Jak USA oklamaly SSSR s nerozšiřováním NATO!

Nedávno americký archiv Národní bezpečnosti zveřejnil dokumenty 1990-1991, pokud jde o otázky sjednocení Německa a přítomnost NATO ve východní Evropě.

15.prosinec 2017 - 04:20

 

Podle dokumentů, Gorbačov souhlasil se sjednocení NDR se Spolkovou republikou Německo a odvodem sovětských vojsk výměnou za záruku zákazu rozšiřování NATO. V té době, takové záruky jsou první a poslední prezident SSSR obdržel od několika vysoce postavených politiků na Západě: George Bush ml, Helmuta Kohla, ředitel CIA Roberta Gatese, Françoise Mitterranda a Margaret Thatcherové, uvedl ruský list pravda.ru

Navzdory tomu, již v roce 1994 Bill Clinton rozhodl orozšíření NATO na východ, tím, že SSSR již neexistuje a plnit sliby není třeba komu plnit. Ačkoliv samozřejmě, skutečnost, že Ruská federace je oficiálním nástupcem SSSR a zákonných práv a povinností předchůdce, nikoho nemate.

Výsledkem je, že Američany přijaté rozhodnutí vedlo ke katastrofálním důsledkům pro celý postovětský systém z zkomplikoval rusko-americké vztahy.

Už dřívější vydání The Los Angeles Times skoncovalo s věčnou debatou o rozšiřování protiruské aliance, „zda NATO oklamal Sovětský svaz“. Novináři prezentovali historické dokumenty, potvrzující pozici ruských úřadů, které dokazují, že Spojené státy porušily slib daný SSSR v roce 1990, že nedojde k rozšíření aliance k hranicím země.

 

Šojgu: Zhoršení situace na hranici mezi Ruskem a zeměmi NATO!

 

Jeden z dokumentů potvrzuje, že při setkání se sovětskými diplomaty v Moskvě, které se konalo 9. února.1990, americký ministr zahraničí James Baker oficiálně oznámil (!), že Washington „je připraven poskytnout železnou záruku“, že se hranice NATO ani o píď neposunou na východ výměnou za spolupráci se Sovětským svazem při sjednocení Německa. Poté, téměř o týden později první a jediný prezident SSSR Michail Gorbačov oznámil souhlas k jednání o znovusjednocení Německa.

Nicméně, americká vláda rozhodla, že „zcela vyloučit možnost rozšíření aliance není rentabilní“. Výsledkem je, že do konce února 1990, „odkazy na nerozšiřování zmizely z jednání“ a Gorbačov nemohl vrátit své slovo.

„Z řady dalších dokumentů vyplývá, že se Američané snažili dlouhou dobu přesvědčit Sovětský svaz z neexistence důvodů pro obavy z dalšího rozšiřování NATO, například během jeho návštěvy v Moskvě v květnu 1990, Baker hovořil o dvoustranné spolupráci při vytváření nové Evropy,“ citovala LAT ruská média.

Je třeba dodat, že bývalý americký ministr obrany William Perry vydal prohlášení, že „odpovědnost za problémy ve vztazích mezi Ruskem a Amerikou je na Washingtonu“, který se „postavil arogantně k prioritám Moskvy v oblasti bezpečnosti“.

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/jak-usa-oklamaly-sssr-s-nerozsirovanim-nato/