, zaměřte pozornost na tok peněz.

Vybral a přeložil Lubomír Man

(Přišlo e-mailem)